Salut

Vacunació sense cita prèvia per buidar els congeladors

Salut facilita encara més la rebuda de la primera dosi en vista de la recent caiguda de la demanda i l’arribada de més vaccins

Ara n’hi ha 420.000 a punt per inocular i se n’esperen 142.500 més

El Departament de Salut va obrir ahir la vacunació sense cita prèvia a tota la població en edat de rebre el vaccí amb l’objectiu de seguir augmentant el percentatge de ciutadans immunitzats i posar remei a una tendència que va a més els darrers dies: la reducció en les sol·licituds per punxar-se coincidint amb l’època de vacances i l’augment del nombre de persones que no acudeixen a la cita ja concertada.

Els majors de 12 anys, doncs, ja poden anar avui mateix sense cita prèvia a qualsevol del mig centenar de centres repartits per la geografia catalana amb capacitat logística per fer aquesta vacunació (vegeu el gràfic). La gran majoria, però no tots, ofereixen aquesta opció de vacunació en horari de tarda, mentre que el matí el dedicaran a les cites que ja estan programades. Principalment seran segones dosis que estan previstes i pendents, però el Departament de Salut també anima els ciutadans a seguir demanant cita al web habitual per a la primera, ja que d’aquesta manera pot organitzar millor el repartiment de dosis i els usuaris s’estalviaran les eventuals cues que es poden fer en moments puntuals als centres on s’hi pot anar lliurement.

La mesura pot ser especialment útil per a les famílies amb nens i adolescents susceptibles de rebre ja el vaccí. Salut vol facilitar que la tornada a l’entorn educatiu i els llocs de treball al mes de setembre sigui més segura i la vacuna faci de contrapès a la major transmissibilitat de la variant delta. El fet de començar el curs amb altes cobertures de vacunació podria ajudar a reduir notablement les quarantenes i els aïllaments.

“La vacunació requereix dues dosis, separades en 3 o 4 setmanes. Si s’inicia ara, al setembre la vacuna ja haurà fet el seu efecte per protegir-nos abans del començament del curs o del retorn a la feina. El millor moment és ara”, insisteix la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

En les últimes dues setmanes, Salut ha detectat una disminució en la quantitat de cites prèvies i un augment en el nombre de persones que, malgrat tenir cita, no es presenten al punt de vacunació.

Això, juntament amb l’arribada de partides que inicialment estaven previstes per a més endavant, fa que ara mateix hi hagi un bon estoc de vacunes per repartir. Catalunya ha rebut aquesta setmana 496.000 dosis de la vacuna Pfizer i en els propers dies arribaran 142.500 dosis de Moderna. Sense tenir en compte aquestes últimes, d’acord amb les dades que facilita el Ministeri de Sanitat, Salut encara té 419.621 vacunes per inocular a la ciutadania.

LA FRASE

És un bon moment per rebre la vacuna. Qui ho faci ara estarà protegit al setembre, amb l’inici de curs
Carmen Cabezas
secretària de salut pública

LA XIFRA

58
punts
repartits pel territori estan preparats per vacunar sense cita prèvia, en diferents horaris.

Una residència de Tiana torna a estar sota sospita

Familiars dels usuaris de la residència de Sant Cebrià de Tiana han denunciat la direcció del centre, de titularitat municipal, i el govern local davant la fiscalia per la “situació de perill imminent” per als residents arran del que consideren “negligències greus”. Denuncien l’incompliment de protocols i una mala atenció mèdica. Aquest centre ja va ser investigat i intervingut per la Generalitat.

La cinquena onada encara genera 3.000 casos diaris

La lenta retirada de la cinquena onada encara deixa una mitjana de gairebé 3.000 casos diaris, per bé que la xifra va a la baixa. També minva la pressió assistencial, amb 58 ingressats menys que ahir, però l’ocupació de les UCI no acaba de davallar: des de principis d’agost es manté en un altiplà, just per sota del llindar dels 600 llits. Les darreres hores s’han registrat 26 morts més al país.

El sindicat de les infermeres ja ha presentat recurs

Satse ha formalitzat el recurs contra la nota interna del Departament de Salut que obria la porta perquè personal auxiliar d’infermeria pogués vacunar contra la Covid-19, a la qual cosa s’hi oposa.

Les noves ajudes a sectors perjudicats ja estan a l’abast

L’Ajuntament de Barcelona ja accepta les peticions d’ajudes de fins a 100.000 euros per a activitats econòmiques perjudicades per la Covid. És la segona convocatòria i està dotada amb 8 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva