Salut

Illa, després de la decisió del TSJM: “Adoptarem les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut”

El ministre de Sanitat demana reunir-se amb la Comunitat de Madrid aquest dijous a la tarda per “prendre una decisió”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que el govern espanyol sempre ha actuat per “protegir la salut pública” i “basant-se en les recomanacions dels experts” després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hagi tombat el tancament perimetral de Madrid que va ordenar l’executiu de Pedro Sánchez a la Comunitat de Madrid. Illa ha demanat reunir-se aquest mateix dijous a la tarda amb el govern autonòmic d’Isabel Díaz Ayuso. “Es tracta d’un assumpte a analitzar en el grup covid-19, que és on s’ha de prendre una decisió”, ha afirmat, i ha insistit que “guiats amb el que ens aconsellen els experts, prendrem les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut”.

Illa s’ha mostrat “segur” que la Comunitat de Madrid “coincidirà amb aquest plantejament”. “Ens importa poc, és a dir gens, qualsevol altra qüestió que no sigui la salut dels ciutadans. Aquesta és la política del govern que està alineada amb la ciència i els tècnics”, ha remarcat Illa en una compareixença a la comissió de Sanitat del Congrés.

“El pla A, el pla B i el pla C és protegir la salut pública basant-nos sempre en les recomanacions dels experts”, ha insistit, i és així com ha assegurat que ha actuat el Ministeri de Sanitat amb la Comunitat de Madrid i l’ordre de confinar Madrid.

Illa ha subratllat que la situació actual “pot requerir mesures contundents en certes zones per reduir contagis” i ha considerat “molt preocupant” la situació especialment a les zones amb més transmissió, encapçalades per Madrid. El ministre de Sanitat ha defensat els confinaments perimetrals. “Les mesures contundents són els confinaments perimetrals”, ha remarcat.

Segons el ministre de Sanitat, aquesta mesura serveix per protegir les zones limítrofes amb l’àrea confinada i alhora permeten mantenir activitat socioeconòmica. Illa ha dit que és un “instrument comú” que ja han utilitzat autonomies com Catalunya o Galícia molt abans de l’ordre de Sanitat de confinar Madrid.

En aquest sentit, Illa ha agraït les CCAA que s’estan “anticipant” per prevenir contagis. Sobre l’ordre que va emetre el Ministeri de Sanitat després del Consell Interterritorial de Salut de confinar municipis de més de 100.000 habitants amb una incidència superior a 500 casos per cada 100.000 habitants.

“Són indicadors extrems per a una situació de risc alt” i es recomana actuar abans quan els indicadors siguin inferiors, ha recordat Illa.

El PP l’insta a plegar

La diputada i vicesecretària de Política Social del PP, Ana Pastor, ha criticat la gestió d’Illa i l’ha instat a deixar el càrrec. “Hauria d’haver començat anunciant que no li queda ni un dia més al Ministeri de Sanitat”, ha dit Pastor, que ha insistit: “El seu temps ja ha passat”. “A Espanya fa falta un líder sanitari que no fugi d’estudi”, que “vetlli per l’interès general” i “doni la cara”, ha dit, i ha acusat Illa de “surfejar la realitat”.

D’altra banda, la diputada d’ERC Pilar Vallugera ha criticat la “incompetència” del govern d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid i ha avisat que això pot tenir conseqüències a altres territoris de l’Estat espanyol. “Deixaran que la població s’escampi per tot el territori o tindran cap per tancar?”, ha qüestionat. La diputada ha demanat a l’Estat que apliqui els instruments legals necessaris per garantir que s’actua a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós