Salut

El descens de casos en totes les edats dona aire als hospitals

La corba de contagis entre els més grans de 70 anys també cau i ja s’encadenen tres jornades amb davallada d’ingressos

El pic de malalts greus podria no arribar al llindar dels 700 casos anunciats

Amb molt personal de vacances i un volum de casos inesperat per una cinquena onada amb què no s’hi comptava, la situació continua sent intensa als hospitals catalans. Però ja s’hi percep una sensible millora. El descens del nombre de nous diagnòstics de Covid ja és un fet a totes les franges d’edat, fins i tot també entre els més grans de 70 anys, que és la corba que més ha costat de doblegar. Aquest descens de contagis, molt més lent que la pujada, s’ha anat traduint també en una reducció de les hospitalitzacions, que ahir van baixar per tercer dia consecutiu.

Segons el darrer recompte, ahir hi havia 2.201 malalts de Covid ingressats en planta, 53 menys que el dia anterior. Per primer cop des que va començar la cinquena onada, també va baixar la xifra de llits d’UCI ocupats per malalts greus. Els 572 d’abans-d’ahir van passar a ser 560. És una davallada significativa que possiblement sigui circumstancial, ja que el descens de casos greus no s’esperava fins entrada la setmana vinent. En tot cas, és una bona notícia i potser l’avantsala d’una altra que anunciaven ahir els investigadors del Biocomsc: el pic de les UCI és possible que no arribi als 700 malalts que s’havia pronosticat fa uns dies, cosa que quadraria amb el descens d’ahir.

En tot cas, la circulació del virus continua sent molt alta. Els darrers set dies s’han detectat una mitjana de més de 4.600 casos diaris, i això que el control dels contactes és molt laxe per la falta de proves als asimptomàtics, que fa que molts dels encomanats amb el SARS-CoV-2 estiguin fora del control epidemiològic del sistema de Salut.

La resta d’indicadors continuen en lleu descens: el risc de rebrot (EPG) està en 785 punts, la velocitat de propagació (Rt) cau fins al 0,80 i segueix reduint-se la incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 7 dies, situada en els 417 casos. La positivitat de les proves diagnòstiques també baixa, però està en el 15,4% i triplica el llindar que l’Organització Mundial de la Salut considera tolerable per poder controlar l’epidèmia.

Pel que fa a la vacunació, ahir es va superar el llindar de 9 milions de dosis administrades a Catalunya. Ara ja hi ha un 57% de la població total amb la pauta completa i més de cinc milions de ciutadans han rebut la primera punxada. A més, la vaccinació també s’accelera entre els més joves. Al 40% dels joves d’entre 16 i 29 anys ja se’ls ha administrat almenys una dosi i el 10% ja disposa de la pauta completa.

Amb tot, els darrers dies, coincidint amb l’època de vacances, s’ha detectat una major disponibilitat de cites per a les inoculacions, motiu pel qual la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, anima els joves a protegir-se. A més, darrerament el govern estatal ha concretat l’arribada de 3,4 milions de dosis més de Pfizer aquest agost. Això representarà unes 485.000 unitats per a Catalunya.

LA FRASE

Tenim disponibilitat de vacunes i no hem d’abaixar el ritme ni tampoc la guàrdia amb les mesures
Carmen Cabezas
Secretària de Salut pública

Un 2% dels morts d’aquesta onada, menors de 40 anys

Un 2,09% dels morts de la cinquena onada tenien menys de 40 anys, mentre que en les onades precedents aquest valor no superava el 0,3%. Aquesta franja ha ocupat el 24% de les UCI.

A Catalunya hi ha ingressades unes 40 embarassades

L’hospital Vall d’Hebron, el de referència per a embarassos amb Covid, té 34 gestants ingressades, 14 de les quals en situació delicada, a l’UCI o a semicrítics. A més, a Sant Joan de Déu n’hi ha 8 més.

Els assajos en humans de la vacuna del CSIC, suspesos

L’Agència Espanyola del Medicament (AEM) no ha autoritzat els assajos en humans de la vacuna contra el coronavirus que desenvolupa el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC amb la farmacèutica Biofabri. Les proves havien de començar aviat a Madrid i ni l’AEM ni el CSIC han revelat el motiu de l’aturada. Segons ‘El Español’, seria deguda a la mort d’un macaco que havia rebut el preparat.

Més de 300 casos detectats entre monitors i nens

Les farmàcies han detectat més de 300 positius en una setmana de proves a infants i monitors de lleure asimptomàtics, un percentatge molt alt respecte al que s’esperava, segons els farmacèutics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena