Salut

Suport virtual a pacients de càncer de mama, a Olot

L’hospital garrotxí posa en marxa un programa d’intel·ligència artificial que mira d’atendre les necessitats i facilitar la informació personalitzada a les usuàries que estan fent quimioteràpia

L’ hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa ha posat a prova aquesta setmana un sistema d’intel·ligència artificial, batejat amb el nom de Close 2U, que té com a finalitat acompanyar les pacients que tenen un càncer de mama i se l’estan tractant al centre. Formalment es tracta d’unes pantalles de veu d’Amazon on es mostren una sèrie de preguntes, les respostes a les quals serveixen per anar detectant les inquietuds i les necessitats de la usuària. A l’hora de respondre, es tenen en compte factors de la dona com ara l’edat, el punt del tractament en què està, el seu estat físic i emocional o els efectes de la quimioteràpia que està notant. Amb tota aquesta informació, el dispositiu tria l’explicació que considera més apropiada en cada cas, en forma de vídeo. Els continguts de l’aplicació han estat dissenyats pels professionals sanitaris amb què la pacient entra en contacte en algun moment de la malaltia. Al final de la fase de prova, se n’instal·laran deu als boxs on es fan els tractaments de quimioteràpia. El projecte ha estat una iniciativa de l’hospital olotí, i s’ha materialitzat amb la participació de l’empresa Yasyt Robotics, que ja havia col·laborat amb aquest centre amb els assistents de veu per als ingressats.

Els tractaments de quimioteràpia per al càncer de mama es fan a l’hospital d’Olot des del 2015. L’any passat se’n van efectuar 336.

Les xifres del Trueta

La unitat de patologia mamària (UPM) de l’hospital Josep Trueta ha atès 1.925 pacients des del 2018 fins avui, 885 de les quals al llarg de l’any passat. Al mateix temps, la unitat funcional de ginecologia oncològica (UFGO), que es va posar en marxa el 2016, ha atès en aquest temps 1.492 pacients.

‘Corre per les mames’

Aquest cap de setmana (dies 23 i 24) tindrà lloc la segona edició de Corre per les mames, organitzada per la Fundació Oncolliga per commemorar el Dia Mundial del Càncer de Mama. Com l’any passat, tindrà un format virtual: és una cursa o marxa sense una ruta marcada, sinó que tothom podrà fer-la al seu aire, però lluint una samarreta dissenyada per a l’ocasió i que es facilita quan es formalitza la inscripció, que costa 10 euros.

La recaptació es destinarà a la lluita contra el càncer de mama. Ahir ja s’havien formalitzat 2.000 inscripcions, que continuen obertes a www.oncolligagirona.cat.

LES XIFRES

885
dones
van ser ateses l’any passat per la unitat de patologia mamària de l’hospital Josep Trueta.
336
tractaments
de quimioteràpia es van realitzar l’any passat a l’hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa.

LA DATA

23/24-10
són els dos dies
de ‘Corre per les mames’, una sortida corrent o caminant sense un recorregut concret.

Unitat de patologia mamària

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, ahir va tenir lloc a l’auditori Josep Irla de Girona una xerrada sobre la unitat de patologia mamària (UPM) de l’hospital Trueta, organitzada per la Fundació Oncolliga, en la qual van participar diversos especialistes. La UPM ha rebut fa poc l’acreditació internacional de la Societat Internacional de Senologia (SIS), una distinció que certifica el nivell d’excel·lència en la prevenció de la salut mamària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona