Salut

Salut alerta que entre el 8% i el 10% de les persones amb cita prèvia per vacunar-se no hi acudeix

Argimon recorda que si no s’hi pot anar cal desprogramar la cita per no malbaratar les dosis i no complicar l’organització

Cabezas assegura que el “rebuig manifest” al vaccí contra la Covid-19 és “molt baix”, al voltant de l’1%

Salut ha alertat aquest dimarts que fins a un 10% de les persones que s’inscriuen per vacunar-se contra la Covid-19 al final no s’hi presenten, cosa que complica l’organització de la campanya d’immunització.

“Si programem una cita i no podem anar-hi per algun imponderable és necessari que la desprogramem”, ha demanat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a la roda de premsa setmanal per informar sobre la campanya de vacunació. El responsable de Salut ha detallat que “entre el 8% i el 10%” de les persones que demanen cita després no hi s’hi presenten.

“Això complica molt el pla de vacunació”, ha lamentat Argimon.

El portaveu de Salut ha recordat que un cop descongelades, les safates de vacunes de Pfizer/BioNTech caduquen als cinc dies. “L’obres dilluns i dijous i divendres la situació es complica perquè s’acumulen” les dosis de les persones que no acudeixen a la cita, ha explicat. Aquestes situacions es produeixen sobretot en els punts de vacunació addicionals i no tant als Centres d’Atenció Primària.

En previsió d’aquestes situacions existeixen “fulls de rescat” amb noms de persones a les que trucar per no malbaratar cap dosi. Són usuaris que inicialment no tenien cita però se’ls convoca per tal d’aprofitar aquestes dosis.

Això, però, suposa un “sobreesforç afegit” al personal sanitari, que ha de vacunar i alhora buscar nous candidats per a les dosis sobrants. Argimon ha concretat que “per cada cita que no s’omple, els equips han de fer tres trucades per recol·locar les vacunes”. Ha posat d’exemple que si mig miler de persones no acudeixen a la cita, s’hauran de fer “1.500 trucades”.


Rebuig testimonial
El departament de Salut desconeix el motiu d’aquestes absències perquè no desprogramen la reserva. En canvi, les persones que expressen la negativa a vacunar-se és de l’entorn de l’1%. “El rebuig manifest a la vacunació és molt baix, i està al voltant de l’1 per cent o menys”, ha destacat la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

D’altra banda, Salut estima que a mitjan juny hauran rebut almenys la primera dosi de la vacuna el 75% dels majors de 50 anys, que és precisament el col·lectiu amb més risc d’hospitalització per la Covid-19. Fins ara han rebut la primera punxada un total de 2.193.187 persones, gairebé un terç (32,9%) de la població major de 16 anys. Les persones que han completat la pauta ja superen el milió (1.050.769) i són prop del 16% (15,8%) dels majors de 16 anys.

Argimon ha confirmat que els agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional espanyola desplegats a Catalunya “ja estan vacunats en proporció similar a la d’altres cossos” de seguretat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla