Salut

Trasplantament d’úter en viu entre dues germanes

El Clínic fa una intervenció pionera a l’Estat per intentar que totes dues puguin tenir fills

La receptora ha tingut la primera regla als 32 anys

Quan tenia setze anys, a la Tamara li van diagnosticar la síndrome de Rokitansky, un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení que fa que una de cada 5.000 dones neixi sense úter i ni trompes de Fal·lopi. Per tant, s’havia de fer a la idea que no podria tenir fills. I ho va fer durant anys, fins que l’avanç de la cirurgia li va oferir una possibilitat. A principis d’octubre, va ingressar a l’hospital Clínic de Barcelona per rebre el trasplantament en viu de l’úter de la seva germana i ara, als 32 anys, ha tingut la primera regla. El següent pas serà la implantació d’un embrió per tal de quedar embarassada. “M’agradaria que fos una nena i dir-li Bàrbara, en agraïment a la meva germana”, deia ahir en declaracions a TV3.

La intervenció no s’havia fet mai abans a l’Estat i, en l’àmbit mundial, és a l’abast de pocs equips mèdics. De fet, es tracta d’una doble intervenció que van liderar pel cap de servei de ginecologia del Clínic, Francesc Carmona, i el del servei d’urologia i trasplantament renal, Antonio Alcaraz. Primer es va fer l’extracció de l’òrgan mitjançant cirurgia robòtica, un procés molt lent (12 hores d’operació) però menys invasiu per a la donant, que ja té un fill de 9 anys. Després, quan se’n va comprovar la idoneïtat, es va procedir a la implantació, en una cirurgia oberta de quatre hores. En total, l’equip mèdic que hi va participar va superar la vintena d’efectius.

La màxima complexitat del procés rau en l’extracció de l’úter, ja que, segons el doctor Alcaraz, “és un òrgan complex amb pobra vascularització de les artèries i un gran entramat de venes entre les quals cal buscar les més grans per drenar la sang”.

Dos mesos després de l’operació, l’evolució és bona i la pacient ha tingut el seu primer cicle menstrual. Ara li implantaran un dels 11 embrions fecundats prèviament in vitro i, en cas que quedi embarassada, encara podria tornar-hi. Entremig, però, hauria de prendre fàrmacs immunosupressors per evitar un possible rebuig. Un cop hagi completat el seu desig de ser mare, la idea és retirar l’úter per laparoscòpia per poder treure la medicació. Fins avui hi ha hagut 70 trasplantaments d’úter a tot el món, dels quals hi ha més de 20 nadons vius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot