Salut

1.000 persones amb covid ingressen a l’UCI de Vall d’Hebron des de l’inici de la pandèmia

La mortalitat baixa del 20% al 5%: els pacients són més joves, la malaltia es coneix millor i hi ha més capacitat

Vall d’Hebron ha tractat més de 1.000 pacients amb covid-19 a l’UCI des de l’inici de la pandèmia. El 3 de març del 2020, va ingressar la primera pacient crítica, una dona de 29 anys, i poc després, l’hospital va sextuplicar la capacitat d’UCI: amb 56 llits estructurals, en va muntar 300 i, finalment, va arribar a atendre 198 crítics al mateix temps.

Com a centre de referència a Catalunya, han atès més de 50 dones embarassades que han requerit cures intensives.

En aquests quinze mesos, la mortalitat dels pacients crítics s’ha reduït del 20% al 5%, ja que les persones que ingressen són més joves; coneixen millor la malaltia i se n’han estandarditzat els tractaments, i la capacitat d’assistència és major, diu el cap de l’UCI, Ricard Ferrer.

Les UCI de Catalunya s’han anat buidant en les darreres setmanes gràcies, sobretot, a la vacunació, amb la majoria de la població de més de 50 anys amb almenys una dosi. Una de les principals incerteses ara són les noves variants i si es poden escapar d’aquesta protecció, però el doctor Ricard Ferrer espera no tornar a veure l’UCI tenallada per la covid-19, com ha passat en els darrers mesos.

Actualment, a l’UCI de l’hospital més gran de Catalunya hi ha ingressats 14 pacients i a l’àrea de semicrítics, 2, a més dels que estan a planta. “No teníem una situació com aquesta des del juliol de l’any passat i aleshores era conseqüència d’un confinament molt estricte i era transitòria.

Creiem que ara és una situació molt consolidada gràcies a l’efecte de la vacunació”, afirma el cap del Servei de Medicina Intensiva als periodistes, en una retrospectiva de la pandèmia després que l’hospital hagi atès més de 1.000 pacients crítics -1.032 segons dades d’aquest dimecres-.

D’aquests, més de 50 han estat dones embarassades, ja que Vall d’Hebron és el centre de referència per a les gestants que acaben desenvolupant una covid-19 greu a Catalunya. Totes elles i els seus fills han evolucionat bé, explica el doctor Ferrer.

La meitat de les dones embarassades amb una pneumònia bilateral a causa del coronavirus acabaran necessitant ingrés a l’UCI, indica.

La mortalitat dels pacients a l’UCI ha baixat del 20% al 5% aproximadament. “Els darrers cent pacients són els que tenen la mortalitat més baixa. Són més joves, la malaltia està estandarditzada i també per la capacitat d’assistència, ja que quan l’afluència no és massiva el pronòstic és molt millor”, afirma el cap de l’UCI.

Sobre els pacients crítics que ingressen actualment, exposa: “Pràcticament ha desaparegut el pacient de més de 60 anys que entra a l’UCI. N’hi pot haver que no s’hagin vacunat o bé persones en qui la vacunació és menys efectiva, com les immunodeprimides, però la majoria es troben per sota dels 60 anys, encara no han rebut la vacuna i tenen un quadre de pneumònia covid greu”.

Els professionals sanitaris coneixen millor el virus i la malaltia, han protocolitzat els tractaments i els pacients reben ara una medicina més personalitzada. A més, una Unitat de Recerca Clínica dins de l’UCI ha permès incloure al voltant de 75 pacients en assaigs clínics d’antivirals o immunodoladors.

“Mai abans s’havien invertit tants esforços i diners a investigar una sola malaltia, però tot i que encara no s’ha trobat un tractament, hem millorat en el maneig del pacient crític”, assenyala Vanessa Casares, coordinadora d’Assajos Clínics d’aquesta unitat, en declaracions que recull l’hospital.

Un altre factor que repercuteix en el pronòstic és la capacitat assistencial. “Quan hi ha una entrada molt ràpida de pacients i la gestió és molt complexa, això té un petit impacte sobre la mortalitat”, reconeix el doctor Ferrer.

Quan el virus colpejava els hospitals com un ’tsunami’, a la primavera del 2020, Vall d’Hebron va muntar 300 llits d’UCI en espais provisionals i amb equipament aprofitat. En va fer servir quasi 200 alhora. A Catalunya es va arribar a triplicar de forma provisional la capacitat d’UCI, que abans de la pandèmia era d’uns 600 llits.

Vall d’Hebron ha tractat 75 pacients amb covid-19 amb la tècnica ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria), que consisteix en una màquina que substitueix les funcions del pulmó i del cor de forma transitòria.

És l’hospital del sud d’Europa que més pacients ha tractat amb ECMO, també d’altres hospitals i que han traslladat a Vall d’Hebron. “Hem anat a buscar el pacient, de manera que hem implantat la teràpia ECMO fora de l’hospital. Això és important en termes d’equitat”, destaca el doctor.

“Ara mirem enrere i estem satisfets. És el repte més gran de la història que hem tingut en Medicina Intensiva. Quan afrontes un atemptat o un accident de múltiples víctimes, hi ha un principi i un final. En la pandèmia, el gran repte és la gestió de la continuïtat; una situació molt llarga, però també oscil·lant. Això requereix molta flexibilitat i tenir preparada contingència de llits i d’un personal sempre a punt”, reflexiona el doctor Ferrer, que agraeix l’entrega de tots els professionals: “Si el compromís hagués davallat una mica, no ens n’haguéssim sortit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona