Salut

Sanitat descarta la vacunació voluntària amb AstraZeneca

Obre la porta perquè les segones dosis pendents siguin d’una altra marca

Salut comença a inocular la vacuna monodosi de Janssen

El Procicat preveu eliminar el confinament comarcal

El Ministeri de Sanitat ha tancat la porta a la possibilitat que les persones de menys de 60 anys que vulguin rebre la vacuna d’AstraZeneca ho puguin fer, remarcant que “no és oportú en el moment actual” i que l’elecció de la vacuna “no s’ha de basar en tries individuals sinó en les indicacions per als grups de població”. Així ha quedat establert en la sisena actualització de l’estratègia de vacunació contra la Covid-19 a l’Estat, en què encara no queda clar quin vaccí serà el més idoni per al següent grup per definir, la població d’entre 51 i 59 anys. “Rebrà la vacuna que es consideri en funció de la disponibilitat, el context de la pandèmia i les evidències”, diu el text.

Aquesta nova versió del pla de vacunació, però, sí que obre la porta a la “intercanviabilitat de vacunes en menors de 60 anys amb una primera dosi administrada i pendents de rebre la segona”, és a dir, per al personal essencial que va rebre una primera dosi d’AstraZeneca i que continua pendent de saber com es completarà el seu procés d’immunització. En aquest estadi hi ha més de 200.000 catalans, que queden pendents de “com es vagi actualitzant i ampliant l’evidència científica i de les avaluacions de l’Agència Europea del Medicament (EMA)”. Sanitat, però, adverteix que la decisió final també pot estar condicionada per la disponibilitat de les diferents vacunes en les pròximes setmanes o mesos, i no descarta que la pauta es completi amb la mateixa vacuna d’Oxford.

D’altra banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va indicar ahir que, juntament amb el Ministeri de l’Interior, està buscant fórmules per vacunar els treballadors essencials de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil de Catalunya que, segons denuncien, no han tingut el mateix accés a la vacunació que els Mossos d’Esquadra o les policies locals.

A Catalunya, el Departament de Salut ja ha rebut 24.000 dosis de Janssen que atorgaran protecció al mateix nombre de persones. Els primers vaccins monodosi es repartiran entre avui i demà a la població d’entre 70 i 79 anys i s’administraran als CAP. En paral·lel, el Departament de Salut ha començat a oferir cites per vacunar a les instal·lacions de la Fira de Barcelona a partir de la setmana vinent per començar a posar a prova el sistema en el que serà, quan hi hagi dosis disponibles, el punt de vacunació massiva més gran del país.

Més mobilitat

El Procicat es reuneix aquest matí per estudiar i, previsiblement, aprovar la proposta que el Departament de Salut li ha posat damunt la taula. Consisteix en l’eliminació del confinament comarcal, vigent des del 8 de febrer (amb el parèntesi de Setmana Santa), i habilitar la mobilitat arreu del país, sense fer finalment cap pas intermedi a nivell de vegueries o de regió sanitària. No és clar, però, si aquesta major mobilitat seria permesa únicament amb la bombolla de convivència o es regularia d’alguna altra manera.

Aquesta opció evitaria al govern crear excepcions a la mobilitat per afavorir la recuperació de sectors com la cultura o l’hostaleria, que hi insistien. També ha transcendit que podran tornar a obrir els restaurants dels centres comercials. La resta de mesures, però, se sabran avui i entraran en vigor a partir de dilluns.

LA DATA

8.2.2021
inici
del confinament comarcal, que només es va relaxar per Setmana Santa i que decaurà dilluns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona