Salut

La xifra de vacunats amb la pauta completa ja supera la dels infectats

A més de protegir, la primera dosi de Pfizer o AstraZeneca també redueix la transmissió del virus gairebé a la meitat

Ho ha demostrat un estudi anglès

La xifra de catalans que han rebut la pauta completa d’alguna de les vacunes anti-Covid ja supera la d’aquells que han tingut la malaltia provocada pel coronavirus. No és un fet que resulti especialment rellevant per al control dels contagis al país, però sí que és fruit d’un increment en el ritme de vacunació que hauria de dur el país cap a un canvi de paradigma cada cop més proper. De moment, el Procicat ja treballa en una relaxació de les restriccions que entraria en vigor dilluns vinent, una setmana abans que decaigui l’estat d’alarma, i que previsiblement s’anunciarà demà.

Els equips de vacunació ja han administrat la pauta completa amb alguns dels vaccins disponibles a 687.175 catalans, que representen un 10,4% de la població de més de 16 anys i un 8,8% del total. Aquesta xifra supera per primera vegada el volum total de contagiats pel coronavirus des de l’inici de la pandèmia amb confirmació oficial: 645.683 casos.

Segons els protocols de Salut, que va notificar ahir aquest canvi de tendència en la balança, es considera vacunat amb la pauta completa qui hagi rebut la vacuna monodosi de Janssen, les dues dosis de Pfizer o Moderna i les persones menors de 66 anys que, en tenir un diagnòstic de Covid-19 en els mesos previs a la vacunació, només reben una dosi perquè ja creen prou immunitat.

Des que va començar la vacunació, el 27 de desembre passat, s’han inoculat a Catalunya 2,45 milions de vacunes, la majoria primeres dosis: 1.769.756 unitats.

Noves propietats

Rebre una sola dosi de les vacunes de Pfizer o AstraZeneca redueix a gairebé la meitat la transmissió del coronavirus en l’entorn familiar, segons un estudi divulgat ahir pel servei de la sanitat pública d’Anglaterra. Segons les dades recopilades pels científics de Public Health England, les persones que es van infectar tres setmanes després de rebre la primera dosi tenien entre un 38% i un 49% menys possibilitats de contagiar les persones no vacunades del seu entorn. Aquesta nova propietat certificada de les vacunes s’afegeix a la ja coneguda de protecció contra la Covid-19, que aquest estudi també va observar catorze dies després de la punxada en totes les edats.

“Les vacunes són vitals per tornar a una vida normal. No només redueixen la gravetat de la malaltia i prevenen centenars de morts cada dia, sinó que també tenen l’impacte de reduir les possibilitat de passar la Covid-19 als altres”, destaca Mary Ramsay, responsable de l’àrea d’immunització de la PHE.

Caldrà una tercera dosi de Pfizer i recordatoris anuals

El cofundador de la farmacèutica alemanya BioNTech, Ugur Sahin, va advertir ahir que l’efectivitat del fàrmac que coprodueix amb Pfizer (d’un 97% a partir de set dies després d’haver rebut la segona dosi) comença a decaure sis mesos després d’haver assolit el seu màxim. D’acord amb les seves dades, mig any després de tenir la pauta completa la protecció baixaria a un 91%, mentre que al cap de vuit mesos es detecta una caiguda més clara. Per tant, per recuperar valors propers al 100%, Sahin recomana administrar una tercera dosi “entre nou mesos i un any després de la segona” i, a partir de llavors, fer recordatoris cada any o any i mig. El científic també confia que el seu vaccí, la gran aposta de la UE contra la Covid, sigui eficaç contra la variant índia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt