Salut

Un estudi conclou que no tot el colesterol bo és saludable

La investigació resol que cal incrementar els seus nivells en partícules petites

L’estudi l’ha liderat l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques

Un estudi liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) conclou que no tot el colesterol HDL, anomenat bo, és saludable. Els investigadors han analitzat característiques genètiques que determinen la grandària de les partícules d’aquest colesterol bo i la seva relació amb el risc de presentar un infart de miocardi. La conclusió és que aquelles característiques genètiques associades a la generació de partícules de colesterol bo grans tenien una relació directa amb un risc més gran d’infart, mentre que les característiques genètiques associades a partícules de colesterol bo petites es relacionaven amb un menor risc d’infart.

“Hi ha una relació causal positiva entre la grandària de les partícules de l’HDL colesterol i el risc d’infart, per tant, hem d’aconseguir incrementar els nivells de colesterol bo en sang, però sempre en partícules petites”, ha apuntat l’investigador principal de l’estudi, el doctor Roberto Elosua.

La recerca apunta que les partícules de colesterol bo són més efectives a l’hora de traslladar el colesterol al fetge per a la seva eliminació. “Si hem de fer alguna cosa amb l’HDL, és incrementar el nombre de partícules petites, que són les que realitzen de forma adequada la funció d’eliminar el colesterol, les que realment el traslladen al fetge per a la seva eliminació i no permeten que s’acumuli a les artèries i provoqui malalties cardiovasculars”, afirma el doctor Álvaro Hernández, investigador de l’IDIBAPS i CIBEROBN.

Actualment no existeixen fàrmacs que incrementin els nivells de colesterol bo i redueixin el risc de presentar malalties cardiovasculars. Per això, la recerca posa en relleu noves i potencials dianes terapèutiques en el camp de les malalties cardiovasculars, com gens relacionats amb els aspectes qualitatius de les partícules d’HDL.

La investigació s’ha publicat a la revista ’Metabolism Clinical and Experimental’. En aquest treball també hi ha participat investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), del CIBER d’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), així com de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, de l’IDIBELL, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Clínico Universitario de Saragossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA