Salut

Salut obre la vacunació per a la franja d’edat d’entre 35 i 39 anys

Fa només una setmana que es va obrir tanda per als ciutadans d’entre 40 i 44 anys

El Departament de Salut ha obert ja el calendari de cites perquè les persones d’entre 35 i 39 anys puguin vacunar-se contra la covid-19. Fa només una setmana que es va obrir la franja d’entre 40 i 44 anys. La Comissió de Salut Pública va aprovar aquesta setmana que es pugui solapar la vacunació contra la covid-19 dels grups d’edat que queden per vacunar, els de 30-39, 20-29 i 12-19. Argumenta que atesa la major disponibilitat de vacunes en les pròximes setmanes, la situació epidemiològica actual i per una qüestió organitzativa ara que s’entra en el període estival, es podrà anar solapant la vacunació dels diferents grups mantenint l’ordre d’edat descendent.

El Departament de Salut ha anunciat aquest dijous al migdia que obria el grup d’edat de vacunació per a les persones de 35 a 39 anys i poc després ja hi havia uns 38.000 usuaris per minut a la web intentant agafat cita i és lògic pensar que la majoria corresponien a aquesta franja. Així ho ha indicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha fet notar la il·lusió de moltes persones per vacunar-se davant de la Covid-19.

Les persones d’aquest grup d’edat, així doncs, poden demanar cita a través del web de vacunació i en els propers dies també rebran un SMS de convocatòria. Salut ha fet aquest anunci després que ja s’hagin programat moltes cites per al darrer grup que va obrir, el de 40 a 44 anys, per als propers dies. Un 20,7% ja han rebut la primera dosi i un 52,6% dels de 45 a 49 anys, també.

La vacunació massiva de la franja de 40 a 49 anys va començar dilluns de la setmana passada amb aquests dos blocs. Va ser la setmana en què més vacunes s’han administrat fins ara, amb 553.011 punxades (316.921 primeres dosis i 236.090 segones), i aquesta setmana es podrien superar; de dilluns a dimecres, se n’han posat 266.711.

“El que volem és que les vacunes que estan a la nevera estiguin on han d’estar, que és al braç de les persones. Tenim força gent de 40 anys amb les cites demanades i necessitem que més persones puguin demanar”, ha recalcat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en roda de premsa aquest dijous.

La idea és a partir d’ara solapar més els grups d’edat i no esperar a arribar a percentatges tan alts de cobertura per obrir el següent, com havia passat fins ara. L’objectiu és que no quedi “cap punt de vacunació buit”, ha remarcat Argimon. Amb tot, no ha detallat el calendari per als grups d’edat que encara falten, ja que també està condicionat pel ritme de vacunació dels que ara s’obren, ha assenyalat.

Informació de la vacuna

Les persones que estan demanant cita saben ara quina vacuna els posaran (Pfizer, Moderna o Janssen). Cabezas ha explicat que els ciutadans tenen dret a aquesta informació i ha remarcat que “totes les vacunes són bones i totes funcionen”.

Importància de la pauta completa

Els responsables de Salut han insistit en la importància de vacunar-se amb la pauta completa, sobretot davant de la variant delta, que s’escapa dels vaccins de forma parcial i és el que més preocupa a la conselleria en aquests moments. Argimon ha assenyalat que l’efectivitat de la pauta completa de totes les vacunes per prevenir una malaltia greu es troba entre el 80% i el 90%.

Altres dades que han facilitat és que la protecció de malaltia greu davant de la variant delta amb AstraZeneca i Pfizer és del 33% i amb la segona, del 80%.

Salut programa AZ per al grup de 60-69 a la desena setmana

Precisament per aconseguir la millor protecció davant de la variant delta, i com ja va informar Salut la setmana passada, la segona dosi de les persones de 60 a 69 anys, vacunades amb AstraZeneca, s’està programant per a la desena setmana, més que cap a la dotzena. Entre la 10 i la 12 es considera el període òptim de protecció d’aquesta vacuna.

Cabezas ha apuntat que més endavant podrien obrir aquesta franja d’edat a altres tipus de vacuna per augmentar la cobertura, ja que una mica menys del 20% encara no ha rebut la primera dosi. Ara com ara, però, no és problema de subministrament.

Vacunació de treballadors i estudiants a l’estranger

La secretària de Salut Pública ha indicat que estan vacunant treballadors i estudiants que han de marxar a l’estranger de manera immediata. Sobretot s’ha fet amb cooperants, ha dit. El criteri és que, aquestes persones, quan els toqués no es podrien vacunar de manera estàndard a Catalunya i ha recordat que el Ministeri de Sanitat va permetre en la setena actualització del pla vacunar amb Janssen aquelles persones que podrien tenir dificultats per rebre la segona dosi.

Preguntats per com s’organitzarà la vacunació durant l’estiu i les vacances, Argimon ha insistit a recomanar que les persones es vacunin al seu lloc de residència habitual. El conseller de Salut ha subratllat que la logística d’una vacunació massiva és molt complexa i que el procés s’ha de fer com més fàcil millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró