Salut

Tres setmanes en alerta

Argimon avisa que caldrà mantenir les restriccions fins ben entrat el mes d’agost

Les UCI estan al 30%, Salut espera més pacients i els hospitals se senten al límit

Les mesures a les residències es tornen a endurir per evitar l’efecte de la cinquena onada

El Departament de Salut ha detectat una “tendència cap a l’estabilització” del creixement del nombre de contagis en aquesta cinquena onada. Un bri d’esperança en un panorama desolador que encara ens reserva algunes jornades amb nous disgustos. Les previsions dels experts indiquen que els hospitals catalans es continuaran omplint durant aquesta setmana fins a superar els 2.000 pacients amb Covid i els 400 malalts greus a les UCI, segons assenyala el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia. “Hem d’esperar a veure si aquesta estabilització, que també s’aprecia en les franges d’edat més joves, s’acaba confirmant. Si és així, durant la setmana vinent ja podríem notar una estabilització dels ingressos a planta”, pronostica. Ahir es van diagnosticar uns 4.000 positius. Moltíssims, però la meitat que fa una setmana.

Segons el darrer recompte, als hospitals catalans hi ha 1.683 pacients ingressats per coronavirus, fet que representa el 18% del total de persones ingressades. A les UCI n’hi ha 307, que suposen un 42% del total i al voltant del 30% de la capacitat de llits de crítics que actualment hi ha desplegats al sistema sanitari català. Un de cada quatre ingressats per Covid té menys de 40 anys, mentre que entre els que estan en condició greu, un de cada cinc també està per sota de la quarantena.

El Biocomsc confirma que les dades de la darrera setmana assenyalen una “contenció de contagis globals”, tot i que adverteix que són dades que s’han de confirmar i que encara hi ha grups d’edat en què es continua creixent, com és el cas dels majors de 50 anys. Els experts de la UPC matisen, però, que el punt de partida d’aquest col·lectiu era molt més baix que el dels joves. Això fa que, per exemple, entre els majors de 70 anys la incidència sigui superior a la que es va registrar per Setmana Santa, amb una positivitat del 8%. El Biocomsc alerta que caldrà estar atent a les dades d’hospitalitzacions dels propers dies per saber els efectes d’aquests positius i insisteix que “la circulació del virus és molt alta i la probabilitat de contagi, molt elevada”.

Aquest últim punt també el confirmen els responsables de Covid dels principals hospitals del país, que han vist enfilar-se l’ocupació per Covid a les seves UCI fins al 30%. És, de molt, la xifra més elevada de tot l’Estat: Madrid, per exemple, està a l’11% i Castella i Lleó, al 13%. És per això que diferents responsables dels hospitals catalans alerten que la cinquena onada els ha agafat amb el peu canviat, quan bona part del personal començava a fer vacances i confiava a tenir un estiu relativament plàcid en el terreny assistencial. Ara, en canvi, la tendència d’arribada de malalts els recorda l’esclat de la primera onada. A Vall d’Hebron, per exemple, ja hi torna a haver quatre plantes dedicades a la Covid. Per sort, la gravetat i la letalitat s’espera que no tinguin res a veure amb l’inici de la pandèmia, atesa la cobertura vacunal dels grans i la joventut dels no immunitzats.

Per tot plegat, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, advertia ahir en una entrevista a la Cadena SER que, tot i que l’efecte de les noves restriccions com el toc de queda es començarà a notar d’aquí a una setmana, en caldran “més de dues i més de tres” per fer baixar la incidència d’aquesta cinquena onada. Escaldat pels efectes d’una desescalada excessivament ràpida, Argimon fa una crida a prendre “amb cautela” les dades sobre la lleugera estabilització dels contagis al país i apel·la al seny de la població perquè, recorda, les vacunes no són completament infal·libles. Tot i que ja hi ha més de quatre milions de catalans amb la pauta de vacunació completa (el 51,4 % de la població), Argimon recorda que uns 160.000 podrien arribar a emmalaltir de manera greu per la variant delta tot i estar correctament immunitzats.

El conseller de Salut admet que l’elevada pressió hospitalària ha obligat a retirar permisos i dies lliures a alguns sanitaris, però de moment no es planteja la modificació de les vacances dels sanitaris.

Residències blindades

Justament avui també entren en vigor les noves restriccions a les residències de gent gran, que, tot i tenir un alt nivell de vacunació, no queden al marge de la cinquena onada. El nou protocol estableix una reducció del nombre de visitants simultanis de tres a dos i que, independentment del seu estat vacunal, s’hauran de sotmetre a un test d’antígens ràpid (TAR). Tot i que inicialment Salut havia indicat que aquestes proves s’haurien de fer en laboratoris externs i anirien a càrrec dels particulars, el govern va aclarir que finalment es podran fer al mateix centre i sense cost.

El nou protocol també estableix que es faci un TAR als professionals que entrin a les residències de manera esporàdica. Pel que fa als professionals d’aquests centres, es farà una PCR setmanal als que estiguin vacunats i tres als que no s’hagin volgut immunitzar.

Per reduir l’impacte de la cinquena onada en les activitats d’oci infantil d’estiu com ara acampades i colònies, ahir va arrencar el programa de cribratge voluntari de monitors i nens a les farmàcies, mitjançant un test d’antígens d’automostra. En paral·lel, avui es començarà a vacunar de manera preferent els professionals d’aquest sector.

LES XIFRES

25
per cent
dels ingressats per Covid-19 a Catalunya tenen menys de 40 anys, segons el Departament de Salut.
30
per cent
dels llits d’UCI disponibles a Catalunya estan ocupats per pacients Covid, la xifra més elevada de l’Estat.

Sancions pel nou toc de queda

El primer cap de setmana amb l’entrada en vigor del nou toc de queda nocturn a 161 municipis ha suposat una reducció del 60% de la mobilitat, segons dades dels Mossos d’Esquadra, que ja han començat a imposar les primeres sancions per incompliment. En les tres primeres nits amb confinament nocturn, la policia va fer 429 controls i va aixecar 710 actes sancionadores. La majoria, més de 400, tenien a veure amb l’incompliment del toc de queda, mentre que la resta estaven relacionades amb l’ús de la mascareta o amb trobades de més de deu persones. Segons la policia, en els desallotjaments massius de platges a Barcelona, Salou i Lloret, la majoria dels implicats eren turistes que desconeixien la normativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Barcelona obrirà el 2026 el servei d’atenció a víctimes de violència masclista a l’Eixample

BARCELONA
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp