Salut

El Trueta ha atès 3.941 pacients de Covid a urgències en un any

El 28 de febrer del 2020, l’hospital de Girona atenia la primera pacient de Covid-19

Des de l’inici de la pandèmia han agafat la malaltia 424 treballadors de l’Institut Català de la Salut i l’hospital té avui 246 treballadors més

Un any després de l’inici de la pandèmia, el balanç de l’hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta deixa palès l’impacte del coronavirus al centre sanitari de referència gironí: en un any, 3.941 pacients han estat atesos a urgències per coronavirus. Durant aquest any, a l’hospital Trueta s’han registrat 1.697 ingressos per aquesta patologia, dels quals 389 han estat a la unitat de cures intensives (UCI). L’equip mèdic de medicina intensiva també gestiona l’UCI de l’hospital de Santa Caterina de Salt, on han ingressat 197 pacients crítics més. Durant la primera onada es va fer també el seguiment de 138 hospitalitzacions a domicili. En un any hi ha hagut 218 defuncions de persones que no han pogut superar la Covid-19.

El pic de l’abril

Altres dades que revela aquest balanç és que un 58% dels ingressats eren homes, una xifra que s’eleva fins a un 71% entre els pacients que han passat a les unitats de crítics. Pel que fa als èxitus, en 6 de cada 10 casos també eren homes.

El dia amb més ocupació de pacients Covid-19 va ser l’1 d’abril, quan hi havia un total de 213 pacients confirmats o amb sospita, 63 dels quals eren a l’UCI. El dia de màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser el 8 d’abril, quan hi havia 82 pacients crítics i semicrítics Covid-19 i 26 no Covid-19 (inclosos els nounats). El Trueta va arribar a tenir 74 pacients crítics amb coronavirus. La irrupció del coronavirus va afectar el funcionament de tots els serveis de l’hospital. A tall d’exemple, des de l’inici de la pandèmia fins al 28 de febrer passat, el Trueta ha atès 56 parts de dones que eren positives de Covid-19, una xifra que representa un 4,4% dels parts que s’han atès al centre durant aquest any.

Les proves PCR

Una de les peces clau durant aquest últim any en el dispositiu per afrontar la malaltia ha estat la capacitat de fer proves PCR. Al principi de la pandèmia, aquestes proves s’enviaven per ser tractades a Barcelona i no va ser fins al 27 de març que es van començar a processar al Laboratori Clínic Territorial de Girona. El volum de proves sol·licitades ha anar en augment amb el pas del temps. En total, durant aquest any s’han realitzat 380.316 proves PRC sol·licitades pel conjunt de centres de la Regió Sanitària de Girona, un 9% de les quals (34.162) han donat positiu. L’hospital Trueta en concret ha demanat durant aquest any un total de 33.642 proves PCR, de les quals 2.507 han estat positives. Per la seva banda, els centres d’atenció primària de l’ICS a Girona han enviat a processar 280.648 mostres per fer PRC, 25.569 amb un resultat positiu.

Treballadors infectats

En relació amb els professionals, des del principi de la pandèmia han agafat la malaltia un total de 424 treballadors de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Trueta. Amb l’arribada de la vacunació, el volum de professionals afectats pel coronavirus s’ha vist reduït dràsticament i ara mateix només hi ha 4 positius a l’hospital Trueta. Fins avui hi ha 1.722 treballadors de l’ICS al Trueta vacunats amb la primera dosi, 1.392 dels quals també ho estan amb la segona dosi.

LES XIFRES

389
pacients
han estat a la unitat de cures intensives en un any d’entre els 1.697 ingressos per coronavirus.

LA DATA

01.04.20
El dia amb més ocupació
per coronavirus a l’hospital hi havia 213 pacients Covid-19, confirmats o amb sospita.
218
defuncions.
És el nombre de persones ateses a l’hospital Trueta que no han pogut superar la Covid-19.

El primer cas, una pacient que tornava d’Itàlia

El 28 de febrer del 2020, l’hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta atenia la primera pacient de Covid-19 a la Regió Sanitària de Girona. Es tractava d’una dona que havia vingut d’un viatge a Itàlia i que va quedar ingressada a la unitat de malalties infeccioses de medicina interna. Aquest va ser l’inici d’un any en què l’atenció al pacient amb coronavirus ho ha capgirat tot en el conjunt de la societat gironina i, més concretament encara, en el funcionament dels serveis sanitaris a primera fila com els de l’hospital Trueta. Per fer front a aquest repte, entre altres mesures es va haver d’incrementar la plantilla de professionals: avui, l’hospital Trueta disposa de 246 treballadors més dels que tenia el 28 de febrer del 2020.

En concret el col·lectiu que ha viscut un increment d’efectius més destacat ha estat el d’infermeria, que disposa a hores d’ara de 91 professionals més que els que tenia ara fa un any. Entre les altres categories de personal que s’han ampliat cal afegir-hi, a més, 53 auxiliars i 30 zeladors. També s’han contractat 35 professionals de medicina, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona