Salut

Salut fa una crida a la prudència tot i la lleu millora de l’Rt

La velocitat de transmissió cau per sota de l’1 després de superar-la durant setmanes

Ramentol afirma que som “a l’altiplà” de la tercera onada i refreda l’optimisme per la situació dels hospitals

La velocitat de propagació de la Covid-19, representada amb l’abreviació Rt, va caure ahir per sota de l’1, límit a partir del qual la pandèmia continua creixent, i es va situar en 0,97, cinc centèsimes menys que la vigília. No obstant això, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, va refredar l’optimisme assegurant que encara ens trobem “a l’altiplà” de la corba epidemiològica de la tercera onada i que convé no deixar-se emportar per l’optimisme respecte a l’evolució de la pandèmia, especialment pel que fa als recursos sanitaris. “Queden dies de pressió assistencial creixent”, ja que als hospitals i les UCI continua creixent el nombre d’ingressats i de crítics, una evolució que Ramentol no espera que es capgiri abans de 10 dies.

Al marge de l’Rt i d’altres dades positives, com ara el risc de rebrot, que va caure 34 punts fins als 603, el nombre de contagis va continuar a l’alça i ahir es van notificar 3.809 casos positius i 70 morts més. Alhora, als hospitals catalans hi havia ingressats 2.853 malalts de la Covid-19, 33 menys que divendres, per bé que les UCI van rebre 28 crítics més, fins a 659 en total. El coordinador assistencial de l’UCI del Clínic de Barcelona, Miquel Sanz, va lamentar a les xarxes la manca de metges i infermeres per fer front a una “dura” tercera onada, i, al seu torn, el catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra va considerar que Catalunya “no es pot permetre” una velocitat de propagació de la Covid-19 al voltant de l’1 i va defensar més restriccions perquè aquesta taxa baixi de manera ràpida tenint en compte que ja s’han detectat unes quantes persones contagiades de la variant britànica del virus.

Precisament aquest és un tema que preocupa especialment els responsables catalans de Salut, ja que aquesta variant presenta una capacitat de propagació molt més intensa. El secretari general de Salut va explicar que ara mateix a Catalunya n’hi ha 39 casos diagnosticats, en molts dels quals no se n’ha pogut esbrinar la traçabilitat, ja que no estan vinculats amb el Regne Unit, per la qual cosa el Departament no descarta que acabin sorgint més infectats amb la nova soca.

Ramentol, que va tornar a reclamar competències perquè el govern pugui instaurar confinaments domiciliaris, va recordar que a Catalunya la vacunació continua al ritme que permeten les dosis subministrades i que si aquest s’incrementés s’estaria en condicions d’accelerar el procés. Els vacunats amb la primera dosi ja són 173.567, 5.407 més que la vigília, i hi ha 5.799 persones que ja han rebut la segona, 2.030 més.

LA XIFRA

39
casos
de la variant britànica
s’han detectat a Catalunya, tot i que es tem que n’hi pugui haver molts més.

LA FRASE

La línia vermella és l’impacte de l’estat de les UCI en la programació d’intervencions
Marc Ramentol
secretari general del departament de Salut

La Fundació La Caixa combat els rumors falsos

La Fundació La Caixa destina 610.000 euros a 22 projectes de millora de la convivència i la cohesió social a Catalunya en el context de la Covid-19. S’hi desenvolupen accions antirumors falsos per combatre nous discursos racistes i fomentar xarxes de suport entre veïns, la mediació i l’empoderament per a la resolució de conflictes, així com la prevenció de la violència de gènere i l’assetjament escolar.

Un fàrmac contra l’osteoporosi, eficaç en la Covid

Un estudi de la UPC demostra l’eficàcia del raloxifè, un fàrmac indicat en el tractament de l’osteoporosi, per tractar els processos inflamatoris associats a la Covid-19.

Els Mossos desmantellen dues festes il·legals

Els Mossos van desmantellar ahir de matinada dues festes il·legals en dos hotels del barri barceloní de Sant Martí. Els agents van denunciar 22 assistents per haver incomplert les restriccions anti-Covid.

Controls al Montseny pels confinaments

Una patrulla dels Mossos va aturar ahir tots els cotxes que accedien al Brull (Osona), per evitar desplaçaments no justificats per la zona saltant-se la restricció del confinament municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona