Salut

La tercera vacuna

Arriben les 31.780 primeres dosis del vaccí d’AstraZeneca per al personal de farmàcies i col·lectius essencials

S’administra només a persones de fins a 56 anys

Salut preveu “recuperar amb força” el pla de vacunació

LES FRASES

Engeguem una nova roda i reprenem amb força la vacunació amb 112.000 dosis per a aquesta setmana
Alba Vergés
consellera de salut

LES XIFRES

La disminució sostinguda de les dades s’està notant a la xarxa assistencial
Marc Ramentol
secretari general de salut pública
37
espais s’han habilitat a les regions sanitàries per administrar la nova vacuna, amb cita prèvia.
26.000
primeres dosis, de les quals 15.000 són de Pfizer i 11.000 de Moderna, es posaran aquesta setmana.

Les primeres 31.780 dosis de la firma anglosueca AstraZeneca que arribaven ahir a Catalunya es començaran a injectar aquesta mateixa tarda. S’administraran al personal de les farmàcies, fisioterapeutes i membres de col·lectius essencials, així com a funcionaris de presons i membres dels cossos de seguretat i d’emergències tan bon punt s’hagin validat les vacunes. Així ho va anunciar la consellera de Salut, Alba Vergés, que considerava que això marcava l’inici d’una “nova etapa” de vacunació de la Covid després que en els últims dies l’activitat s’hagués centrat a administrar segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna. “Engeguem una nova roda i reprenem amb força la vacunació amb 112.000 dosis per a aquesta setmana”, assenyalava Vergés confiant que es compleixin les previsions i que es puguin seguir els calendaris establerts per a aquesta tercera vacuna.

La consellera va recordar la limitació per edat de la vacuna d’AstraZeneca, que només es pot administrar a persones d’entre 18 i 56 anys. Els professionals de les farmàcies i fisioterapeutes en aquesta franja d’edat rebran una citació per dirigir-se a un dels 37 centres de vacunació distribuïts arreu del territori, on els administraran la primera dosi. Paral·lelament, els professionals de Salut també vacunaran a partir d’avui els funcionaris de presons, i els policies i membres dels cossos d’emergències. “Les dosis es repartiran pels centres penitenciaris i pels espais on els cossos de seguretat i d’emergències també podran ser vacunats”, indicava Vergés. Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, també en la compareixença, agraïa el fet que bombers, mossos, policies locals i personal de Protecció Civil es vacunin de manera “immediata”, atesa la seva feina “essencial”, com va reivindicar fa dues setmanes.

Futures dosis

Pel que fa a la recepció de més dosis de vacunes d’AstraZeneca, la consellera de Salut va detallar que se’n preveuen 36.000 la setmana vinent, 90.000 en una tercera setmana i més de 100.000 en la quarta setmana.

El pla de vacunació preveu que es continuïn administrant les vacunes de Pfizer i Moderna, després dels problemes de subministrament de les últimes setmanes. En total, se’n posaran 26.000, de les quals 15.000 dosis són de Pfizer i 11.000 de Moderna, i es completarà el procés d’immunització amb segones dosis. Aquestes vacunes són les que es van administrar, en un primer moment, a les residències de gent gran i al personal sanitari. De moment, 196.537 persones han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a Catalunya i 127.047, la segona, segons la darrera actualització del Departament de Salut.

De la firma Moderna, es preveu que aquesta setmana n’arribin 17.100, entre primeres i segones dosis, la qual cosa “implica una rebaixa respecte a les 21.000 inicials”, que, segons la consellera, es “recuperarà” al març. Si les dosis arriben segons el calendari previst, la vacunació es podrà començar a ampliar en les properes setmanes a la població. La conselleria de Salut s’ha posat en contacte amb universitats i altres espais per desplegar-hi l’atenció primària per a l’administració de vacunes i, quan arribi el moment, per ajudar a fer una “crida massiva” per donar cabuda al procés de vacunació.

Sobre els indicadors epidemiològics, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, considera que “estan evolucionant favorablement”, encara que adverteix que la pressió hospitalària “continua sent elevada”. La setmana passada, a les UCI es va arribar al pic i avui hi ha 694 pacients, que són 30 menys que la setmana anterior. La “disminució sostinguda de les dades de l’epidèmia també s’està notant a la xarxa assistencial”, assenyalava Ramentol, que considera que la pressió “està baixant lentament als centres d’atenció primària”.

En aquest context, ahir van entrar en vigor noves mesures de flexibilització “gràcies a l’esforç de la ciutadania”, que ha permès “doblegar” la tercera onada de la pandèmia, per la qual cosa s’ha “pogut donar una mica d’aire a sectors que fa moltes setmanes que estan aguantant el pes”, afirmava el secretari de Salut Pública. Malgrat això, insisteix que les amenaces “són altíssimes”, sobretot pel que fa al nivell de tensió del sistema sanitari, i també per l’afectació que pugui tenir la variant britànica del coronavirus, més contagiosa, que ha impactat de manera dràstica en altres països i que a Catalunya es manté amb una prevalença del 17%.

Més flexibles a les residències

La incidència del virus va baixant a dins de les residències per l’avenç de la vacunació. La consellera de Salut assenyalava que les “dades són positives” i això permet treballar amb nous protocols per flexibilitzar les restriccions que afecten els geriàtrics i “recuperar vida” a dins dels centres. Amb tot, la consellera hi afegia que s’haurà de mantenir la prudència per la complexitat que comporta la pandèmia. “Tenim, per un costat, menys brots, però hi ha l’amenaça de les variants del virus”, assenyalava la responsable de Salut, que insistia que la baixada d’ocupació a les UCI és “molt lenta” i no es pot dir que el “virus estigui vençut”. La consellera no va concretar quan es faran aquests protocols ni tampoc el nombre exacte de persones contractades per al rastreig dels contactes dels casos positius. Segons va dir, ara hi ha més de 700 persones fent aquesta feina, després que el govern finalitzés el polèmic contracte amb Ferrovial. Ara el sistema de rastreig és de gestió directa de Salut i les tasques estan “més integrades i el circuit és molt potent”, assegurava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Primera guia amb consells alimentaris per a la gent gran

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Moventis incorpora un nou sistema de taquillatge en línia

GIRONA
Societat

El passacarrers de la Patum aplega centenars de persones

Berga
Medi ambient

Alliberen un centenar de peixos autòctons al riu Segre

Lleida

Prohibeixen l’ús d'objectes “de caràcter sexual” als comiats de solter

platja d’aro
societat

Neixen els Premis Roca per celebrar la gastronomia i la literatura

girona
Urbanisme

Tarragona assegura que no hi ha cap novetat que justifiqui un canvi dels límits municipals

Tarragona
GIRONA

L’Ajuntament habilita l’app SMO Girona per facilitar la cerca de feina

GIRONA
societat

Més d’un centenar d’entitats ecologistes demanen recuperar el departament de Medi Ambient

barcelona