Salut

El primer triomf de la vacuna: un dia sense morts

Una jornada sense víctimes després d’onze mesos anima els sanitaris a veure “llum al final del túnel”

Els hospitals respiren, però no canten victòria: el nombre d’ingressos “ha baixat molt, tot i que encara no és acceptable”

Atenció a aquestes xifres: 105, 67, 45 i 26. És la progressió clarament decreixent del nombre de morts per Covid a Catalunya en les darreres quatre setmanes. L’evidència que la vacunació està conferint un efecte clarament protector entre els més vulnerables que ens acosta a una certa normalitat prepandèmica. Tant que, dijous passat, el darrer dia amb les dades oficials plenament consolidades, el Departament de Salut no va registrar cap víctima del SARS-CoV-2 al país, un fet que no passava des del 12 de juliol, fa gairebé onze mesos. És clar que una flor no fa estiu i, de fet, en les estadístiques de divendres, encara provisionals, ja tornen a aparèixer quatre decessos. Fins i tot podria ser que alguna funerària encara no hagués actualitzat bé les dades i s’acabés adjudicant algun mort a aquell dia, tot i que el zero ja es considera definitiu. En qualsevol cas, però, la tendència és clara: en la darrera setmana de maig hi ha hagut una mitjana de 3,7 morts diaris, mentre que en la primera setmana del mes n’eren 15 al dia.

El torrent de víctimes de la pandèmia (en el dia més negre hi va haver 417 morts), doncs, s’està assecant i els especialistes pronostiquen que continuï en forma de degoteig lent fins que les unitats de crítics es buidin. Actualment queden 256 malalts greus al país, però els hospitals certifiquen que els darrers dies hi ha hagut un canvi important en la davallada del volum de nous ingressos, de manera que comencen a respirar amb certa calma. “Els darrers dies hem tingut una millora substancial i ara estem en una situació força bona. Hem passat d’haver d’atendre desenes de malats a tenir-ne set a planta i vuit a l’UCI”, confirma el doctor Pere Domingo, coordinador de Covid a l’hospital de Sant Pau de Barcelona.

El nombre d’ingressats varia en funció de la capacitat dels hospitals (al del Mar n’hi ha 13 a planta i 15 a l’UCI, i al Vall d’Hebron, 30 i 25, respectivament), però la davallada és constant i generalitzada. I el més interessant és que “és una davallada ostensible i més clara que setmanes enrere, i això fa que estiguem animats”, admet Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’hospital del Mar.

N’és una prova el fet que aquest darrer cap de setmana el centre ha tingut només quatre ingressos, quan setmanes enrere n’eren una vintena. Amb tot, com a coordinador Covid de l’hospital del Mar, el doctor Horcajada no vol llançar les campanes al vol: “Encara és aviat per cantar victòria, però sembla que sí que veiem una llum, tot i que no sé si és la del final del túnel”, reflexiona amb precaució. I continua: “Si aconseguim un nivell de vacunació prou important, el problema s’hauria d’acabar. Però l’escenari ideal seria que això passés de manera simultània a tot el món, i veig molt difícil que això passi abans d’uns quants anys. Si a l’Argentina i l’Índia el virus està desfermat, no saps en quin moment hi pot haver noves pujades de contagis per l’arribada de nous contagiats o de noves variants. Això és un interrogant i, com que no sabem què passarà, cal ser prudent.”

L’hospital ha planificat les vacances del personal sanitari de manera que quedi sempre un equip de reforç per atendre els possibles casos, però partint de la base que serà un estiu tranquil. “Em costa pensar que en una població majoritàriament vacunada hi haurà una nova onada”, pronostica el doctor Horcajada, abans d’una nova dosi de tocar de peus a terra especulant amb els ulls fixats més enllà: “Com que aquesta pandèmia ja ens ha fet viure coses que no imaginàvem, em costa ser rotund. El gran perill seria una variant més virulenta que se saltés les vacunacions.”

Des de l’hospital de Sant Pau, el doctor Domingo tampoc no vol cantar victòria: “Alerta amb les epidèmies, perquè són molt dinàmiques i multifactorials. Val més no confiar-nos, fer un últim esforç i aprofundir en aquesta baixada.”

És per això que demana precaució als gestors de la pandèmia amb mesures com ara l’aixecament de l’ús de la mascareta, sobre el qual s’estava començant a especular. “No és el mateix l’aire lliure del meu poble, on som quatre gats, que l’aire lliure de les platges de Barcelona les nits dels darrers caps de setmana. La seguretat depèn molt del moment i de l’àmbit. Hi som tan a prop que val la pena fer l’últim esforç”, coincideix amb el seu col·lega.

Més protecció

El 18,7% dels catalans (gairebé 1,5 milions) ja han rebut la pauta completa de vacunació contra la Covid-19, mentre que al 36,6% (2,8 milions) se li ha inoculat una primera injecció, segons les dades oficials. La previsió del Departament de Salut és abordar la franja inferior (de 40 a 49 anys) al llarg del mes de juny i emprendre els ciutadans de 16 a 39 anys al juliol, en espera de concretar exactament quan seria el torn dels adolescents de 12 a 15 anys, si al setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, o abans.

Platges obertes per Sant Joan a Barcelona ciutat

Barcelona vol que la revetlla de Sant Joan es pugui tornar a celebrar a les platges com la tradició ha anat imposant en els últims temps. Així ho va anunciar ahir el tinent d’alcalde i regidor responsable de Seguretat, Albert Batlle, en la presentació de la unitat de platges de la Guàrdia Urbana, que ja s’ha posat a treballar al litoral de la capital catalana. Batlle va argumentar que es vol permetre la megaconcentració perquè la nit de Sant Joan és “una nit especial” i perquè des que s’ha aixecat el toc de queda no hi ha hagut increment de casos de coronavirus.

Salut aposta per tres dones per dirigir la sanitat pública

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, proposarà avui al govern que Carmen Cabezas, sub-directora general de Promoció de la Salut, agafi el seu relleu com a secretària de Salut Pública. Cabezas ha estat una peça clau en el lideratge de l’estratègia de vacunació i és una estreta col·laboradora d’Argimon. El nou conseller també exercia fins ara de director de l’Institut Català de la Salut, un càrrec que passarà a mans de Yolanda Lejardi, que serà la primera infermera al capdavant de l’ICS. Actualment n’era directora d’Atenció Primària i a la Comunitat i també va liderar la coordinació assistencial a les residències afectades per Covid. Finalment, Gemma Craywinckel serà escollida directora del Servei Català de la Salut en un moment especialment delicat pels efectes derivats de la pandèmia. Craywinckel, especialista en cirurgia general i digestiva i fins ara directora gerent de l’hospital de Sant Pau, serà la primera dona al capdavant del CatSalut, en substitució d’Adrià Comella.

Els enginyers de ‘telecos’ ajuden en la vacunació

Els col·lectius professionals d’enginyers superiors i enginyers tècnics de telecomunicació han cedit walkie-talkies per millorar les comunicacions a diversos recintes de vacunació massiva de Barcelona, Tarragona, Castelldefels i Cornellà. També preveuen fer-ho a Lleida i Sabadell.

Menys eficàcia de la vacuna entre els trasplantats

Un estudi liderat pel Clínic i l’Idibaps mostra que el 65% de les persones que s’han sotmès a un trasplantament de ronyó i s’han vacunat amb el vaccí de Moderna estan immunitzades, ja sigui via anticossos o via resposta cel·lular. La resposta és més baixa que en la població general.

Nou rècord de dosis rebudes

Aquesta setmana està previst que arribin a Catalunya 715.870 dosis dels diferents vaccins aprovats per l’EMA, fet que representa un nou rècord. Això hauria de permetre accelerar el ritme d’immunització de manera immediata i, previsiblement, també l’obertura per primer cop de la disponibilitat de cites per rebre la vacuna als menors de 50 anys. El gros de les dosis que estaran disponibles continua sent de Pfizer (són 445.770 dosis repartides en dos lliuraments, l’un ahir i l’altre demà). D’altra banda, avui està previst que arribin 219.600 unitats més d’AstraZeneca i ahir se’n van rebre 50.500 de Moderna. Aquestes vacunes no es poden inocular tan bon punt arriben, ja que hi ha un protocol per comprovar que s’hagi mantingut la cadena del fred que requereix un cert temps. Això ja ho han superat les 59.500 dosis de Janssen que Salut té des de divendres passat, ja a punt per ser punxades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia