Salut

Confiança en la vacunació, però en alerta per les UCI

Salut fa una crida a la calma per les segones dosis d’AstraZeneca

Les UCI voregen el mig miler d’ingressats, límit a partir del qual els hospitals desprogramaran intervencions

Sense l’efecte de la Setmana Santa, la pressió a les UCI ja ha crescut un 25%

Crida a la calma per la vacunació pendent dels menors de 60 anys que ja duen la primera dosi d’AstraZeneca. Salut va voler tranquil·litzar ahir el col·lectiu, i alhora recordava que la revisió de les mínimes reaccions que provoquen tots els tipus de vaccins no es pot comparar amb els beneficis de la immunitat. El quart informe sobre farmacovigilància de l’Agència Espanyola del Medicament certificava ahir que només un 0,18% dels vacunats amb AstraZeneca han tingut efectes adversos menors, com dolor al braç i febre. Tampoc els afectats pel retard en la segona dosi semblen preocupats, ja que el que neguiteja més és la lentitud del procés, més que els escassos efectes secundaris de la vacunació. Salut sí que tem més pel fet diferencial de la quarta onada: l’augment del nombre de pacients crítics ingressats a les UCI, que voreja el mig miler, i que implicaria que els hospitals comencessin a desprogramar intervencions.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va garantir ahir que la vacunació amb AstraZeneca continuarà amb la població d’entre 60 i 65 anys i que “previsiblement” després es passarà al grup d’entre 65 i 69. Pel que fa a la segona dosi d’aquesta vacuna per a les 200.000 persones menors de 60 anys i treballadors essencials, la consellera va insistir que hi ha temps fins a finals d’abril per decidir què es farà. “Tenim dies de marge; quan s’hagi pres una decisió d’acord amb criteris tècnics, ho explicarem”, va dir Vergés en una visita a la Universitat de Girona, on aquesta setmana ha començat un cribratge massiu.

Dimecres es reunirà el Consell Interterritorial de Sanitat, on ministeri i autonomies podrien consensuar continuar amb AstraZeneca per a la segona dosi o bé optar per altres marques com ahir va decidir França. La sub-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, creu que dimecres podrien prendre una decisió. La responsable de la vacunació a Catalunya demana als menors de 60 anys amb la primera dosi posada que “estiguin ben tranquils”, perquè “ja tenen una protecció important”. Les segones dosis haurien de començar a posar-se el 3 de maig. Per contribuir a la crida a la calma, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va fer públic ahir el seu quart informe de farmacovigilància sobre vacunes contra la Covid-19, en què recorda que, d’un conjunt de gairebé un milió de persones amb vacunes d’AstraZeneca posades i analitzades, només un 0,18% havien tingut algun efecte advers. Concretament, 1.792 persones sobre un total estudiat de 985.528. Les reaccions més comunes són febre, cefalea, mareig, dolor muscular a la zona punxada i, en el cas de tres embarassades, vòmits.

Arribats a aquest punt, la consellera va explicar que espera que entre ahir i demà s’acabin de vacunar els més grans de 80 anys amb Pfizer o Moderna, i que a partir de la setmana que ve s’acceleri la vacunació dels de 79 anys en avall. “A partir d’aquí, anirem baixant el nivell de risc fins a arribar al grup d’entre 60 i 65 anys, ja vacunats”, hi va afegir. Catalunya va rebre ahir 52.700 vacunes de Moderna, que es fan servir principalment per a pacients trasplantats, oncològics i hemodialitzats. En total, hi ha un 16% de catalans amb una dosi i un 6% amb la pauta completa.

La principal preocupació epidemiològica és ara l’augment del nombre de pacients greus ingressats a les UCI dels hospitals. Fins a 495 ahir, ben a prop del mig miler, límit a partir del qual el conjunt hospitalari català pot començar a desprogramar intervencions. “Veiem un creixement del volum d’ingressos que no teníem en les altres onades”, va alertar Vergés. El nombre de pacients greus ha crescut un 25% en les dues últimes setmanes, i sense que s’hagin apreciat encara els efectes de la Setmana Santa, que no començaran fins d’aquí a uns dies. “El 50% dels ingressats a l’UCI o a la unitat de semicrítics estan en una situació molt greu”, va advertir ahir el coordinador Covid de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales.

Pel que fa a les restriccions de mobilitat que van entrar en vigor ahir, Vergés va insistir que es podrien revisar abans del dia 19. Tot dependrà de com evolucionin les dades, però no sembla que s’atengui, de moment, cap de les peticions per a un confinament metropolità a Barcelona i supracomarcal a l’Ebre i el Pirineu.

LES FRASES

Quan s’hagi decidit [sobre la segona dosi d’AstraZeneca] d’acord amb criteris tècnics, ho explicarem
Alba Vergés
consellera de salut

LA XIFRA

Els efectes adversos són sempre en la primera dosi. Cal estar tranquils, la primera dosi ja protegeix
Carmen Cabezas
sub-dir. gen. promoció de la salut
És millor vacunar-se que no fer-ho. L’EMA no ha fet bé els deures de farmacovigilància
Joan Ramon Laporte
fund. institut català farmacologia
0,18
per cent dels vacunats amb AstraZeneca han tingut reaccions com ara dolor al braç, febre i cefalea, segons l’AEM.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona