Salut

La coincidència amb la grip obre un nou “escenari incert”

La coinfecció amb el SARS-CoV-2 és “possible però poc probable”

S’espera que el coronavirus la minimitzi

L’arribada de la grip en plena segona onada de la pandèmia de Covid-19 afegirà més pressió encara al sistema sanitari. En primer lloc, perquè l’atenció primària, immersa en la contenció del coronavirus, és també la responsable de la campanya de vacunació contra la grip. I aquest any es preveu especialment intensa.

Tot i que la vacuna de la grip té més de mig segle de recorregut, tradicionalment té una baixa acceptació entre les persones per a les quals està indicada: majors de 60 anys, persones amb malalties de base, embarassades i personal sanitari, entre d’altres. Enguany, però, les circumstàncies han canviat i s’espera molta més demanda de metges i infermers, però també de la població en general. De fet, hi ha qui tem quedar-se sense i ja ha demanat hora perquè la hi administrin, i això que la campanya encara no s’ha anunciat oficialment. En molts municipis, la vacunació es farà en espais externs als CAP, per evitar riscos i sobresaturació dels centres.

Per intentar arribar a tothom, el Departament de Salut ha comprat un 20% més d’unitats que l’any passat, quan en tenia 1,2 milions. A més, abastarà més soques del virus que habitualment, de manera que s’espera que n’augmenti l’efectivitat. Habitualment, oscil·la entre el 25% i el 60%, segons un informe de l’Institut de Salut Global de Barcelona.

Aquest treball, signat per Antoni Trilla i altres especialistes en medicina preventiva, indica que la coincidència de la grip amb el coronavirus obre “un escenari incert” i adverteix: “Una epidèmia de grip destacable i fins i tot moderada podria desbordar un sistema que ja està funcionant al límit, a més d’augmentar la morbiditat i mortalitat globals.” Pel que ha passat prèviament a l’hemisferi sud i pel que assenyala la teoria, els experts creuen que el coronavirus podria acabar desplaçant el virus de la grip. A més, les mesures d’higiene i les mascaretes funcionen contra tots dos.

Amb tot, la guia del centre impulsat per La Caixa fa una crida a “estar preparats per al pitjor” escenari i no descarta la coincidència d’una doble infecció, per grip i SARS-CoV-2. “És poc probable, però possible, i incrementaria el risc de complicacions i de mort”, indiquen.

LA XIFRA

10
cops més mortal
resulta el SARS-CoV-2, amb una letalitat de l’1%, que no pas el virus de la grip (0,1%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt