Salut

Merkel demana un “esforç nacional”

Alemanya tanca al novembre restauració i cultura, però no escola i comerç

Sense rastre del 75% dels contagis

“Hem d’actuar. I ho hem de fer ara”, deia ahir la cancellera Angela Merkel, després d’una reunió amb els líders regionals. Si quinze dies abans no va aconseguir d’una sessió semblant més que un parell d’acords febles, ara sembla que té un consens vinculant: quatre setmanes sense bars, ni restaurants, ni gimnasos, ni òperes, museus, teatres, discoteques, saunes, prostíbuls ni cap altra activitat pública a porta tancada. És a dir, tot novembre, tancats amb l’esperança de reobrir per Nadal.

“Cal un esforç nacional per evitar una emergència sanitària”, segons Merkel. Les xifres manen: gairebé 15.000 nous positius de la Covid-19 va comunicar ahir l’Institut Robert Koch (RKI), competent en la matèria. El doble que una setmana abans, en un país que, fins ara, ha tingut una mortalitat baixa –10.298 morts, per un total de 463.000 contagis–. El llum d’alarma l’ha encès la mitjana de 99,1 de positius acumulats en una setmana i per 100.000 habitants. El RKI considera zona de risc a partir dels 50 casos. Hi ha estats federats, com Berlín, on s’arriba als 146. D’altres, a l’est del país, estan en 26. Els de baixa incidència no volien un nou tancament radical. A diferència del que va passar entre març i abril, aquest novembre continuarà l’activitat escolar i les botigues estaran obertes.

És un tancament una mica més suau, malgrat que el virus s’escampa tan ràpid que ja no poden rastrejar el 75% dels nous contagis. El seguiment de la cadena d’infeccions és l’eina principal per controlar la pandèmia. Ara se li ha perdut la pista. Per mirar de retrobar-la cal quedar-se a casa. El que implica no viatjar ni tan sols dins el país si no és imprescindible; tampoc visitar familiars si no és per un motiu justificat, i menys encara fer turisme, ni que sigui dins el país.

La situació a Alemanya no és tan greu com als països veïns. Però si ho arriba a ser i cal recórrer al confinament estricte, tot Europa se’n ressentirà, donat el pes de la primera economia del continent. A les empreses afectades se’ls compensarà les pèrdues: hi ha preparats 10.000 milions per compensar aquesta nova sotragada a restaurants, bars, cines, teatres, gimnasos i altres afectats. Alguns no havien ni reobert –com les discoteques–; d’altres, com els bars, havien instal·lat estufes de calor a l’aire lliure, per a la clientela que defuig els espais tancats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES