Salut

Salut passarà a fer cribatges a les escoles com a “reflex” de l’entorn

El primer testatge massiu en un centre es farà aquest dijous a Manlleu i la setmana vinent a l’Hospitalet i Barcelona

No recomana que els pares entrin als centres quan es facin PCR però els centres ho poden “flexibilitzar”

El Departament de Salut deixarà de fer majoritàriament cribratges poblacionals per passar a centrar-se en els que es faran als centres escolars com a estratègia per aturar les cadenes de transmissió. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que el centre educatiu és un entorn “privilegiat” a l’hora de saber la incidència de la pandèmia i per això quan es detectin territoris on aquesta s’estigui disparant “l’escola serà el punt prioritari” on es farà el cribratge. El primer d’aquests es farà aquest dijous a l’escola Puig-Agut de Manlleu, on s’ha detectat un augment en els darrers dies, i el proper dimarts seguiran a centres de l’Hospitalet de Llobregat i el barri de Sants de Barcelona.

Ramentol ha explicat que l’experiència adquirida des que es van començar a fer els cribratges poblacionals a mitjans de juliol els ha permès concloure que són més efectius com “més ajustats” a les finalitats perseguides. Per això, ha dit que als centres educatius “s’hi reflecteix” el que passa a la comunitat i són un bon punt per saber què està passant.

Per això, quan es detecti una incidència a l’alça de casos en un territori, municipi o barri la nova estratègia serà anar a l’escola com a “punt prioritari” per fer tests PCR.

Així es farà aquest dijous a Manlleu, tot i que en aquesta població també s’està fent un cribratge poblacional. Tot i això, l’escola Puig-Agut serà la primera en que es farà un d’aquests cribratges a les escoles, amb la previsió que es facin fins a 500.000 PCR fins al 15 de novembre.

El proper dimarts es començaran les proves a l’escola Barrufet de Sants i al centre Joaquim Ruyra i l’institut Fontserè de l’Hospitalet de Llobregat. La secretaria general d’Educació, Núria Cuenca, no ha descartat que aquests proves es facin en més centres del bari de La Florida de l’Hospitalet, on han confirmat que hi continua havent una alta incidència de la pandèmia.

Per últim, Ramentol ha indicat que els cribratge es faran segons l’anàlisi de la situació epidemiològica de cada territori i que si es determina que encara es pot afinar més, les proves es faran en contextos concrets. “Si hi ha sospita d’un augment de la transmissió comunitària utilitzarem l’escola com a porta d’entrada i si hi ha alguna cosa més específica, anirem a allò més específic”. “Però la porta d’entrada a la comunitat serà l’escola”, ha resumit.

No entrar a les escoles

Els departaments d’Educació i Salut no recomanen que els pares entrin als centres educatius per acompanyar els seus fills en cas que se’ls hi hagi de fer una PCR però han reconegut que el centre “té autonomia” i ho pot “flexibilitzar”. Tant la secretària general d’Educació com el secretari de Salut han insistit que l’entorn escolar és adequat per fer aquestes proves i que els infants estan acompanyats de mestres i companys. A més, han dit que la prova que es farà és un frotis nasal, “menys invasiu” que el nasofaringe. Tots dos han insistit també que davant d’un positiu serà el centre qui indicarà quan comença la quarantena i que els nens hauran de seguir anant a escola fins aquell moment.

Ramentol ha afirmat que des de Salut no es recomana que de manera general les famílies entrin als centres educatius per acompanyar els fills quan se’ls hagi de fer una PCR. Ha explicat que, en primer lloc, perquè es treballa perquè les escoles siguin llocs segurs i l’entrada de persones alienes “sempre pot suposar una petita vulnerabilitat”. D’altra banda però, tant ell com Cuenca, han insistit que l’entorn escolar és el més adequat per fer aquests proves ja que permet una bona organització i els alumnes estan amb els seus companys.

Han afegit però que entenen que hi hagi famílies a les que això els hi suposi un neguit. Per això, Ramentol ha dit que les escoles tenen “autonomia” per acabar decidint com ho gestionen i Cuenca ha afegit que podran “flexibiltizar” aquesta recomanació. La secretària ha confiat que aquests neguits vagin a la baixa a mesura que els pares observin com es desenvolupen les proves.

A l’escola a fer les proves tot i conèixer un positiu

Els dos departaments van enviar una nota amb aclariments als centres educatius sobre què fer davant d’un positiu a l’hora d’iniciar les quarantenes després d’haver detectat alguns dubtes. Així, s’ha insistit que el protocol diu que tot i que els pares coneguin per vies “informals” que hi ha un cas positiu, els alumnes del grup d’aquell positiu han de tornar a l’escola l’endemà i serà el centre educatiu qui informarà sobre què fer, a partir de la coordinació amb Salut.

Des dels dos departaments s’ha insistit també que l’escola serà el lloc prioritari on es faran les proves en cas que hi hagi un positiu en un grup confinat, tot i que també es poden fer en espais comunitaris propers o als CAP. Ramentol ha defensat que els protocols estan funcionat i que majoritàriament les unitats mòbils s’han desplaçat fins als centres.

No augmenta el risc

Davant del neguit de pares perquè els fills hagin de tornar al centre després de comunicar-se un positiu, Cuenca ha defensat que en la majoria de casos les PCR es fan a les 24 hores i ha afegit que “com a molt passen dos o tres dies”. Tot i això, ha defensat que els centres escolars funcionen amb grups estables aïllats que fan que els alumnes dels diferents grups no entrin en contacte entre ells i per això “no suposa major risc de contagi per a la resta de grups”. Tot i això, es recomana que hi hagi una vigilància “encara més forta” en l’aplicació de les mesures en aquests casos.

En aquest sentit, Ramentol ha afirmat que “és preferible sacrificar el començar la quarantena ’ipso facto’” per poder fer un procés ordenat, tant pel que fa a les PCR com a l’organització de l’educació telemàtica que haurà de rebre aquell grup durant la quarantena. “Parlem de nens i nenes sanes, el cas ja no hi és, són sans fins que no es demostri el contrari”, ha afirmat, al temps que ha dit que el risc que s’assumeix deixant que estiguin unes “hores o dies” més a l’escola és “assumible” des del punt de vista de la salut pública.

Incorporació d’ONG i el Tercer Sector als PCR als centres

Ramentol ha defensat que els circuits estan funcionant però ha reconegut que els equips amb unitat mòbil que han començat a operar amb l’inici de curs són els que estaven preparats per a les residències. Davant l’augment de casos, ha explicat que treballen per incorporar entitats del Tercer Sector i d’ONG que ja van col·laborar amb Salut durant la primera onada per tal de reforçar aquestes unitats mòbils que es desplacen als centres educatius.

En línies general però ha dit que el protocol està funcionant i que les “disfuncions” que s’han detectat especialment pel que fa a la comunicació i en períodes no lectius, com els caps de setmana, s’estan resolent.

Pel que fa a la revisió de l’obligatorietat de dur mascareta a primària, Ramentol ha assegurat que no han passat prou dies per poder fer una anàlisi de la situació. Ha reconegut que aquesta és una mesura “molt dolorosa” i que té conseqüències en l’activitat pedagògica i educativa i per això ha assegurat que serà una de les primeres mesures a revisar quan es reverteixi la situació epidèmica actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona