Salut

La quarta part dels contagis són en trobades evitables

Un 70% dels contagis entre l’octubre i el desembre van tenir l’origen als domicilis, segons un estudi impulsat per Salut

Dels 14.461 casos de coronavirus registrats l’últim trimestre del 2020 a Catalunya, un 69,3% van tenir lloc al domicili particular dels afectats, segons un estudi que ha impulsat el Departament de Salut a partir de les dades recollides pels gestors Covid que informen els contagiats del protocol a seguir i inicien el procés d’identificació de contactes. Més de la meitat d’aquests casos han reportat haver-se contagiat després que un familiar s’infectés en un entorn extern.

L’analítica de les dades permet concloure que un de cada quatre contagis és evitable, ja que un 14% de les infeccions tenen lloc en trobades socials extradomiciliàries i un 11% més, en rebre visites a casa. Les conclusions, per tant, són clares: cal reduir i fer amb seguretat les trobades socials amb familiars no convivents o amics.

En canvi, l’entorn laboral no sembla ser un focus especialment rellevant. L’informe hi situa 1.105 casos, un 7,5% del total, i l’escola encara té menys rellevància en la transmissió (un 5%). En un 1,2% dels casos no se n’ha pogut establir l’origen.

Aquest informe arriba en plena pujada de la tercera onada. Ahir es van reportar 20 morts i les dades consolidades de l’última setmana mostren 24.208 casos, 4.176 més que la setmana passada. El risc de rebrot ja és a 742 punts (el doble que fa quinze dies) i la IA14 és de 572, deu cops més de la recomanada per l’OMS. Per acabar-ho d’adobar, la lleu millora en la comparació de casos diaris respecte a la setmana passada, a la qual el secretari de Salut Pública al·ludia per ser mínimament optimista, no sembla consolidar-se.

Bona immunitat

Diversos estudis basats en els casos de la primera onada assenyalen que un 95% dels infectats generen algun tipus d’immunitat contra el coronavirus, i tot indica que serà útil contra les mutacions ja detectades del SARS-CoV-2 i que pot perdurar en el temps. De moment, ja s’ha certificat una durada de vuit mesos. Els experts, tot i això, recomanen reforçar aquesta immunitat amb la vacuna.

LA XIFRA

120.956
persones
ja han estat vacunades a Catalunya, el que suposa un 1,6% del total de la població.

Test d’antígens per visitar els avis

Tothom que vulgui visitar un familiar en una residència d’avis s’haurà de sotmetre a un test ràpid d’antígens i, si resulta positiu, no farà la visita i se’l derivarà al seu centre de salut per complir els protocols contra la Covid-19. Aquesta és una de les noves mesures de Salut per frenar els contagis, entre les quals també hi ha un cribratge amb PCR de mostra nasal per a tots els residents en asils o centres per a discapacitats. A banda d’això, es manté el cribratge setmanal als professionals d’aquests centres, que, en cas de detectar-se un positiu, implica fer un cribratge de tota la residència. A més, durant almenys 15 dies se suspenen les sortides de menys de tres dies.

Pel que fa a la vacunació, ahir hi havia 40.016 residents vacunats, un 61% d’aquest col·lectiu. Salut vol completar la vacunació a les residències durant aquesta setmana, tret de les que tenen algun brot important. El conjunt de vacunats al país ja voreja els 121.000, el que representa un 1,6% de la població total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona