Salut

Un jutge anul·la l’ordre de Madrid que prohibeix fumar al carrer i el tancament de l’oci nocturn

El magistrat considera que un executiu autonòmic no pot limitar drets fonamentals si no es declara l’estat d’alarma

Remarca que l’ordre de Madrid es basa en una ordre del Sanitat que no ha estat publicada al BOE, pas essencial perquè sigui “d’obligat compliment”

Moncloa respon al jutge que la mesura no calia publicar-la al BOE

El titular del jutjat del contenciós administratiu número 2 de Madrid ha decidit no ratific l’ordre dictada per la Comunitat de Madrid per aplicar les últimes mesures consensuades amb otes les autonomies i el ministeri de Sanitat per fer front al coronavirus, des de la prohibició de fumar se no es respecten els dos metres de distància al tancament de l’oci nocturn.

El jutge també deixa sense efecte les altres restriccions de l’ordre publicada aquest dimecres al butlletí oficial de la Comunitat de Madrid, com el tancament de locals d’oci nocturn o les limitacions horàries per a la restauració, que són les que les CCAA i el Ministeri de Sanitat van pactar a la reunió del Consell Interterritorial de Salut de fa una setmana. El magistrat considera que des d’un executiu autonòmic “no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una declaració prèvia de l’alarma”.

El jutge remarca que l’ordre de la Comunitat de Madrid amb noves restriccions es basa en una ordre del ministeri de Sanitat que no ha sigut publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) “quan, com és sabut, les normes i disposicions generals han de ser publicades perquè siguin d’obligat compliment per a tots”.

Per la seva banda, el govern espanyol ha defensat que les restriccions acordades entre el Ministeri de Sanitat i les CCAA són “proporcionals” i només requereixen ratificació judicial quan impliquen “privació o restricció de la llibertat o d’algun altre dret fonamental”.

Fonts de Moncloa han remarcat, després que un jutge de Madrid hagi anul·lat l’ordre de la Comunitat de Madrid que aplicava aquestes mesures, que “es basen en la legislació de salut pública que permet aquest tipus d’actuacions” i són les CCAA les que les han d’adoptar. Sobre el fet que l’ordre de Sanitat no s’hagi publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Moncloa defensa que no era necessari.

“La declaració d’actuacions coordinades no és una disposició de caràcter general sinó un acte administratiu dirigit i notificat a destinataris concrets, les 19 comunitats i ciutats autònomes, no genera una obligació als ciutadans sinó exclusivament a aquestes administracions i, per tant, no requereix una publicació oficial”, diuen.

Entre les mesures que es van comprometre a transposar les CCAA hi ha la prohibició de no fumar al carrer si no es respecta la distància de dos metres i el tancament de locals d’oci nocturn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES