Salut

Sánchez posa data a la vacunació general i al final de l’estat d’alarma

El president preveu la immunització del 70% de la població al setembre

Sánchez no allargarà l’estat d’alarma que acaba en un mes

El govern demana prudència a eliminar les restriccions

L’Estat preveu haver vacunat el 70% de la població a l’agost

Sánchez no allargarà l’emergència ni les restriccions més enllà del 9 de maig

El govern tem l’efecte de la Setmana Santa mentre continua pujant el nombre d’ingressos

“Més persones amb la pauta completa de vacunació que contagiats.” Amb aquesta perspectiva immediata, que l’Estat espanyol assolirà la setmana que ve, el president Pedro Sánchez va posar ahir, per sorpresa, data a la vacunació general de la població adulta de l’Estat i a la fi de l’estat d’alarma, que faculta el seu govern a prendre decisions que limiten drets fonamentals de reunió i de mobilitat. L’estat d’alarma decretat la tardor passada s’acabarà el 9 de maig, mig any després d’haver-se prorrogat per segon cop des de l’inici de la pandèmia, ara fa més d’un any, i les restriccions que prengui cada autonomia tindran menys base jurídica.

La fi de l’alarma implica la pèrdua de la potestat estatal de decidir sobre transports, drets i llibertats, però alhora facilitarà la reobertura d’activitats i els litigis judicials per a col·lectius que se senten menystinguts per algunes limitacions de l’activitat social i econòmica. Per aquest motiu, el govern català, i el d’altres autonomies, demanaven ahir prudència a Sánchez a l’hora de facilitar el final de les restriccions.

L’Estat espanyol té compromesa l’arribada de 87 milions de vaccins entre abril i setembre. Entre Pfizer, AstraZeneca, Jansen, Moderna i la pròxima a autoritzar-se, Curevac. Sánchez va defensar la diversificació de compres de vacunes per evitar dependre d’una de sola i va acusar AstraZeneca del retard a tota la UE: “El ritme més lent de vacunació té un nom i un cognom, AstraZeneca, que no ha complert els compromisos.” L’Estat preveu arribar als 25 milions de vacunats a mitjan juliol, i a 33 a finals d’agost, amb el 70% de la població ja immunitzada amb la vacunació general de la població adulta de la primavera i l’estiu.

Sánchez va inflar el pit en recordar que l’Estat ja ha assolit el 79% de vacunats més grans de 80 anys quan la mitjana europea és del 60%. I fins i tot va repetir les seves paraules del juny passat i del desembre, en sortir de la primera onada i en iniciar la vacunació: “Som davant del principi de la fi.” No va fer cap referència al possible augment del volum de casos després de l’increment de la mobilitat de la Setmana Santa ni a la possible quarta onada de contagis que vaticinen els especialistes, una onada que preocupa el govern català. “Les dades no van bé”, advertia ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “Aquest ritme de creixement de les hospitalitzacions, detectat ja fa deu dies, no serà sostenible.” Argimon va treure importància a l’estancament ahir d’alguns indicadors, atribuïble a la reducció del nombre de tests dels caps de setmana i de les vacances. Salut estarà atenta els pròxims dies a l’evolució de la pandèmia, perquè tem “l’impacte” de la interacció social de la Setmana Santa.

Una setmana en què s’ha pogut avançar força en la immunitat de la franja de més de 80 anys. El 96% de vacunes rebudes “han estat posades”, resumia la subdirectora general de Promoció de la Salut i responsable de la vacunació, Carmen Cabezas. La velocitat catalana ha permès fins i tot a alguns CAP iniciar ja ahir la vacunació de persones de 79 anys, sobretot a Lleida i el Raval de Barcelona. Salut confia en la “credibilitat” de l’anunci de Sánchez, però demanarà demà al ministeri que concreti “el calendari d’arribada de les vacunes; el pitjor per als grups de vacunació és aturar-se i arrencar tants cops”.

Pel que fa a l’estat d’alarma, l’actual emergència clourà el 9 de maig. S’havia aprovat el 25 d’octubre arran de la segona onada, i es va prorrogar mig any. Sánchez ho va tirar endavant al Congrés dels Diputats amb els vots del PSOE, Unides Podem, Cs, ERC i el PNB, i l’abstenció del PP. Ara no tindria garantida una nova pròrroga, raó per la qual Sánchez opta per no revalidar la figura davant de la improbable derrota si ERC o Cs li retiraven el suport, per exemple. Anteriorment, l’estat d’alarma s’havia aplicat del 14 de març al 20 de juny. Diversos governs autonòmics van demanar prudència ahir a Sánchez a l’hora d’aixecar les restriccions. És el cas del català. La consellera de Presidència i portaveu en funcions, Meritxell Budó, va demanar “tota la precaució possible” a l’hora de decidir aixecar les restriccions, i esperar a veure “l’evolució de les dades” fins al maig. El govern sempre ha lamentat que l’alarma impedeix a Catalunya prendre les seves pròpies decisions i retalla drets, però aquest fet no evita pensar que “no hi pugui haver una quarta onada”, advertia Budó.

LES FRASES

Rebrem 87 milions de dosis. És el principi de la fi. Fins ara el ritme lent té un nom: AstraZeneca
Pedro Sánchez
president govern de l’estat

LA XIFRA

Preocupa molt l’augment d’ingressos hospitalaris. Aquest ritme no serà sostenible a les UCI
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública
264.034
persones
es van vacunar per Setmana Santa, amb un ritme que va deixar a la nevera el 4% dels vaccins rebuts.

Les noies són més complidores amb les mesures

Una enquesta feta per la Diputació de Barcelona sobre l’impacte de la pandèmia en els adolescents revela que les noies compleixen més amb les mesures sanitàries que els nois, i que el confinament, les mesures de distanciament i la limitació de la llibertat d’acció han causat canvis en els comportaments i les relacions socials dels joves.

El govern debat si subministra tests per a autodiagnosi

X.M

El govern està analitzant si cal generalitzar els tests d’antígens per tal que se’ls puguin fer els mateixos ciutadans. La portaveu Meritxell Budó revelava que el consell executiu d’ahir va debatre al voltant d’aquesta possibilitat però va deixar clar que són les autoritats sanitàries les que decidiran si se’n generalitza l’ús.

Un 7,75% menys de vehicles en la tornada

Des de les 12 h de diumenge fins a les 22 h de dilluns van tornar a l’àrea metropolitana de Barcelona 521.000 vehicles. Aquesta xifra representa un 7,75% menys respecte a l’operació tornada de la Setmana Santa del 2019. El retorn de vehicles a l’àrea metropolitana es va fer de manera esglaonada, però dilluns hi va haver algunes retencions provocades per accidents. Des de l’inici de l’operació especial de Setmana Santa han mort dues persones en dos accidents de trànsit a la xarxa viària catalana. El primer va ser divendres 2 d’abril en una col·lisió frontal entre dos turismes a la C-55, a Sant Joan de Vilatorrada. El segon es va produir l’endemà, quan un motorista va sortir de via i va caure a la BV-2115, a Castellet i la Gornal.

Més vendes d’FPP i menys de quirúrgiques

Les vendes de les mascaretes FPP2 i FPP3 han augmentat un 38% i un 1.956%, respectivament, a les farmàcies des del desembre del 2020 fins al febrer, segons la distribuïdora farmacèutica Alliance Healthcare. L’informe sobre 22.000 farmàcies detecta un increment de vendes de les FPP respecte a les quirúrgiques, que baixen un 29%.

Comença el cribratge a les universitats

Les universitats de Girona i Lleida van acollir ahir els treballs previs per convocar els primers cribratges contra la Covid. En total, aquest abril s’hauran de fer uns 230.000 tests als joves estudiants universitaris, però també al personal docent, administratiu i de serveis que ho desitgi. Es pretén frenar els contagis entre els joves de 20 a 30 anys.

El Procicat revisarà les mesures demà

Avui es reunirà el Procicat per avaluar els efectes de la Setmana Santa i la mobilitat en la pandèmia. Fins demà no està previst que actualitzi les restriccions que vencen el dia 9, i que podrien endurir-se en funció de l’evolució de les xifres. Es podria tornar al confinament comarcal, aixecat fa tres setmanes per a les bombolles de convivència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona