El govern prepara un pla de salut mental per a les escoles
Educació i Salut volen abordar col·lectivament als centres educatius la incidència que ha tingut la pandèmia
El 40% d’alumnes de 4t d’ESO van expressar problemes en tornar a classe al setembre
Els departament de Salut i d’Educació estan treballant en un pla general de salut mental que volen aplicar a escoles i instituts, i que ha de servir per abordar la “incidència” que la pandèmia ha deixat en els centres educatius. Així ho va explicar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, a l’Agència Catalana de Notícies.
El projecte es va començar a treballar abans de la pandèmia però va quedar aturat quan la Covid-19 va irrompre. Ara s’ha reprès “amb més força”, segons Josep Bargalló, que va assenyalar que com a conseqüència de la pandèmia s’han detectat “més conductes disruptives” en escoles i instituts, relacionades directament amb els efectes que aquesta ha provocat.
El Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, que depèn de la Generalitat, està avaluant l’efecte que ha tingut el confinament en l’alumnat de quart d’ESO a Catalunya. Segons les dades preliminars, entorn del 40% dels estudiants van expressar dificultats en reincorporar-se a les classes a l’inici de curs, amb un grau variable depenent de si estudien en centres amb complexitat baixa, mitjana o alta. Els problemes més freqüents expressats han estat les dificultats per concentrar-se, per llevar-se d’hora de nou i per recuperar els hàbits d’estudi. Les taxes han estat similars en els alumnes dels centres d’alta i baixa complexitat, mentre que els estudiants dels instituts de complexitat mitjana han expressat menys dificultat. Ha estat menor i més concentrada als centres d’alta complexitat l’angoixa per tornar a fer classes presencials (18,1%), i alhora és el que expressa una menor preferència per l’ensenyament virtual (11%). La por al contagi ha estat, en canvi, més gran en l’alumnat dels centres de baixa complexitat (13,7%).
Bargalló va reconèixer que al setembre es van detectar més “conductes disruptives” i grups més afectats afectivament que altres. Malgrat tot, si les escoles no haguessin obert “hauria estat pitjor”, segons Bargalló. Després de l’experiència del confinament, en què el 20% de l’alumnat vulnerable no es va connectar a les classes virtuals, el departament va apostar per mantenir les aules obertes amb l’objectiu d’assegurar l’equitat en l’educació. El conseller va assenyalar que, tot i que part de les conductes disruptives s’han pogut tractar a l’escola, l’abordatge ha estat “segurament insuficient”, perquè Salut i Educació s’han centrat “fortament” a aturar la incidència del virus.
L’objectiu del pla és dotar el Departament de Salut de serveis específics per poder anar als centres quan calgui, en coordinació amb el d’Educació, amb un servei que treballi col·lectivament. “Tenim 5.400 centres i escaig, no tindrem 5.500 psicòlegs”, va afirmar el conseller.
LA XIFRA
LA FRASE
La pandèmia, estabilitzada tot i els 622 nous contagis
La pandèmia s’ha estabilitzat a Catalunya, on la majoria de les dades epidemiològiques indiquen un descens lent, si bé s’han produït 622 nous contagis notificats les últimes hores, i cinc morts. El nombre d’hospitalitzats és de 1.397, un total de 27 més que diumenge, dels quals 441 estan greus a les UCI, dos menys que la vigília. Es tracta de la xifra més baixa des del 6 d’abril. La velocitat de transmissió està en 0,86, dues centèsimes menys, i el risc de rebrot és de 210 punts, onze menys que el dia anterior. La positivitat en proves PCR i test d’antígens se situa en el 5,12%, 26 centèsimes menys, a prop del 5% que l’OMS assenyala com a llindar de control de l’epidèmia.
Voluntaris més joves a Càritas per la pandèmia
La pandèmia ha accelerat el relleu generacional dels voluntaris de Càritas Lleida. Abans, el 60% tenien més de 65 anys, i amb el virus van haver d’aturar la seva activitat en pertànyer a col·lectius de risc. Els nous voluntaris són, majoritàriament, persones d’entre 30 i 50 anys, que han descobert que Càritas té engegats diversos programes.
Més reserves per sopar i un 39% per fer-ho a les 8
Les reserves online de restaurants van pujar aquest diumenge un 34% a Catalunya, el 18% de les quals només per a sopars, segons El Tenedor. Barcelona va ser on es van fer més reserves, especialment al Poblenou, la Barceloneta, el Port Vell i Montjuïc. El 62% de les reserves es van fer tres dies abans i el 39% eren per a les 8 del vespre.
PortAventura World reobre amb tres dels sis hotels
PortAventura World reobrirà dissabte amb tres dels seus sis hotels disponibles, després d’una inversió de 5 milions en mesures de seguretat per la Covid. Dissabte obriran portes els parcs PortAventura i Ferrari Land, amb totes les atraccions, encara que amb limitació d’aforament, mentre que l’aquàtic Carib Park obrirà el 23 de juny.