Salut

La vacunació en la franja de 20 a 29 anys, per sota de la mitjana de Catalunya

El rector de la UdG demana a la comunitat universitària que es vacuni per responsabilitat col·lectiva

El Palau Firal de Girona té els dies comptats com a vacunòdrom i s’apostarà per vacunar en punts selectius

A mitjan juliol es va registrar un pic de 1.723 casos de Covid entre els joves
La vacunació sense cita prèvia a la UdG continuarà demà durant el matí

La vacunació dels joves gironins d’entre 20 i 29 anys va a un ritme més baix que la mitjana catalana. Actualment, i segons el portal de Salut de dades Covid, el 59% dels joves gironins d’aquesta franja d’edat tenen la pauta completa de vacunació, mentre que en el conjunt de Catalunya la mitjana en aquesta franja se situa en el 63,3%. Per arribar precisament a aquests joves i a tota la comunitat universitària –però també al públic en general–, ahir es va obrir durant el matí un punt de vacunació sense cita prèvia a la UdG, al campus de Montilivi. Per demà, el punt de vacunació es trasllada a la Facultat d’Educació i Psicologia del Campus Barri Vell.

“Estem molt preocupats per les franges baixes de vacunació i per com pot afectar el curs acadèmic”, deia el rector de la UdG, Quim Salvi, abans de fer una crida a tota la comunitat universitària a vacunar-se i a la “responsabilitat individual, que esdevé col·lectiva”. Salvi va insistir que enguany el curs acadèmic comença amb un increment del 70% en l’aforament, amb més presencialitat i que, per això, “és molt pertinent” vacunar-se i “poder portar la vacunació pràcticament a casa”, hi va afegir.

També el gerent territorial del Servei Català de la Salut a Girona, Miquel Carreras, va remarcar la importància d’arribar “a la màxima cobertura”. “Creiem que en el moment actual és important anar acostant la vacunació als col·lectius que no han rebut cap dosi”, hi va afegir Carreras, que també va recordar que el ritme de vacunació a la regió sanitària continua baix. Per aquest motiu, Salut s’està plantejant tancar els punts de vacunació massiva, com el Palau Firal de Girona, per reconduir els recursos cap a punts més selectius i sense cita prèvia. Carreras no va puntualitzar cap data concreta sobre el tancament del punt de vacunació, però va avançar que podria ser a finals de mes.

1.723 casos al juliol

Entre els motius que podrien explicar que el ritme de vacunació en aquesta franja d’edat sigui més baix, hi ha el fet que nombrosos joves han passat la Covid-19 els darrers mesos i encara no es poden vacunar. De fet, segons el portal de dades Covid, a mitjan juliol es va registrar un pic de 1.723 positius confirmats per PCR i TA en aquesta franja d’edat a la regió sanitària de Girona, mentre que la setmana passada n’eren 83. Aquest era el cas, per exemple, d’un jove que va anar ahir fins al punt de vacunació de la UdG i que encara s’haurà d’esperar una setmana més per poder-se vacunar perquè no ha passat prou temps des que va contraure la Covid-19, així com el d’un altre jove que sí que es va poder vacunar perquè ja feia més de dos mesos que l’havia passat. En aquests casos en què s’ha passat la malaltia, amb una sola dosi ja s’assoleix la pauta completa.

De fet, durant la jornada d’ahir a la UdG, es van posar un total de 56 vacunes, 23 de les quals suposaven l’assoliment de la pauta completa, ja fos perquè era la segona dosi o perquè els que la rebien havien passat la Covid.

La campanya de vacunació contra la Covid-19 continua en diversos punts de les comarques gironines. Entre els quals, destaca el cas de Blanes, on durant aquesta setmana hi haurà jornades de vacunació intensives sense cita prèvia cada dia, al local de Mas Enlaire, a la plaça 11 de Setembre. També hi ha vacunació a Santa Coloma de Farners, per exemple, entre molts altres indrets.

LES XIFRES

56
vacunes
es van administrar ahir al campus de Montilivi, 23 de les quals completaven la pauta de vacunació.
59
per cent
dels joves gironins entre 20 i 29 anys han rebut la pauta completa.

“Al final, mutarem”

“Ja estan dient que si ens posaran una tercera vacuna. Això no mola. Al final, mutarem”, deia un jove ahir a les portes del punt de vacunació al campus de Montilivi. Ell ja havia rebut les dues dosis i ara hi anava a acompanyar un amic que es punxava de la primera. Formaven part de la seixantena de joves que, en un moment o altre, van passar pel mòdul on es feia la vacunació ahir al matí, el mateix mòdul on mesos abans s’havien fet els cribratges massius per detectar la malaltia.

Els joves hi arribaven amb comptagotes i n’hi havia que marxaven sense haver-se pogut vacunar perquè encara no havia passat prou temps des que havien contret la malaltia. Per a d’altres, era el primer cop que intentaven rebre la vacuna i alguns ho feien gairebé per obligació, perquè eren treballadors i s’hi havien vist empesos. Al mateix campus de Montilivi, i ja lluny de l’espai de vacunació, altres estudiants asseguraven que ja feia temps que estaven immunitzats i criticaven que se’ls acusés de no voler-se vacunar.

Es relaxen les mesures a l’hospital de Blanes

U.C

Atès el descens del nombre de casos de Covid-19 als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, així com la reducció del nombre de persones que arriben al servei d’urgències com a conseqüència del virus, des d’aquesta setmana els pacients no Covid que estan ingressats a la unitat polivalent d’observació (UPO) i a l’àrea de crítics d’urgències dels hospitals de Blanes i de Calella podran rebre la visita d’un familiar una hora al dia. Així ho comunicava ahir la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. En aquest sentit, es permet l’entrada d’un acompanyant per pacient (sempre el mateix) en horari de 13 h a 14 h, que haurà de seguir en tot moment les mesures de seguretat establertes: portar la mascareta posada en tot moment (preferiblement quirúrgica), rentar-se les mans en entrar i sortir del centre, i mantenir la distància de seguretat. També es recomana que, en la mesura que es pugui, els acompanyants tinguin la pauta de vacunació completa.

Les comarques de la Selva, la Garrotxa i el Baix Empordà registren un risc de rebrot mitjà-alt: 91 punts a la Selva, 96 a la Garrotxa i 98 al Baix Empordà. Són les tres comarques que han sortit de la franja vermella si no s’hi compta la Cerdanya, on el risc de rebrot és baix. Les altres quatre comarques –el Gironès, amb 162; el Pla de l’Estany, 190; l’Alt Empordà, 109, i el Ripollès, 282–, encara registren dades altes.

A la regió sanitària de Girona, els casos confirmats acumulats són 102.908 si es tenen en compte totes les proves. Des de l’inici de la pandèmia, han mort 2.255 persones. El risc de rebrot ha baixat un punt, fins als 108, per sota dels 1.450 de la setmana del 28 d’agost al 3 de setembre. Actualment, hi ha 82 pacients ingressats, 25 dels quals són a les UCI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges