Salut

Sanitat amplia la confusió sobre la segona dosi d’AZ

Proposa completar la vacunació amb Pfizer, amb l’aval de l’estudi del Carlos III, però obre la porta al fet que “qui vulgui” repeteixi amb AstraZeneca

La ciència i els precedents validen les dues opcions

L’Estat continua embolicant la troca sobre com reprendre la vacunació del personal essencial de menys de 60 anys que només va rebre una dosi d’AstraZeneca. I, com si de vasos comunicants es tractés, la indignació dels afectats i de les autoritats sanitàries de diversos territoris va en augment. La comissió de Salut Pública es va reunir ahir per prendre una determinació i la posició del Ministeri de Sanitat va ser proposar a les autoritats sanitàries dels diferents territoris que es completi la pauta amb la vacuna de Pfizer. Diferents secretaris i directors generals de Salut, però, van refermar la seva posició clarament en contra. D’arguments no n’hi falten, a cap dels bàndols, de manera que, davant la complicació per arribar a un acord, el Ministeri hi afegeix més confusió i planteja la possibilitat que, “davant les circumstàncies extraordinàries”, les persones que ho desitgin podran triar AstraZeneca.

Tot plegat se seguirà debatent en la mateixa comissió i, previsiblement, també en el Consell Interterritorial d’avui presidit per la ministra Carolina Darias. Aquesta disparitat de criteris es pot argumentar en l’àmbit científic de manera solvent des dels dos bàndols i, a més, hi ha precedents de diversos països que han emprès un i altre camí.

Un dels arguments principals que esgrimeix Sanitat són els resultats de l’estudi CombivacS que va liderar l’Institut de Salut Carlos III i que es van fer públics justament ahir. El treball, que ha tingut la col·laboració de l’hospital Clínic i el Vall d’Hebron, demostra que una segona dosi del sèrum de Pfizer en aquells que ja només van rebre una primera punxada d’AstraZeneca és segura i produeix una resposta “altament immune”.

Amb tot, aquest estudi ha generat dubtes en la comunitat científica per diferents motius. Els principals, que no comparava totes les alternatives possibles (completar amb Moderna o AZ) i que la base de pacients estudiats és molt baixa per prendre una decisió de tal magnitud (441 vacunats i 232 de control).

Entre els partidaris de repetir amb la mateixa vacuna hi ha Catalunya, Madrid, Andalusia i Galícia. Sostenen que és la recomanació de l’Agència Europea del Medicament i que al Regne Unit s’ha administrat a milions de persones de manera segura. En un estudi poblacional s’ha vist que la possibilitat d’aparició de trombes és més alta amb la primera dosi que no pas amb la segona. Aquesta opció, a més, permetria accelerar més el procés de vacunació i assolir abans la immunitat de grup.

També creix l’evidència científica que avala aquesta tria. En un estudi difós la setmana passada per la prestigiosa revista The Lancet, experts d’Oxford apunten que alternar dosis de diferents vacunes provoca reaccions lleus i moderades més freqüents que si es reben dues injeccions del mateix preparat.

Europa, dividida

Dins la Unió Europea hi ha 19 estats que autoritzen la segona dosi d’AstraZeneca encara que n’hagin restringit l’ús en algunes franges d’edat, segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties. En canvi, només cinc han decidit apostar per una segona dosi de Pfizer-BioNTech o Moderna: França, Alemanya, Finlàndia, Suècia i Dinamarca. Al marge de la incertesa de l’Estat espanyol, només Bèlgica i Irlanda continuen pendents d’una decisió que hauria de ser imminent, perquè els afectats, uns 200.000 a Catalunya, haurien de completar la pauta a partir de finals de maig.

Aquesta divisió entre estats també es dona pel que fa als criteris d’administració general de la vacuna d’Oxford. Una quinzena d’estats, entre els quals l’espanyol, només l’estan posant a la població més gran, però amb diferències en el llindar d’edat. Dinamarca és l’únic que n’ha suspès totalment la vacunació, mentre que una desena de països, la majoria de l’est d’Europa, continuen utilitzant el vaccí per a tots els grups d’edat.

LA XIFRA

200.000
catalans
estan pendents de rebre la segona vacuna arran de les limitacions imposades a AstraZeneca.

Adeu a l’hospital temporal del Vallès

L’Hospital Temporal Vallès Salut, muntat la primavera del 2020 a la pista coberta d’atletisme de Sabadell per atendre un eventual augment de casos de la Covid al Vallès, el Maresme i el Barcelonès Nord, s’ha començat a desmantellar sense que hagi estat necessari utilitzar-lo. Salut reconvertirà la instal·lació en un punt de vacunació massiva que s’espera que entri en funcionament l’1 de juny, amb sis línies de vacunació que podrien repartir fins a 6.000 dosis diàries. La retirada de llits de l’hospital de campanya inutilitzat va generar cert enrenou perquè els operaris en destrossaven els llits, però Salut va aclarir que només s’ha llençat el material ja obsolet que procedia de les reserves de l’hospital Parc Taulí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA