Salut

Sàmper situa a la setmana vinent la decisió sobre el toc de queda

El conseller d’Interior apunta que el confinament nocturn de vuit hores pot passar ser de “set, sis o cinc hores”

Es mostra partidari de suavitzar les limitacions d’aforament a cultura i comerços

El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha situat a la setmana vinent la decisió sobre el manteniment o no del toc de queda nocturn.

“Vam decidir que esperaríem a dimecres o dijous per veure l’evolució de la pandèmia i també l’arribada de vacunes”, ha explicat el conseller en una entrevista a Rac1.

En aquest sentit, ha apuntat que l’actual confinament nocturn de vuit hores “a partir d’ara pot passar a ser de set, sis o cinc hores”.

El titular d’Interior ha reivindicat el toc de queda com un instrument “eficaç i efectiu” per restringir la mobilitat nocturna.

D’altra banda, Sàmper s’ha mostrat partidari de relaxar les restriccions d’aforament a cultura i comerços durant els propers dies. “Tenim la voluntat clara de no fer passes enrere, de fer-ne endavant. Cal ser lents però segurs”, ha defensat.

“Els aforaments han de ser el següent paradigma a tractar i s’hauran d’anar incrementant”, ha opinat.


Buscar eines a última hora
Sàmper ha explicat que li “consta que s’està gestionant amb Madrid” una “delegació de competències” de l’Estat d’alarma a les autonomies, una opció que veu amb bons ulls.  “Per mi seria una solució ràpida, còmode i fàcil. De no fer-la servir mai si pogués ser, però de tenir-la al calaix per si fos necessari”, ha reconegut.

El conseller ha fet autocrítica perquè aquests instruments alternatius a l’estat d’alarma es negociïn a última hora, poc més d’una setmana abans que expiri aquest règim d’excepció. “És un error, s’hauria d’haver treballat abans”, ha admès.

A més, ha augurat que és molt possible que aquesta vegada els tribunals no siguin tan benèvols amb l’administració un cop decaigui l’estat d’alarma. “El risc és que ara els jutjats no resoldran igual que en la primera, la segona i la tercera onades. Ara ens diran: «Tu tens una eina que es diu vacuna, accelera el procés de vacunació. Però no facis una restricció d’un dret fonamental»”, ha avisat el conseller.

De fet, ha revelat que hi ha hagut converses amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per preparar el terreny. “Sé que els serveis jurídics de la Generalitat hi han parlat, sobre el decret que estem preparant. Han estat un parell de reunions”, ha indicat.

Vergés confia en no trobar entrebancs als tribunals

ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reiterat aquest dissabte que el govern en funcions treballa per trobar les eines per poder aplicar, només si calen, restriccions com les que s’aixecaran amb el final de l’estat d’alarma. En tot cas, ha dit que l’última paraula serà dels tribunals, i ha citat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

“No hauríem de trobar entrebancs en els tribunals, com ha passat en alguna ocasió”, ha confiat. Vergés ha remarcat que les deliberacions del Procicat sempre es basen en informes tècnics i científics i que les decisions estan “molt justificades”, tot i que el comitè de direcció del Pla de Proteció Civil no elabora actes de les seves reunions, que no tenen ordre del dia, i no deixa cap registre de les seves deliberacions sobre les restriccions ni constància de les persones que hi han participat. L’ens tampoc fa informes sobre l’eficàcia de les mesures que aprova per contenir la pandèmia.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós