Salut

Els ingressats per la Covid-19 a les UCI ja superen el mig miler

El risc de rebrot puja a 226 (+13); la IA14, a 247,8 (+3,5), i l’Rt és de 0,91 (+0,04)

El Biocom-SC avisa que un 50% més dels infectats acaben a les unitats de crítics

La pressió als hospitals per la Covid-19 continua augmentat i ja hi ha més de mig miler de pacients a les unitats de cures intensives (UCI).

En les últimes 24 hores han augmentat en 15 les persones ingressades a les unitats de crítics, fins a les 513, d’acord amb la darrera actualització del departament de Salut. Es torna a trencar així la barrera dels 500 pacients i s’apropa als 600, la xifra a partir de la qual els centres es poden veure obligats a desprogramar activitats no relacionades amb la pandèmia.

També torna a créixer el total d’hospitalitzats amb el coronavirus, que aquest diumenge és de 1.711, 82 més que ahir i 16 més que divendres.

L’últim balanç de Salut també reflecteix un augment a la majoria dels indicadors epidemiològics. El risc de rebrot puja 13 punts, fins als 226; la incidència acumulada en els darrers 14 dies (IA14) augmenta gairebé 4 punts, fins als 247,8 casos per cada 100.000 habitants, i la velocitat de propagació del virus (Rt) augmenta quatre centèsimes, fins al 0,91. Tot i que aquesta dada es manté per sota d’1, la xifra per sota de la qual es considera que l’epidèmia es troba controlada, els altres indicadors apunten a una eventual quarta onada de l’epidèmia.

La taxa de positius en les proves PCR i test d’antígens (TA) baixa lleugerament, 4 dècimes, i se situa en el 8,15%, molt per sobre del 5% que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala com el llindar de control de l’epidèmia. La positivitat dels test d’antígens ràpids (TAR) simptomàtics retrocedeix mig punt i aquest indicador avançat passa del 12,98% al 12,49%.

En les darreres 24 hores Salut ha notificat 1.651 nous positius confirmats per proves PCR o TA i el total acumulat s’eleva a 570.628.

Des de l’inici de la pandèmia han mort 21.539 persones amb la Covid-19, 20 més que dissabte.

El Biocom-SC recomana més restriccions per aturar l’augment de casos crítics

ACN

El Centre de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOM-SC) avisa que actualment un 50% més dels contagis acaba a l’UCI, probablement per la variant britànica, i defensa que caldrà aplicar mesures més enllà del confinament comarcal per baixar la xifra de crítics.

En declaracions a Rac 1, la investigadora Clara Prats ha augurat que a finals de la propera setmana o principis de la següent s’arribarà a la xifra de 600 persones a l’UCI, el que implica desprogramar activitat. Prats ha remarcat que s’arribarà a aquest volum de crítics molt abans que en onades anteriors, tot i que el creixement de casos està sent “suau”.

I és que la Setmana Santa, de moment, no ha provocat una explosió de positius. Segons el grup d’investigadors de la UPC, el creixement real ara estaria situat al voltant de l’1,1. Són càlculs que fan descomptant els dies festius, quan es fan menys proves.

Ara bé, ja fa unes setmanes que per un mateix nombre de casos hi ha un 50% més de persones ingressades a l’UCI, ha explicat Prats. L’explicació no està del tot clara, però una possible interpretació és que aquesta onada és la de la variant britànica, que seria més transmissible i també més greu. “Els casos greus no són més greus però hi ha més casos greus”, ha resumit.

En aquest sentit, ha avisat que en pocs dies s’arribarà a la xifra de 600 crítics, el llindar a partir del qual es comença a desprogramar. En la tercera onada això va passar a prop del pic de casos, però en aquesta està passant molt abans. Prats ha considerat probable superar el pic de crítics de 731 de l’anterior onada. És per això que ha insistit que “l’única manera d’aturar la pujada de les UCI és aturar el creixement de l’epidèmia”.

“Si seguíssim amb una Rt d’1,1 el confinament comarcal podria aturar el creixement, però seria impossible pensar que pogués portar-nos a una disminució de casos”, ha argumentat.

Segons ella, per entrar en una fase de decreixement caldria alguna mesura més que les que hi ha en vigor actualment.

El BIOCOMSC també ha fet una estimació dels efectes positius que ha tingut la vacunació. Així, en dues o tres setmanes es podria assegurar que les vacunes hauran evitat el 60% de les morts, el 20% dels crítics i el 30% dels ingressats en planta. Pel que fa als casos, el percentatge baixa al 15%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona