Salut

Indika, l’observatori social i de salut per a l’Alt Empordà

La Fundació Salut Empordà impulsa un generador d’informació comarcal en matèria de demografia, economia i benestar, amb l’objectiu que faciliti la visió general de l’estat del territori

La Fundació Salut Empordà (FSE), organisme gestor de l’hospital de Figueres, el centre sociosanitari Bernat Jaume i l’ABS de l’Escala, ha liderat la col·lecció Indika, que forma part d’un projecte ambiciós de Pol de Salut i Social de l’Alt Empordà i que neix per facilitar informació elaborada per fonts públiques i privades sobre qüestions de demografia, economia i benestar que aporten una visió general de l’estat del territori en aquest moment. La finalitat és també proporcionar dades fiables als diferents agents del territori –persones particulars, entitats, institucions o figures polítiques– amb la intenció que els sigui útil i els permeti prendre decisions.

El primer document del projecte són els Indicadors clau de l’Alt Empordà 2020, en què es presenta una selecció de dades estadístiques sobre l’Alt Empordà i la demarcació de Girona. Aquest document es considera una introducció a l’anàlisi de la comarca de l’Alt Empordà i s’ha publicat ara amb la voluntat que aporti una visió general que faciliti conèixer l’estat del territori en aquest moment.

En el web www.indikasalut.cat ja es poden trobar estudis i informes. S’hi poden trobar treballs com ara Serveis sanitaris i socials a l’Alt Empordà (2016), Morbiditat i anàlisis dels fluxos entre àmbits i proveïdors de salut a la comarca de l’Alt Empordà (2017), Anàlisi sociodemogràfica de l’Alt Empordà i Figueres (2017) o una Anàlisi demogràfica de la comarca (2019).

Ja des d’un primer moment en el web es poden trobar, així mateix, documents relacionats amb la pandèmia de la Covid-19, com ara un informe sanitari fet entre el 25 de febrer i el 7 de maig del 2020 o l’informe de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) Mortalitat esperada per ABS reportada per les funeràries. També es troba al web l’estudi sobre el brot d’infecció en una escola rural a l’inici de la pandèmia Inespecificidad y confusión de síntomas. Així mateix, també hi ha un enllaç que permet fer un seguiment detallat de la incidència de la Covid-19 a l’Alt Empordà i al conjunt de la demarcació.

La FSE presenta aquesta iniciativa en clau d’observatori social i de salut. La necessitat de crear-lo va sorgir en detectar-se la falta de dades d’àmbit local que permetin prendre decisions estratègiques relacionades amb la salut i el benestar de la població de la comarca. Es considera que disposar d’informació concreta sobre l’Alt Empordà ha de permetre un “canvi del paradigma actual dels serveis” per un altre de “més integrat i centrat en la persona i el seu entorn immediat”, i a la vegada, ha de servir per reforçar el Pol de Salut i Social perquè pugui esdevenir un espai de participació i punt de trobada empresarial, social, educatiu i institucional.

El projecte disposa de la col·laboració de la Universitat de Girona a través del Grup de Recerca en Econometria i Salut (Grecs), l’Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Neix amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del projecte Girona, regió saludable (Projecte Europeu de Col·laboració Territorial, PECT), en el qual també participen la Diputació, Dipsalut i l’IdibGi.

LES FRASES

Si no coneixem a fons la realitat, difícilment podrem canviar-la
Martí Masferrer
Director gerent de la Fundació SALUT EMPORDÀ
Conèixer millor el territori facilita poder prendre decisions fonamentades
Pere Plaja
dIRECTOR D’INNOVACIÓ I RECERCA DE LA FUNDACIÓ SALUT EMPORDÀ

Resposta a un buit informatiu

El director gerent de la FSE, Martí Masferrer, assenyala que el propòsit d’Indika i de la seva col·lecció d’informes és respondre a un buit informatiu existent: “L’afectació de la Covid-19 a l’Alt Empordà torna a posar sobre la taula la importància dels determinants sanitaris i no sanitaris en la salut de la població.”

Masferrer subratlla la “necessitat” de disposar d’informació “concreta i contrastada” sobre l’estat de la comarca per engegar el procés de recuperació post-Covid. “Si no coneixem a fons la realitat del nostre entorn més proper, difícilment podrem actuar per canviar-la”, manifesta.

El director d’innovació i recerca de la Fundació Salut Empordà, Pere Plaja, remarca, per la seva banda, que la publicació Indicadors clau de l’Alt Empordà 2020 ha estat possible gràcies a institucions i entitats locals que han vist la importància de tenir una “radiografia precisa i acurada” del territori per conèixer-lo millor i poder prendre decisions “fonamentades que ajudin a millorar el benestar de la seva població”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’OMS apressa Europa a accelerar la vacunació davant els senyals d’un repunt de contagis

Brussel·les

Els Mossos denuncien més de 700 persones al dia per saltar-se restriccions

barcelona

El Gremi de Restauració es mostra decebut amb l’ampliació de l’horari fins a les 17 h: “L’avenç és poc significatiu”

barcelona

El 23,4% dels espanyols diu haver sentit por de morir per la covid, segons el CIS

Madrid

La Generalitat engega una prova pilot per validar l’ús de sistemes de comunicació quàntica

barcelona

El 64% de les dones sense llar han patit violència al carrer, segons Assís

Barcelona
CIÈNCIA

Space X aconsegueix fer aterrar amb èxit per primer cop el coet Starship

Boca chica (texas)

Marlaska rebutja titllar els aldarulls a Catalunya de “terrorisme de carrer”: “Cal ser cauts en les qualificacions”

madrid

Horrorland s’acomiada de Cercs per la crisi del coronavirus i escolta ofertes per una nova seu

Barcelona