Salut

Catalunya tindrà dos acceleradors de protons públics per tractar pacients amb càncer

En el termini de quatre anys s’instal·laran a l’Estat deu equips de prototeràpia, un tractament innovador molt precís

El Ministeri de Sanitat, juntament amb el Departament de Salut i sis comunitats autònomes més, han signat un conveni amb la Fundació Amancio Ortega per al desenvolupament del Pla per a la implantació de la prototeràpia al Sistema Nacional de Salut (SNS).

El pla preveu la incorporació en el termini de quatre anys de deu equips de radioteràpia de protons, ubicats de manera estratègica per donar cobertura als pacients que requereixin aquest tractament.

A Catalunya s’hi ubicaran dos equips, concretament al Parc Sanitari Pere Vigili, a Barcelona, ja que, segons explica Salut, disposa de l’espai suficient per allotjar-los. L’equipament requereix un mínim de 1.500 m

2
. Salut calcula que se’n puguin beneficiar uns 200 pacients el primer any.

La teràpia amb protons és una eina innovadora en el tractament de pacients pediàtrics i també cada cop més en adults. La resta d’equips de prototeràpia es distribuiran entre Madrid, amb dues unitats; Sevilla, Màlaga, València, La Corunya, Biscaia i a les Canàries.

El Departament de Salut té signat un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte del tractament d’oncologia de precisió amb protons. En el projecte, hi participen l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’objectiu és disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat als pacients que necessitin el tractament.

Actualment, les parts implicades, amb la coordinació del Servei Català de la Salut (CatSalut), estan elaborant el pla funcional del projecte i el pla material d’execució. Les indicacions del tractament amb protons van augmentant i els guanys d’aquesta tècnica en l’àmbit funcional i de resultats són molt bons, indiquen des de Salut en un comunicat. També s’està elaborant el model organitzatiu, la inclusió a la xarxa del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) i el calendari d’actuacions.

La prototeràpia és una forma de radioteràpia que actualment representa una important eina terapèutica en el tractament multidisciplinari en oncologia pediàtrica, així com en tumors de base de crani en els adults. El principal benefici en infants és la reducció en la toxicitat i en l’aparició de segones neoplàsies, produïdes per les radioteràpies convencionals. Els resultats clínics de la irradiació de tumors infantils amb aquesta teràpia són prometedors tant pel que fa a la probabilitat de curació com a la millora en la qualitat de vida de les nenes i els nens.

S’ha demostrat que la prototeràpia és més precisa i ajuda a mantenir la capacitat cognitiva, la visió i l’audició.

La prototeràpia es va incorporar a la cartera de serveis públics el novembre de 2020. Fins al moment, es considerava una prestació excepcional en tractar-se d’una teràpia de salut que havia d’estar autoritzada. Els països on hi ha més expertesa en aquesta teràpia i on es traslladen els pacients, juntament amb alguns familiars, són França, Suïssa, Alemanya i Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona