Salut

Un estudi apunta que el circuit català d’atenció a l’ictus permet que el 45% de pacients greus rebin una trombectomia

Salut assegura que el Codi ictus català és “molt efectiu” gràcies a la coordinació entre hospitals i SEM

Un estudi demostra que els circuits d’atenció a l’ictus a Catalunya són “molt efectius” gràcies a la “coordinació” hospitalària i del SEM.

L’estudi RACECAT busca determinar quins són els millors circuits de trasllat per als pacients amb ictus greus. Els resultats de l’estudi indiquen que les possibilitats de recuperació són igual de bones tant si el trasllat es fa directament a un dels centres amb capacitat per fer el tractament com si es fa una primera atenció a un dels centres locals per fer un diagnòstic més ràpid i, posteriorment, un trasllat secundari quan calgui, com en el cas català.

Segons l’estudi a Catalunya el 45% dels pacients amb ictus isquèmic greu reben una trombectomia –una de les taxes més elevades d’Europa–. A més, s’inicia el tractament amb una mitjana de 4 hores i mitja des de l’inici dels símptomes, fins i tot en els pacients que es troben lluny i que són atesos inicialment a un primer centre d’ictus local.

El trasllat directe a un centre on es pot fer la intervenció permet accelerar el tractament en gairebé una hora. Per contra, aquest circuit suposa traslladar en ambulància a un hospital probablement allunyat alguns pacients a qui no s’ha fet un diagnòstic segur a un hospital i que finalment no requereixen el tractament avançat. Els resultats indiquen que totes dues opcions són igual de segures i el trasllat més llarg no comporta un major risc de complicacions durant el trasllat.

Diversos estudis han defensat que els pacients de zones allunyades atesos, en un primer moment, en un hospital que no pot fer trombectomia i que han de ser traslladats després a un centre terciari, podrien tenir menys opcions de poder beneficiar-se del cateterisme, però fins ara no es disposava d’evidència científica que ho recolzés.

Ara, els resultats del RACECAT indiquen que si aquest circuit amb parada al centre ictus local es fa de manera molt coordinada, amb una comunicació fluida entre professionals del SEM i dels hospitals, i amb uns temps d’atenció curts, els resultats clínics són favorables.

Segons els resultats de l’estudi, a Catalunya els pacients reben atenció al primer hospital amb 88 minuts de mitjana, es fan les primeres proves i la primera atenció en menys de 40 minuts, i arriben al segon hospital on es pot fer la trombectomia amb 180 minuts de mitjana. Aquests temps són extremadament ràpids comparats amb altres territoris.

Natàlia Pérez de la Ossa, neuròloga de l’Hospital Germans Trias i cap del Pla Director de l’Ictus de la Generalitat de Catalunya, destaca que “l’estudi ha servit per posar en relleu que el model de xarxa d’atenció a l’Ictus a Catalunya és exemplar i d’alta eficàcia”. En aquest sentit, assegura que “queda clar que ens hem d’exigir seguir mantenint aquesta qualitat assistencial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona