Salut

Sanitat xifra en 2.935 els diagnosticats el dia previ, la majoria a Madrid, el País Basc i l’Aragó

El Ministeri registra 7.550 nous positius per Covid-19 a Espanya i 28.605 morts, 26 més que dimecres

El Ministeri de Sanitat ha registrat 7.550 nous positius per Covid-19 a Espanya en relació amb el total de casos confirmats aquest dimecres.

Segons l’últim informe, des que va començar la pandèmia hi ha hagut 337.334 casos confirmats per proves diagnòstiques. D’aquests, 2.935 s’han diagnosticat el dia anterior. La CCAA amb més diagnòstics el dia previ és Madrid amb 842 seguida del País Basc amb 545. L’Aragó, que feia setmanes que era la que més notificava, en notifica 418. Catalunya n’ha diagnosticat 164.

Pel que fa a les defuncions, Sanitat xifra en 28.605 el total de morts per coronavirus a tot l’Estat espanyol, 26 més que aquest dimecres.

Segons l’últim informe, hi ha hagut 70 defuncions en els últims set dies de les quals 20 a l’Aragó i 14 a Madrid. A Catalunya van ser-ne tres. En l’última setmana hi ha hagut 953 hospitalitzacions i 51 ingressos en UCI.

Hi ha hagut 49.249 casos diagnosticats en els últims 14 dies a tot Espanya i 26.530 en els darrers set. Per inici de símptomes, s’han diagnosticat 13.529 casos en els últims 14 dies i 4.113 en la darrera setmana.

Madrid és l’autonomia amb més positius recents notificats, amb 842. La segueixen el País Basc amb 545, l’Aragó amb 418, Andalusia amb 217 i Catalunya amb 164. El nombre de casos totals diagnosticats el dia previ és de més de 1.000 més que ahir. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ho ha explicat per l’efecte de l’acumulació de casos que Madrid no va enviar aquest dimecres per problemes tècnics.

Segons Simón, Espanya “segueix pujant” en el nombre de casos notificats però és una pujada “suau” que permet prendre mesures de control “d’una forma molt més seriosa i controlada”. A més, ha destacat que hi ha més d’un 50% d’asimptomàtics la qual cosa garanteix “que s’està detectant de forma molt precoç i, a més, molts casos”.

Des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya s’han confirmat 90.890 casos per proves diagnòstiques. És l’autonomia amb més positius confirmats acumulats. 11.030 en els últims 14 dies i 4.799 en els darrers set. Per inici de símptomes, se n’han diagnosticat 3.593 en els últims 14 dies i 918 en la darrera setmana.

En el total de defuncions, n’hi ha 26 més que dimecres. L’última setmana han estat 70. La majoria a l’Aragó (20) i Madrid (14). Simón ha explicat en roda de premsa aquest dijous a la tarda que el 66% de les morts recents van ser dijous, divendres i dissabte, associades a alguns brots a residències a algunes CCAA, com l’Aragó. El responsable de Sanitat ha explicat que entre un 6 i un 7% del total de brots són a residències –veu una “tendència ascendent”– i que en algunes el virus “està entrant fort”, ja que n’hi ha set amb brots de més de 20 persones.

Des que va començar la pandèmia, hi ha hagut 129.009 hospitalitzacions, 953 en els últims set dies. D’aquestes, 228 s’han produït a Madrid i 199 a l’Aragó. A Catalunya, 68. En relació a l’UCI, des que va començar l’epidèmia hi ha hagut 11.926 entrades, 51 en els últims set dies. D’aquestes, nou han estat a Madrid i set a Andalusia. A Catalunya han estat tres.

Simón no creu que fumar tingui un alt risc de contagi però diu que limitar-ho és una eina per afavorir l’ús de mascareta

Redacció

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que “fumar en si no és una pràctica de risc excessiu per al coronavirus” però ha apuntat que limitar-ho és una eina per garantir “l’adequada implementació d’altres mesures de control”, com el distanciament físic o l’ús de mascareta.

Galícia i les Illes Canàries ja han prohibit fumar si no es pot garantir la distància de seguretat i altres CCAA, com Catalunya, estudien seguir les seves passes.

En roda de premsa aquest dijous a la tarda, Simón ha comparat el risc de fumar sense mantenir la distància amb el de menjar o beure i ha remarcat que la prohibició està relacionada amb “afavorir l’aplicació” d’altres mesures de precaució.

Sobre el retorn a les aules al setembre, Simón ha defensat que “cal aprendre a conviure amb el virus” i reprendre les activitats “d’una manera diferent”. Tot i això, el director del CCAES ha dit que si cal tancar escoles en algun moment –ja siguin aules d’un centre, escoles d’una zona concreta o a tot l’Estat–, “es farà”. Simón ha remarcat la importància de reprendre l’activitat educativa.

El responsable de Sanitat ha dit que cal tractar de reduir al màxim la transmissió del coronavirus abans del mes de setembre perquè hi ha “molt altes probabilitats” que hi hagi repunts de contagis quan es reprengui la tornada a la feina i a les escoles. “Cal fer un esforç especial ara”, ha dit. Simón ha reiterat que la situació no és com la del març o l’abril tot i que “és cert que s’està incrementant la transmissió a totes les CCAA”. “Seguim estant en risc important”, ha dit. També ha afirmat que, per ara, no hi ha risc de col·lapse sanitari.

El director del CCAES ha afirmat que el control dels brots i de la transmissió comunitària a Catalunya i l’Aragó ha estat un “èxit relatiu” perquè han demostrat que es poden controlar, tot i tenir situacions complicades per la magnitud de la població i dels desplaçaments a zones com l’àrea metropolitana de Barcelona. “El que s’ha fet pot servir de mirall” per a altres CCAA si es veuen afectades com s’han vist aquestes dues autonomies, ha dit.

Segons Simón, el problema que han tingut és que “van ser les primeres a identificar situacions que no s’havien registrat abans” i, per això, la seva actuació un cop s’està “estabilitzant” la situació pot “servir d’exemple”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona