Salut

Reus inaugura un centre per a l’Alzheimer

El projecte de la Fundació Rosa M. Vivar va ser presentat pel conseller de Salut

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va inaugurar ahir el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de Memòria de Reus, promoguts per la Fundació Rosa M. Vivar i la Fundació La Caixa. Acompanyat de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i del director general de la Fundació La Caixa, Antoni Vila, el conseller va destacar que “aquest centre no hauria estat possible sense l’esforç de tots” i que l’espai “ajudarà a millorar la vida de totes les persones que avui tenen aquesta malaltia”.

El naixement del projecte es remunta a l’any 2018, quan es va crear per donar solució a les necessitats d’espai que tenia en aquell moment l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i el Baix Camp. El febrer del 2019 la fundació va començar les obres, que han acabat aquest estiu amb l’aportació final de la Fundació La Caixa. El resultat és un edifici singular i funcional alhora de 1.000 m². El centre està especialment dissenyat per potenciar el benestar dels seus usuaris, que hi realitzen les teràpies no farmacològiques més innovadores en diferents espais. Segons els seus impulsors, les principals característiques són el confort, la calidesa i la lluminositat. En paraules d’Argimon, “el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer de Reus desborda amor, respecte, calidesa i pau”. Actualment, l’Associació d’Alzheimer atén 140 usuaris i gestiona un equip format per una trentena de professionals multidisciplinaris. Des del 2020, hi ha oberta una línia de beques i ajuts per als usuaris, de les quals es beneficien 90 persones.

Un 64,5% dels malalts són dones

Segons informa Salut, unes 86.000 persones amb una mitjana d’edat d’uns 81 anys són pacients amb Alzheimer. D’aquests, un 64,5% són dones. Les dades del 2020 constaten que les persones amb demència fan una mitjana de 19,1 visites als equips d’atenció primària. Un 84,1% són visitats per un servei d’urgències i un 40,2% acaben necessitant ingrés en un centre hospitalari d’aguts. A un 15,8% dels pacients amb Alzheimer els cal ser internats en un centre sociosanitari. Segons l’OMS, l’any 2050, 132 milions de persones tindran malalties que causen demència. La xifra es podria reduir en 9 milions si els símptomes de la malaltia es reduïssin en un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura continuada de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós