Salut

Els ingressos ja toquen sostre, les morts pugen amb força

Els decessos s’han multiplicat per onze des de principis de mes

Salut confia no haver de tocar les vacances i crida les embarassades a vacunar-se

El TSJC renova el toc de queda

La pressió assistencial comença a afluixar als hospitals, on ja es detecta un descens en el ritme d’arribada de pacients nous. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va informar ahir que, havent-se superat ja fa uns dies el pic de contagis, ara “sembla que s’aplana també la corba d’ingressats”, mentre que la de pacients a l’UCI encara pujarà fins a principis de la setmana vinent. Aquesta cinquena onada ha deixat un volum de casos confirmats més alt que cap altra. Per sort, gràcies a la vacunació, la mortalitat és molt baixa, però el nombre de víctimes està repuntant amb força.

En els darrers set dies amb dades consolidades s’han notificat 155 defuncions, una mitjana que supera les 22 diàries i que contrasta, i molt, amb la situació d’on veníem. Entre el 12 de maig i el 15 de juliol, durant més de dos mesos, les morts diàries es comptaven amb els dits. La mitjana va ser de 3 al dia, però en diverses jornades no se’n va declarar cap. A partir de mitjans d’aquest més, però, el ritme de morts s’ha accelerat de nou: les dels darrers set dies són el triple que les de la setmana anterior, nou cops més que en fa dues i onze vegades més que les de la primera setmana de juliol.

Amb aquest panorama, el govern vol controlar la situació i ha establert un límit d’aforament de 3.000 persones per a grans esdeveniments esportius i culturals, així com el 70% de l’ocupació en espais amb menys aforament. A més, també ha rebut amb satisfacció l’aval del Tribunal Superior de Justícia al toc de queda nocturn, que s’aplicarà una setmana més, ara a 163 municipis. La justícia considera “necessàries, idònies i proporcionades” les mesures davant la “situació greu” i per evitar el “col·lapse” del sistema sanitari.

Gràcies al canvi de tendència, Argimon confia no haver de “tocar vacances més enllà del que ja pugui estar acordat” entre els centres sanitaris i els treballadors. El conseller fa una crida a aprofitar una oferta de 150.000 noves places de vacunació i fa èmfasi especial en les embarassades. “Ara en veiem moltes més amb Covid, perquè hi ha més circulació del virus entre joves”, indica el conseller sobre aquest fet generalitzat al continent, que ocasionalment pot comportar un part prematur.

Pel que fa a les residències, n’hi ha un 10% amb brots, un 20% amb casos controlats i la resta, el 70%, lliure de virus.

LA XIFRA

3.000
persones
és el nou límit màxim d’aforament que ha establer el govern per a actes culturals i esportius.

L’oferta de formació sanitària, en màxims històrics

Salut ha aprovat una oferta per a la formació sanitària especialitzada de 1.692 places per al curs vinent, creixent un 4% (62 places) respecte a l’any passat. Les places estaran repartides per totes les regions sanitàries i ajudaran a pal·liar la manca de professionals disponibles en 54 especialitats de medicina, infermeria, farmàcia, psicologia, biologia, física i química. Pel que fa als metges, l’oferta formativa creix en 20 places MIR, amb 1.250 places de 40 especialitats. Algunes de les que més augmenten són de professionals que han estat en primera línia en la pandèmia, com ara intensivistes i anestesiòlegs, però també ho fan molt psiquiatria i al·lergologia. Medicina familiar i comunitària oferirà 370 places, una de les ofertes més grans de tot l’Estat, i també destaquen pediatria i medicina interna. L’oferta per a les especialitats infermeres augmentarà en 35 places, amb un total de 329 de sis especialitats diferents, sobretot en infermeria geriàtrica i pediàtrica, salut mental i familiar i comunitària. S’espera que els nous aspirants es puguin examinar el gener i el febrer del 2022. D’altra banda, el dia 20 es van incorporar al sistema de salut català 1.630 residents, el nombre més elevat fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona