Salut

Mig milió de vacunes a l’abast

L’augment inesperat de disponibilitat de dosis i la caiguda de la demanda afavoreix l’inici de la vacunació dels més joves

“Si no estan vacunats, aquest és el millor moment per agafar cita”, diu Cabezas

La vacunació no tanca per vacances. Al contrari. Tot i que inicialment els plans del Departament de Salut preveien que a l’agost el ritme d’inoculació s’alentiria per falta de disponibilitat de dosis, ara mateix tot fa pensar que no serà així. Els congeladors són plens i ahir mateix hi havia 83.689 cites disponibles. I se n’obriran moltes més, perquè les farmacèutiques han confirmat que aquesta setmana lliuraran 407.810 noves unitats. En total, doncs, pràcticament mig milió de dosis (491.499) que permetran accelerar el ritme cap a la cobejada immunitat de grup, ara ja implicant també el col·lectiu de població entre 12 i 15 anys, que ahir va començar a punxar-se en diferents punts del país.

“Si encara no estan vacunats, aquest és el millor moment per agafar cita”, constatava ahir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. La màxima responsable del procés de vacunació sap millor que ningú que, per primera vegada, tota la població per a la qual s’ha aprovat l’ús dels diferents vaccins té la possibilitat d’agafar dia i hora per rebre’n un. I també que n’hi ha de disponibles. Per descomptat, també és conscient que la intensitat de la demanda ha anat minvant a mesura que les franges d’edat amb més risc de desenvolupar complicacions estaven protegides.

És per això que la doctora Cabezas insisteix que la prioritat, més que no pas els adolescents, és protegir les persones majors de 30 anys que encara no s’han immunitzat. Observant les dades de vacunació es pot veure que, més enllà dels 70 anys, l’acceptació de la vacuna és del 93%. En la franja de 60 a 69, ja cau al 88% i en la de 50 a 59 encara s’aguanta al 84%, però en la següent ja hi ha una davallada important. Gairebé un de cada quatre catalans d’entre 40 i 49 anys (24%) no ha passat per cap centre de vacunació. I l’acceptació entre la població en la trentena encara és més baixa, del 57%.

El triomf del vaccí

Aquesta falta de predisposició a protegir-se ràpidament en aquests trams d’edat és el que ha desencadenat la progressiva apertura de noves franges, fins a arribar als adolescents, que es van estrenar ahir. “Comencem a tenir cites lliures i no volem tenir-ne, volem que estiguin posades i facin la tasca de protecció que hem vist”, remarca Cabezas. I l’eficàcia a què al·ludeix la secretària de Salut Pública és claríssima per evitar la versió més greu de la Covid i no deixa gaire marge per a dubtes. Segons una projecció del grup de recerca en Biologia Computacional de la UPC, sense la protecció conferida per les vacunes, ara mateix tindríem més de 1.300 llits d’UCI ocupats al país (en comptes dels 581 actuals) i la mitjana de morts diàries seria de 213, en comptes de les 33 actuals a partir de les dades dels darrers set dies. Segons aquestes estimacions, la campanya de vacunació ha evitat 2.923 defuncions a Catalunya, unes 200 diàries, i 64.450 nous contagis, que es traduirien en 27.315 ingressos a les UCI.

“Sense la vacunació hi hauria deu cops més morts al dia, i en aquesta cinquena onada observem que fonamentalment els casos es donen en persones joves, les que no estaven vacunades”, indica la doctora Cabezas. Des de l’inici de la pandèmia, Catalunya ha rebut 9,7 milions de dosis, de les quals se n’han repartit 9,2, el 95%. Així doncs, ja hi ha un 58,2% dels catalans amb la pauta completa i un 66% amb només una dosi.

Preguntada per la possibilitat d’administrar una tercera dosi de la vacuna en residències a partir del setembre, Cabezas explica que s’està estudiant l’opció d’administrar-la a persones amb problemes d’immunosupressió, com ara persones trasplantades o que estan seguint un tractament oncològic. En tot cas, recorda que aquest canvi en l’estratègia de vacunació es consensua a nivell estatal en la ponència de vacunes i en la comissió de Salut Pública.

La situació millora

Quant a la situació epidemiològica a Catalunya, Cabezas respira més tranquil·la perquè es comença a veure una reducció dels ingressos als hospitals. “És una molt bona notícia, però l’impacte assistencial continua sent molt alt i els responsables dels centres ens comenten que la situació encara és de tensió”, retrata. En les darreres jornades les dades sobre ingressos hospitalaris i a les unitats de cures intensives han tingut una certa fluctuació, però els analistes del departament confien que el nombre de malalts a planta començarà a descendir de manera més evident a partir d’ara i que, al darrere però més a poc a poc, s’aniran buidant les UCI. Ahir, de moment, ja es van veure 78 malalts més i 8 llits d’UCI alliberats. El risc de rebrot ha baixat de 627 a 602 i la velocitat de propagació del virus, de 0,75 a 0,74, mentre que 28 defuncions més eleven el total a 22.760.

LES XIFRES

83.689
cites lliures
per rebre la vacuna hi havia a Catalunya a data d’ahir, 59.000 de les quals per a primeres dosis.
407.810
noves dosis
arriben aquesta setmana al país: 272.610 de Pfizer, 89.700 de Moderna i 45.500 de Janssen.

La Covid creix a les residències

Un total de 174 residències de serveis socials tenen algun cas actiu de Covid-19 entre els residents, segons el Departament de Drets Socials. Dijous passat n’eren 163, de manera que la Covid continua creixent en aquest entorn malgrat que està força protegit per la vacunació. En concret, hi ha 129 centres de gent gran, 28 per a persones amb discapacitat, quatre de salut mental i 13 a d’altres com centres d’infància o per persones en risc d’exclusió. Hi ha 185 residents (un 1,4% del total) confirmats com a positius, la gran majoria amb símptomes lleus o sense. A més, 688 professionals han donat positiu, un dels quals és a l’UCI. Entre el 23 i el 29 de juliol hi ha hagut 73 defuncions de residents per Covid-19 i 78 hospitalitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat