Salut

2021, l’any de la immunitat

La fi de la crisi sanitària és a l’abast, però depèn de la distribució dels vaccins i de la transmissibilitat del virus

Les morts haurien de davallar en el segon semestre

La tercera onada es considera inevitable

Ara fa un any, poca gent (per no dir ningú) era conscient de la crisi sanitària que estava a punt de caure’ns a sobre. Dotze mesos després, el coronavirus ha sacsejat les nostres vides enduent-se éssers estimats (17.000 a Catalunya, 1,8 milions arreu del món) i modificant-nos molts dels nostres hàbits. En aquest temps, però, també s’ha fet un esforç excepcional per conèixer el SARS-CoV-2 que ha culminat amb l’arribada de les vacunes per prevenir la Covid-19. L’any que ara encetem, doncs, serà el de la vacunació i, per què no, potser també el de la immunitat.

“És possible. Que assolim o no la immunitat de ramat entre infectats i vacunats dependrà de la capacitat de distribució de les vacunes i de la transmissibilitat del virus. Si ara hi ha soques amb una capacitat de contagi més alta, com la detectada a Londres, això significa que la cobertura també haurà de ser més alta per aturar la transmissió”, argumenta el doctor Oriol Mitjà. L’infectòleg de la Fundació Lluita Contra la Sida sospita que aquest llindar de vacunats potser s’haurà d’elevar del 70 al 80% de la població, però es mostra igualment optimista amb vista al nou any: “Les vacunes de Pfizer i Moderna i la d’AstraZeneca, que és més barata i segura, ens trauran del pou de la Covid.”

Amb la vacuna de Pfizer ja s’administrant-se a Catalunya, la de Moderna a punt de ser aprovada (el dia 6 es pronunciarà l’Agència Europea del Medicament) i la d’AstraZeneca a la rampa de llançament (el Regne Unit n’ha aprovat l’ús aquesta setmana), el canvi de paradigma pot ser important. “Podem esperar que a mitjans d’any la gent més gran estarà vacunada i protegida, i això farà caure la mortalitat, que, al final, és l’objectiu primari de qualsevol campanya de prevenció d’infeccions”, pronostica l’investigador de l’hospital Germans Trias i Pujol.

Factible a l’octubre

La cap d’epidemiologia del Vall d’Hebron, Magda Campins, alerta que durant els primers mesos de l’any “la immunitat serà molt reduïda” perquè els grups vacunats inicialment són petits i amb poca interacció social. S’establirà, doncs, una bombolla immunitzada en l’entorn residencial. Després arribarà el personal sanitari –cridat a complir de manera exemplar per esperonar la resta de la població–, els majors de 65 anys i les persones amb comorbiditats. “Probablement aquests grups no estaran immunitzats fins a pràcticament l’estiu, i després vindrà la població en general. Així que preveig que fins a l’octubre no tindrem una immunitat del 70% de la població, que és la que interessaria per tenir la immunitat de grup”, explica l’especialista en medecina preventiva.

Campins alerta, però, que encara hi ha interrogants per resoldre que podrien determinar el compliment o no d’aquest calendari, com ara si l’eficàcia en la població real és la mateixa que en els estudis clínics, quina durada tindrà la immunitat conferida per les diferents vacunes o si, a banda de protegir contra la malaltia, també faran que els vacunats no transmetin el virus. Malgrat això, l’epidemiòloga confia que hi haurà una vigilància constant dels efectes de la vacuna i que els resultats de cobertura i l’exemple del personal sanitari esvairan els possibles dubtes dels escèptics.

Confinament a la vista

Els experts temen que l’arribada de la vacuna generi una falsa sensació de seguretat. A banda de tenir el compost, diuen, cal que la població accepti que l’hi administrin de manera massiva. A més, temen que la concatenació de festes amb restriccions toves a ulls de metges i especialistes, però no del govern, deixarà el control de la pandèmia penjant d’un fil. El Biocom-sc alerta que el gener “serà dur a les UCI” i Oriol Mitjà té clar que la# falta de contundència en les restriccions actuals s’haurà de transformar en mà de ferro en el primer tram del 2021. “Estem encarant una tercera onada on probablement tindrem més de 30.000 casos per setmana, les UCI al màxim i una mortalitat elevada. Segurament haurem d’anar a un confinament per rebaixar la pressió sobre el sistema sanitari i superar-la. Després, amb els nivells d’incidència baixant i els de vacunació creixent, espero que no hi hagi una quarta onada.”

LES FRASES

Vacunes com la d’AstraZeneca, que és més barata i segura, ens trauran del pou de la Covid-19
Oriol Mitjà
Infectòleg - Fundació Lluita contra la Sida
Calculo que fins a l’octubre no tindrem una immunitat del 70% de la població, que és el que cal
Magda Campins
Cap de medicina preventiva i epidemiologia de Vall d’Hebron


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona