Salut

Baixen les xifres de contagis i víctimes, però augmenta la d’hospitalitzats 

El risc de rebrot baixa per sota dels 700 punts i la velocitat de propagació del virus es manté en el 0,93

El nombre d’hospitalitzats a les unitats de cures intensives puja en 11 persones, fins un total de 562

Catalunya ha sumat en les últimes 24 hores 3.234 contagis de Covid, 1.135 menys que ahir, i ha reportat 53 morts, vuit menys que el dia abans, tot i que ha augmentat el nombre d’hospitalitzats i la velocitat de transmissió del virus (Rt) es manté invariable en 0,93.

El nombre d’hospitalitzats s’eleva aquest diumenge a 2.687, fet que suposa 66 més que dissabte, dels quals 562 es troben a les unitats de cures intensives (UCI), onze més que la vigília.

Les dades dels malalts ingressats a l’UCI inclouen també des de dissabte els que es troben en centres privats i les mútues laborals, ja que el Servei Català de la Salut va aprovar divendres passat una instrucció per la qual s’integren a la xarxa pública aquests centres per ampliar la capacitat hospitalària instal·lada, similar a l’adoptada en la primera onada de la pandèmia.

Segons les dades actualitzades aquest diumenge pel departament de Salut, el nombre de morts des de l’inici de la pandèmia és ja de 14.596 persones a Catalunya, 53 d’elles reportades en les últimes 24 hores.

Després de deu dies consecutius en què s’havia reduït la velocitat de propagació del virus, encara que lentament, avui es manté estable en 0,93, és a dir que cada infectat contagia menys d’una persona.

Els epidemiòlegs destaquen la importància de mantenir per sota d’1 l’Rt i anar disminuint aquest indicador de mica en mica perquè a poc a poc això incideixi en un menor nombre de contagis, menys hospitalitzats, que baixin els pacients greus i finalment que això es noti en un descens de la mortaldat.

En els propers dies, els analistes esperen que les xifres segueixin millorant per l’efecte del toc de queda nocturn, que divendres el Procicat va prorrogar durant uns altres 15 dies, i del tancament de teatres, cinemes i gimnasos, la reducció de l’aforament comercial i el tancament perimetral i per municipis el cap de setmana.

L’índex que ha registrat avui un descens significatiu és el del risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, que ha baixat 23 punts i s’ha situat en 697, tot i que encara segueix sent un risc extrem -més de 100 ja és alt-.

El nombre total de contagiats a Catalunya des de l’inici de la pandèmia puja a 298.027, dels quals 3.324 han estat diagnosticats des d’ahir.

La incidència acumulada de casos en els darrers 14 dies (IA14) també ha baixat i s’ha situat en 787,32 casos per cada 100.000 habitants, enfront dels 810,82 d’ahir. EFE

Més llits de crítics a Can Ruti

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, més conegut com a Can Ruti, encara la segona onada de Covid-19 amb falta de personal mèdic, sobretot especialitzat en crítics, però amb major capacitat assistencial per l’augment de llits gràcies a la construcció d’un annex polivalent que entrarà en funcionament en les properes setmanes.

Gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), es tracta del centre de referència per a l’atenció d’alta complexitat d’uns 800.000 ciutadans de les poblacions del Barcelonès Nord i el Maresme, així com l’hospital general bàsic d’unes 200.000 persones dels municipis de l’entorn.

La ubicació que comparteix al costat d’altres centres d’investigació científica i de docència, en plena serra de la Marina, l’han portat a convertir-se en un punt de referència en l’àmbit de la biomedicina, una característica que l’ha situat també durant la pandèmia com un dels hospitals més actius de l’Estat en la recerca de solucions per fer front a la SARS-CoV-2.

Diversos dels seus professionals lideren estudis per descobrir i perfeccionar fàrmacs amb els quals combatre el virus, des del remdesivir a la hidroxiclororquina, així com per trobar alternatives que permetin recuperar la normalitat el més aviat possible, com el concert pilot a la Sala Apolo de Barcelona amb mil assistents dempeus i sense distàncies que portaran a terme en breu.

No obstant això, tant el centre com els sindicats coincideixen que gestionar la segona onada del coronavirus, que ja creix amb força, no serà senzill, encara que de moment no s’hagin vist obligats a reprogramar tractaments ni cirurgies i confiïn que l’experiència guanyada durant el primera tempesta els serveixi de precedent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia