Salut

L’inici de la fi de la pandèmia

Una resident de l’Hospitalet de 89 anys rep la primera dosi de Pfizer a Catalunya

Els propers 15 dies es vacunaran 104.000 persones

Residències, personal sanitari i grans dependents, prioritaris

“Avui és un gran dia per a la salut d’aquest país i per a la salut d’arreu, perquè es comencen a subministrar les primeres vacunes contra la Covid-19.” Amb aquestes paraules triomfals, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, va anunciar ahir, cap a tres quarts d’una del migdia, que ja s’havien posat les primeres vacunes a Catalunya. La primera persona a rebre la vacuna de Pfizer-BioNTech va ser Josefa Pérez, de 89 anys. Es tracta d’una usuària de la residència pública Feixa Llarga-Laia González, de l’Hospitalet de Llobregat. La segona persona a ser vacunada va ser Conxita Barbeta, la directora d’aquest centre residencial. L’encarregada de subministrar les dosis va ser Idoia Crespo, una infermera de l’àrea bàsica de salut de la Torrassa que es va presentar com una apassionada de les vacunes i va reivindicar l’important paper que la infermeria està tenint en la gestió de la Covid-19 i la vacunació.

Pérez es va mostrar molt orgullosa d’haver estat la primera persona a vacunar-se a Catalunya i va afirmar que no tenia “cap dubte” sobre la conveniència de fer-ho: “Fa temps que deia que em volia vacunar”, va assegurar després d’haver rebut la primera dosi. Tampoc ho dubtava la gran majoria dels 64 usuaris de la residència Feixa Llarga ni els treballadors del centre. “Només tres persones no han acceptat la vacuna per raons molt concretes relacionades amb les seves circumstàncies”, va explicar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sense especificar-les. La vacunació va continuar al país durant la tarda en vuit residències més, una per cada regió sanitària: a Girona, la Pobla de Segur, Tarragona, Lleida, Móra d’Ebre, Manresa, Sabadell i el barri barceloní de Ciutat Vella. En total, es van injectar en el primer dia 1.595 vacunes.

Les primeres dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech s’han reservat per al personal més vulnerable: els usuaris de les residències de gent gran i el personal que hi treballa. En les properes dues setmanes, està previst que 104.000 persones d’aquest col·lectiu rebin la primera dosi de mans de 26 equips d’infermeria, amb l’ajuda d’auxiliars administratius. Totes aquestes persones hauran de rebre una segona dosi al cap de tres setmanes, per la qual cosa la immunització serà efectiva passats 28 dies de la primera punxada. A partir d’avui, Catalunya rebrà 60.000 dosis cada setmana. En total, s’han de rebre 748.000 dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech en les properes dotze setmanes, que han de permetre vacunar els col·lectius prioritaris: usuaris i treballadors de les residències de gent gran, personal sanitari i grans dependents.

“Comencem per les residències perquè prioritzem els més vulnerables, decisió que s’adiu als criteris mèdics però també de justícia”, va destacar Aragonès, recordant el desmesurat impacte que la Covid-19 ha tingut a les residències de gent gran. “Avui és un punt d’inflexió després d’un 2020 molt cru i dur, especialment a les residències”, va corroborar la consellera de Salut, Alba Vergés.

Es comença, doncs, a veure la llum al final del túnel. “Però el túnel serà llarg i venen mesos difícils”, va advertir Argimon. A les residències no es començarà a veure l’efecte de la vacunació fins d’aquí a un mes i mig o dos, tenint en compte que el calendari podria estar subjecte a alteracions perquè no es podran vacunar els que estiguin contagiats o siguin contacte estret dels casos positius. Caldrà, en tot cas, extremar les precaucions, perquè en el millor dels casos la immunització no s’aconseguirà abans de 28 dies. “El virus entra a les residències per la comunitat”, va recordar Argimon.

Per aconseguir la immunitat de ramat a les residències, caldrà que es vacunin el 80% de residents i treballadors. Vergés va fer extensiva la crida al col·lectiu següent per ordre de prioritat, el sanitari. “Encara haurem d’estar mesos convivint amb el virus”, va recordar. En tot cas, ahir va ser un dia per a l’esperança i l’optimisme. Com va dir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que una resident de Guadalajara rebés al matí la primera vacuna de l’Estat espanyol, “som davant del principi de la fi” de la pandèmia. “El principi és la vacuna. La fi és la immunització de tots els espanyols”, va assenyalar.

LES FRASES

Avui comencem a veure la llum al final del túnel, el principi de la fi del malson que ha estat la Covid
Pere Aragonès
Vicepresident del govern
No n’he tingut cap dubte. Fa temps que deia que em volia vacunar
Josefa Pérez
primera persona vacunada a Catalunya

Augmenten l’Rt i el risc de rebrot

La situació epidemiològica empitjora a Catalunya, després que ahir es registrés un augment del risc de rebrot i un lleuger increment de la velocitat de transmissió. La velocitat de propagació del coronavirus (Rt) es va situar en 1,17 –1,16 dissabte–, mentre que l’índex de rebrot, que mesura l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, puja nou punts i queda en 374 –a principis de desembre, el risc de rebrot era de 181 punts.

Ahir es van registrar 1.048 nous contagis i 25 defuncions. Va augmentar el nombre d’ingressats als centres hospitalaris, que ja són 1.664, 72 més que la vigília, i el dels que es troben en unitats de cures intensives (UCI), que són 337, dos més que dissabte. Segons les dades epidemiològiques actualitzades ahir pel Departament de Salut, l’epidèmia ja ha causat a Catalunya 16.862 defuncions. La incidència acumulada de casos en els darrers catorze dies continua pujant i s’ha situat en 337 casos, sis més que dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona