Salut

Una setmana comarcal més o ampliar la mobilitat

El Procicat avalua mantenir la restricció actual o alleugerir-la a l’àmbit de la regió sanitària o la vegueria

La Setmana Santa no fa disparar els contagis

L’Estat vol prohibir fumar a les terrasses

La pandèmia manté un increment del nombre de contagis i l’afectació als hospitals progressiva des de fa un mes, de manera que l’augment de la mobilitat de Setmana Santa no hauria generat un efecte multiplicador. Tot i així, la situació a les UCI i la reproducció del virus són prou elevades per mantenir les restriccions. L’evolució, més benigna del que temia Salut, va fer que ahir el Procicat optés per esperar a avui per decidir sobre les restriccions a la mobilitat, que acaben dilluns.

La consellera de Salut, Alba Vergés, admetia ahir que tot i ser en un moment “encara molt delicat” de la pandèmia, no s’havia produït el temut augment progressiu de casos després de la Setmana Santa, i que el virus seguia una evolució lineal com en tota la quarta onada des de primers de març. La limitació comarcal de la mobilitat i d’altres restriccions acaben dilluns. El Procicat podria mantenir-les una setmana més, o bé cedir en el salconduit cultural i permetre als posseïdors d’entrades canviar de comarca per assistir a espectacles.

Fins i tot es podrien alleugerir encara més la mobilitat fixant un nou límit als desplaçaments, traslladant-lo de comarcal a un àmbit supracomarcal que fixarien les regions sanitàries, com ja va fer-se al final de la primera onada, la primavera passada, o fins i tot en un confinament per vegueries. Aquesta divisió territorial permetria agrupar les comarques en vuit vegueries (Girona, Alt Pirineu i Aran, Lleida, Catalunya Central, Penedès, Àrea Metropolitana de Barcelona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre) i permetria una mobilitat més gran que l’actual, tot i que polèmica en alguns dels límits. La mobilitat per vegueries acontentaria els tres territoris que més hi han batallat: Barcelona, el Pirineu i l’Ebre, que precisament gairebé formen vegueries. Vergés intentarà prendre “mesures més justes”.

La restricció que podria afegir-se a les actuals és la prohibició de fumar a les terrasses dels bars. El consell de Sanitat d’ahir tenia sobre la taula un document del ministeri que preveia impedir fumar a qualsevol terrassa de bar encara que es respecti la distància de 2 metres entre taules de seguretat interpersonal. Tot i que no es va debatre, la mesura podria passar de ser opcional –sis autonomies ja no ho permeten– a norma estatal d’obligat compliment, i que s’incorporaria al projecte de reforma de la llei antitabac, pendent de presentar-se.

LA FRASE

No veiem el canvi que temíem després de Setmana Santa. Tot i que som en un punt molt delicat
Alba Vergés
consellera de salut

Certificat de mobilitat, però no serà cap requisit

L’Estat implantarà a finals de juny un certificat en codi QR on figurarà si la persona ha estat vacunada, si ha superat la Covid o si té una prova diagnòstica. Serviria per facilitar la mobilitat, però no serà requisit per a viatjar, segons va avançar ahir Sanitat a les comunitats autònomes, que seran les encarregades de tramitar-lo. L’objectiu del codi QR és facilitar el trànsit de persones en espais duaners o d’embarcament, com ara aeroports o estacions marítimes, un cop la Unió Europea en fixi l’ús comú.

Vacunació rècord i un 18% ja amb la primera dosi

La vacunació a les franges de més grans de 70 i 80 anys continua a bon ritme. Dimecres van ser vacunades 107.306 persones, fet que és un nou rècord diari, i que eleva el llistó de la població vacunada amb una primera dosi fins al 18,69%.

Pfizer creu que caldrà una tercera dosi de la vacuna

Pfizer preveu que sigui necessària una tercera dosi de la vacuna dotze mesos després de rebre les dues primeres perquè la immunització sigui completa. També creu que la tercera dosi ajudarà a lluitar contra les variants més contagioses del virus.

L’estat d’alarma al Consell Interterritorial

La vicepresidenta del govern central, Carmen Calvo, situa en el marc del Consell Interterritorial de Salut l’adopció de decisions que ara empara l’estat d’alarma que decau el dia 9. Inclou decidir-hi tancaments perimetrals i aïllaments de grups.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.