Salut

Coronavirus

L’Estat té 483 brots actius, un quarta part dels quals presenten un “alt risc de transmissió comunitària”

Els nous contagis tornen a superar el miler (1.229)

Simón insisteix que en aquest moment no es pot parlar de segona onada

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del ministeri espanyol de Sanitat, Fernando Simón, ha xifrat en 483 els brots actius a l’Estat, amb 5.700 casos associats. Són 71 més dels que ha comunicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest migdia, perquè el departament ha actualitzat la dada a la tarda.

El 75% dels brots tenen 10 o menys casos i el quart restant del total té un nombre “important” de casos i són els que representen un “alt risc de transmissió comunitària”, ha detallat Simón en una roda de premsa per informar de la situació epidemiològica.

El portaveu de Sanitat ha explicat que els focus de contagi més difícils de controlar i de fer-ne seguiment són els associats als locals d’oci, que suposen una trentena dels brots actius, amb 1.100 casos associats.

L’última actualització del ministeri torna a reflectir un repunt dels nous contagis, que tornen a superar el miler. En les últimes 24 hores s’ha diagnosticat 1.229 positius de Covid-19, 76 més que ahir (1.153). L’Aragó continua sent el territori on es notifiquen més casos nous (352), seguit de Madrid (225), País Basc (145), Catalunya (121) i el País Valencià (105), que gairebé triplica la xifra de positius que tenia ahir.

Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut un total de 285.430 positius del coronavirus (2.789 més que ahir) i 28.443 defuncions (2 més), de les quals 10 s’han produït els últims set dies (una més).

Els darrers set dies han estat hospitalitzades 438 persones (11 més que ahir) i 25 han ingressat a les unitats de cures intensives (UCI) en el mateix període (4 més que dimecres).


Més del 60% són asimptomàtics
Simón ha insistit que encara no es pot parlar de segona onada. Segons ell, aquest supòsit es donaria en el moment que hi hagués una “transmissió comunitària descontrolada generalitzada”. Segons Simón, hi ha “un cert grau” de transmissió comunitària a Espanya, que en algunes zones com l’Aragó o Catalunya està “excedint” l’esperat, però ha remarcat que “la situació no és en absolut comparable amb el març o l’abril”.

En aquest sentit, ha destacat que més del 60% dels positius que es detecten són asimptomàtics i no hi ha en aquest moment “una pressió assistencial sobre el sistema sanitari”.

Ha advertit, però, que “cal seguir mantenint la tensió i les mesures de precaució” perquè el virus segueix circulant. Ha assegurat que s’estan diagnosticant entre el 60 i el 70% dels casos i es detecten uns 75.000 sospitosos a la setmana.

L’epidemiòleg ha destacat l’esforç de detecció que estan fent les comunitats autònomes i ha posat com a exemple que al març només es detectaven menys del 10% dels casos. També ha volgut posar en valor que la mortalitat està baixant: “Gairebé no es mor ningú de la Covid-19”.

Ha assenyalat que l’augment de positius és sobretot entre les franges d’edat més joves la qual cosa redueix la gravetat dels casos però ha alertat que també hi ha pacients joves “amb quadres greus”.

L’edat mitjana des de l’inici de la pandèmia dels infectats és de 45 anys en dones i de 41 en homes. Si només es miren les tres últimes setmanes, baixa a 36 i 38 anys. Simón ha explicat que també hi ha brots a residències de gent gran però ha considerat la situació “molt favorable” en relació amb l’inici de la pandèmia.

Unes 50 residències han detectat brots –només amb un cas es considera un brot en aquest entorn de risc- i en un nombre considerable d’aquestes els infectats són treballadors. Pel que fa a sanitaris, des de l’11 de maig s’han detectat 2.766 positius dels quals 534 s’han infectat a hospitals. També ha xifrat en 142 els casos importats de l’estranger entre el 23 i el 29 de juliol.


Vacuna a finals d’any
Simón ha vaticinat que pels avenços que es veuen en la investigació de la vacuna, aquesta ja podria estar disponible l’últim trimestre del 2020 i, com a molt tard, a principis del 2021. “És un senyal d’esperança per a l’evolució de la pandèmia”, ha dit.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA