Salut

Comencen a la UdL els cribratges massius a les universitats catalanes

S’han fet 400 PCR el primer dia a estudiants, personal docent i investigador, i treballadors d’administració i serveis

La Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat aquest dimecres els cribratges de covid-19 programats per Salut a les universitats catalanes. S’ha començat per Lleida perquè la incidència és alta i similar a la registrada amb la quarta onada l’estiu passat. La gerent de la Regió Sanitària Lleida, Divina Farreny, ha informat que 25 dels 1.531 PCR que es van fer dimecres i dijous passat a la carpa de la Zona Alta de Lleida han donat positiu. Això suposa un 1,6% i per tant una incidència “més alta que la registrada en els cribratges massius fets fins ara, que no arribaven a l’1%”, ha dit. A més, només dissabte es van atendre 400 persones al CUAP Prat de la Riba, el doble que qualsevol altre dia, i d’aquestes, el 25% tenien simptomatologia covid-19.

Lleida comptarà durant les pròximes 3 setmanes amb 4 punts de presa de mostres en els diferents campus universitaris. Al campus Cappont el cribratge tindrà lloc aquest dimecres i demà dijous; al campus de l’ETSEA, els dies 14 i 15 d’abril; al Rectorat, el 21 d’abril; i a Ciències de la Salut, es prendran mostres el 22 d’abril. En totes les jornades l’horari serà de 9 a 14h i de 15 a 19h.

Al cribratge hi és cridada tota la comunitat universitària de la UdL, formada per més 9.000 estudiants i 1.700 membres de personal docent i investigador, i treballadors d’administració i serveis. Inicialment es calcula fer 540 proves cada dia i arribar per tant a les 3.240 en 6 dies. Fins a aquest matí ja s’havien registrat més d’un miler de persones per fer-se les proves algun dels sis dies programats a Lleida. Aquest dimecres ja s’hi ha apuntat més de 400, la majoria al matí, així que encara queda alguna plaça a la tarda, informen des de la universitat.

El cribratge s’adreça a estudiants catalans i de fora de Catalunya, així com a professionals que siguin asimptomàtics i que no estiguin vacunats, tant de la UdL com d’altres universitats de Catalunya. El cribratge es realitza per mitjà de PCR amb automostra nasal i s’ofereix també la possibilitat de fer-se un test serològic ràpid per detectar anticossos, és a dir, si ja s’ha passat la malaltia.

La Universitat de Lleida és una de les 12 universitats catalanes que participa en el cribratge, en què es preveu cribrar 230.000 estudiants universitaris durant el mes d’abril. Els resultats de les proves es podran descarregar a través de l’aplicació La Meva Salut.

Objectiu: detectar asimptomàtics i frenar cadenes de contagi

Tal com ha explicat Farreny, els grups d’edat d’entre 11 a 20 anys i de 21 a 30 anys són les dues franges amb major incidència de COVID-19 però, per contra, si agafen la malaltia presenten un quadre clínic lleu o asimptomàtic. És per això que en el marc de l’estratègia de gestió de la pandèmia, des del Departament de Salut s’ha decidit impulsar els cribratges a la comunitat universitària per tal de poder arribar a aquests grups d’edat, detectar persones asimptomàtiques i tallar les cadenes de transmissió del virus.

“Ens permetrà fer una foto d’un grup de població que habitualment no acudeix a fer-se cribratges poblacionals quan els adrecem a la població general, per la qual cosa poden estar contagiats i estar escampant el virus en el seu entorn. Per això és vital tallar les cadenes de transmissió” afegeix Farreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ