Salut

Els concerts i balls a peu dret amb més de 500 persones exigiran test d’antígens o prova de vacunació

L’oci nocturn només podrà funcionar en espais exteriors i tancarà mitja hora abans

El Procicat recomana dur la mascareta al carrer si no es pot garantir la distància d’1,5 metres

El Procicat ha detallat aquest dimarts les noves mesures restrictives que afecten les activitats d’oci nocturn i esdeveniments culturals davant l’increment de contagis de la Covid-19 a Catalunya, sobretot en el grup d’edat de 15 a 29 anys.

El sotsdirector de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, Xavier Llebaria, i la sotsdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, han comparegut en roda de premsa aquesta tarda per oferir més concreció sobre la nova resolució del Procicat, que entrarà en vigor la mitjanit de divendres, de la que ja han transcendit alguns aspectes en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

El Procicat ha acordat que als concerts i balls que es realitzin a peu dret i sense distància de seguretat que apleguin més de 500 persones caldrà garantir que els assistents hagin donat negatiu en un test d’antígens realitzat en les darreres 12 hores o certificar que tinguin la pauta de vacunació completa.

Llebaria ha precisat que aquesta “capa de seguretat” addicional que proporcionaran els test d’antígens es requerirà en tota aquella activitat musical, encara que sigui en exteriors, amb públic dempeus i amb possibilitat de ballar, la qual cosa inclou festivals de música, concerts i també balls de festa major. L’ús de la mascareta serà obligatori durant tot l’esdeveniment.

Aquesta mesura no s’aplicarà en els concerts o balls en espais oberts amb menys de 500 persones, però el públic haurà de dur mascareta.

Tampoc caldrà presentar un test previ ni el certificat de vacunació en concerts o altres activitats culturals en les que el públic estigui assegut en seients assignats, com ja fan molts festivals d’estiu, entre els quals el Festival de Pedralbes o el Grec.  Tampoc es requeriran aquestes proves en altres actes culturals, congressos o competicions esportives que puguin concentrar més de 500 persones, ja que se’ls continuaran aplicant les mesures vigents, que inclouen una limitació d’aforament del 70%.

Així, els teatres, cinemes i concerts en espais tancats podran mantenir la seva activitat sempre que els assistents estiguin asseguts i es mantinguin les condicions d’aforament i seguretat establertes. Les sales de concerts també es poden mantenir obertes sempre que els assistents tinguin cadires assignades.


El festival Cruïlla, que tindrà lloc entre aquest dijous i dissabte, no haurà de modificar les seves mesures de funcionament previstes perquè se celebra en el marc d’un programa d’investigació fins ara. Tampoc haurà de tancar a les tres de la matinada.

El sotsdirector de l’Agència de Salut Pública ha subratllat que govern té previst prorrogar el gruix de mesures actuals. Amb tot, ha avisat prendran les decisions en funció del seguiment diari de la pandèmia.


Discoteques, només a l’exterior
L’altra novetat destacada de la resolució, que tindrà una vigència d’almenys quinze dies, és el tancament de l’oci nocturn en locals tancats, si bé les discoteques que tinguin terrassa podran seguir obertes, tot i que només fent ús d’aquest espai exterior.

Les activitats d’oci nocturn que continuen permeses hauran d’abaixar la persiana mitja hora abans, ja que el límit horari passa de dos quarts de quatre a les tres de la matinada, amb mitja hora addicional per completar el desallotjament.


La mascareta, recomanada al carrer
La sotsdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció, Imma Solé ha explicat que la resolució inclourà la recomanació de portar la mascareta al carrer si no es pot garantir la distància mínima d’un metre i mig amb altres persones. La Generalitat no pot decretar l’obligatorietat de la mascareta, perquè aquesta mesura depèn del govern espanyol, però la portaveu de l’executiu català, Patricia Plaja, ha instat avui el govern de Pedro Sánchez a tornar a implantar aquesta mesura.


“Degoteig” d’ingressos
Llebaria ha constatat l’“elevada incidència” del coronavirus sobretot entre les persones de 15 a 29 anys però també en altres grups de més edat i que no tenen la pauta de vacunació completa. El representant de l’Agència de Salut Pública ho ha atribuït a un augment de la interacció social, coincidint amb les festes de final de curs i de principis d’estiu, i a la prevalença de la variant Delta del SARS-CoV-2. L’augment de casos està impactant ara com ara en l’atenció primària si bé s’està registrant un “degoteig” d’ingressos als hospitals i a les UCI, ha advertit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia