Salut

LA CRÒNICA

Ara, els adolescents

L’afluència de joves per vacunar-se va ser molt bona i va deixar sorpresos els responsables de Salut

Adolescents majoritàriament acompanyats d’algun adult i en alguns casos de dos, però també amb grups d’amics i algun més atrevit tot sol, van anar passant al llarg de tot el dia d’ahir per la Fira de Girona per rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid. No hi va haver cues, almenys no les que durant totes aquestes setmanes s’han anat formant en totes les altres franges d’edat, per entrar al punt de vacunació. Salut havia obert a les vuit del matí la web per demanar cita per a la franja d’edat d’entre 12 i 15 anys i a Girona la primera vacuna ja es donava a les nou i tres minuts del matí a una noia de 13 anys. I avui pràcticament ja no queden hores lliures per vacunar-se, “i això és bon senyal”. Malgrat que estem en plenes vacances d’estiu, la responsable del punt de vacunació de Fira de Girona, Marta Coll, assegura que “la gent s’està apuntant per vacunar-se, que és el que interessa”.

L’afluència ahir va ser molt bona, fins al punt que “va deixar sorpresos” els responsables de Salut. Només al matí es van donar unes mil vacunes i a la tarda s’esperava poder administrar les 1.674 dosis programades. Es van vacunar majoritàriament joves de la regió sanitària de Girona, però també n’hi havia molts de Barcelona i d’altres indrets de Catalunya; segons va explicar ahir la mare d’en Biel, un adolescent de 12 anys de Malgrat de Mar, “a Girona hi havia places i en canvi a la meva zona no i com que havia de venir per a un encàrrec ho hem aprofitat”. Per cert, en Biel va explicar que s’havia vacunat perquè a ell i al seu germà la mare els havia obligat a fer-ho.

La vacuna que reben en la franja d’edat dels 12 als 15 anys és la Pfizer i, igual que els adults, en rebran dues dosis, si no han passat la Covid; si l’han passat, amb “una se’n farà prou”. I aquí, la responsable del punt de vacunació de Fira de Girona va voler aclarir, per tranquil·litzar els nombrosos pares i mares “que durant tot el dia ens han anat consultant el mateix”, que en els adolescents els efectes secundaris “són els mateixos que en la població adulta” i que ja es produeixen amb moltes altres vacunes d’edat infantil: dolor a la zona de punció i poden cursar malestar general, i fins i tot una mica de febre.

Una vegada vacunats, els joves van haver d’esperar els deu minuts o quinze reglamentaris asseguts a les cadires que hi ha preparades a Fira de Girona, i igual que en els més grans, el mòbil era el principal entreteniment per passar aquella estona. El motiu principal per haver estat els primers a vacunar-se pocs el tenien clar, o almenys no sabien com explicar-ho. La Sara, de 12 anys, havia entrat a la web per inscriure’s a les deu del matí i es vacunava sis hores més tard. I reconeixia que no li feia gens d’il·lusió que l’haguessin punxat, ni que fos per protegir-la de la Covid. I això mateix és el que deia l’Ian, de 15 anys, de la Cellera de Ter, que per respondre a la pregunta de per què s’havia vacunat va fer el gest d’aixecar les espatlles, però després s’ho va repensar i va dir: “No ho sé, per immunitzar-nos tots.”

La Xènia, de 13 anys, de Girona, ho tenia molt clar. Es vacuna perquè és esportista (juga a bàsquet) i l’any passat ho van passar molt malament i pràcticament no van poder competir per culpa de la pandèmia. I aquest any no vol que passi el mateix. Diu que amb la vacuna vol protegir-se ella però també els del seu voltant. I la Maria, que era prop de la Xènia i estava pendent del que responia la noia, va aprofitar per explicar que ella també practicava un esport, el futbol sala, i que aquest any passat, entre confinaments, restriccions i que al seu voltant hi havia hagut algun positiu, pràcticament no havia pogut jugar.

El fet que s’hagi avançat la vacunació per als més joves quan inicialment es preveia anar-los a vacunar als instituts és, per Marta Coll, molt positiu “per evitar possibles riscos”. I aquí Coll fa una crida perquè tothom es vacuni al més aviat possible; l’únic requisit per fer-ho és que “demani cita prèvia”. De fet, ahir la vacunació dels més joves a Girona es va fer conjuntament amb altres franges d’edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró