Salut

La variant índia amenaça la represa al Regne Unit

El volum de contagis puja un 65% en pocs dies, tot i el 50% de vacunats amb les dues dosis

Ajornada l’obertura del turisme

Els plans del Regne Unit per recuperar la normalitat el 21 de juny estan amenaçats per la presència cada cop més alta de l’anomenada “variant índia” al país. El nombre de contagis s’ha incrementat més d’un 65% durant les últimes setmanes. Només la setmana passada es van infectar 100.000 persones, 40.000 més que l’anterior, la majoria amb aquesta variant. En diverses localitats del país la situació és preocupant. L’auge d’aquesta variant ha alterat els plans del govern, que havia aconseguit reduir al mínim el nombre de positius i de morts i havia iniciat al març un lent desconfinament que havia de culminar el 21 de juny, batejat com “el dia de la independència”. Aquest havia de ser el dia en què es recuperés la normalitat, s’eliminessin la distància social i les mascaretes als llocs tancats (mai no han estat obligatòries a l’exterior) i es permetessin un altre cop les multituds. Ahir el ministre de Sanitat, Matt Hancock, va dir que no està segur de si podran recuperar la normalitat el 21 de juny.

És el primer cop que ho dubta. Fonts del govern van reconèixer que no creuen que es puguin eliminar totes les restriccions el 21 de juny i que és molt probable que es mantingui la distància social i l’ús de mascaretes. A més, el govern ha decidit incrementar les restriccions pel que fa al turisme internacional. No ha volgut incloure cap país ni regió mediterrània, entre les quals havia de ser Catalunya, en la llista de destinacions segures a partir del 7 de juny. I, a més, ha tret Portugal d’aquesta llista, en què sols queden onze països i territoris i cap dels quals és una destinació turística per als britànics. L’exclusió de Portugal ha provocat que la majoria dels estiuejants que hi eren estiguin tornant abans d’hora per evitar la imposició d’una quarantena de dos dies i un mínim de dos PCR (que costen uns 150 euros) abans de dimarts. El govern recomana no viatjar a cap destinació fora de la llista segura.

Això ha provocat la ira del sector turístic, que considera que la decisió és aleatòria, i no respon a les dades epidemiòlogues que tenen. Creuen que és el cop de gràcia al sector, que dona per perduda també aquesta temporada d’estiu. La propera revisió serà el 28 de juny, però el nombre de casos continua pujant i la sobtada retirada de Portugal ha sembrat la desconfiança entre els britànics a l’hora de viatjar.

LA XIFRA

100.000
persones
van donar positiu la setmana passada, 40.000 més que l’anterior.

Una mutació un 60% més contagiosa que la de Kent

El professor Neil Ferguson, de la universitat Imperial College de Londres, va dir, en declaracions a BBC Radio 4, que la variant índia, també coneguda com a Delta, és entre un 30% i un 100% (la mitjana és d’un 60%) més contagiosa que la variant anteriorment dominant de Kent, també coneguda com a Alfa, que va ser la que va obligar a suspendre el Nadal i a ordenar el tercer confinament el mes de gener passat. El professor Ferguson va destacar que bona part de la gent hospitalitzada per aquesta variant no està vacunada.

El gran dubte que té el govern britànic és fins a quin punt les vacunes són eficaces davant aquesta variant. De moment, ha incrementat el ritme de vacunació, que ja era accelerat. Ja s’ha inoculat la primera dosi al 75% de la població adulta, i el 50% ja ha rebut la pauta completa. El govern ha decretat que és bàsic vacunar els nens. Els últims dies s’ha detectat també una nova mutació de la variant índia, localitzada al Nepal. Aquest seria un dels motius pels quals el govern ha decidit imposar la quarantena a Portugal, on se n’han detectat molts casos. El govern s’està mostrant molt cautelós a l’hora d’obrir les fronteres per evitar que s’hi coli cap variant no controlada que tiri per terra tota la feina feta els últims mesos per controlar la pandèmia. També s’ha adonat que no només es tracta de vacunar la seva població, sinó també la dels països on s’originen aquestes mutacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona