Salut

Bars, restaurants, gimnasos i residències, amb passaport

El govern amplia l’ús del certificat de vacunació per evitar restriccions més dures

Si la mesura rep l’aval judicial, entrarà en vigor divendres

S’ampliarà a altres sectors si les dades empitjoren

Amb la sisena onada pràcticament picant a la porta dels hospitals, el govern ha decidit exigir el passaport Covid per accedir als serveis de restauració en interiors, als gimnasos i també als visitants de les residències de gent gran. És una primera mesura per evitar afectar directament aquests sectors amb nous límits d’aforaments o d’horaris que, si és validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja entrarà en vigor aquest divendres.

La Generalitat és conscient que es tracta d’una mesura jurídicament delicada, que ja ha estat tombada al País Basc recentment, però confia que tiri endavant perquè hi veu una clara necessitat pel risc epidemiològic. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, es mostra convençuda que divendres entrarà en vigor perquè la petició que es farà avui al TSJC inclou informes tècnics i es basa en criteris epidemiològics que en demostren la necessitat. Catalunya es troba en una situació de risc alt, amb una incidència creixent que requereix més mesures. “El govern havia defensat que només s’ampliaria l’ús del certificat si la incidència amenaçava determinats sectors i activitats amb noves restriccions que obliguessin a fer limitacions d’aforament o modificar horaris o suspendre activitats. Doncs tornem a ser en aquest punt”, corrobora Plaja.

A més, el govern sosté que “el passaport Covid no fa obligatòria la vacunació”, ja que aquest document –que a Catalunya es pot aconseguir mitjançant el servei La Meva Salut– també pot servir per acreditar que s’ha passat la malaltia en els últims sis mesos o que es disposa d’una prova negativa efectuada en les últimes 48 hores. Amb tot, s’accepta que pot ser una mesura que fomenti noves vacunacions. Catalunya té ara un 74,8% de vacunats (un 83,9% sobre la població de 12 anys o més) i la franja amb menys adhesió (un 70%) és la compresa entre els 20 i els 34 anys.

Les terrasses, exemptes

Quan entri en vigor, el passaport Covid s’haurà d’ensenyar només per accedir a l’interior dels restaurants. Les terrasses i espais oberts en quedaran al marge i els seus usuaris, encara que no tinguin el passaport, podran entrar ocasionalment als establiments, sempre amb mascareta, si tenen necessitat d’utilitzar algun servei interior, com ara els lavabos.

Pel que fa a l’aplicació a les residències, únicament es farà a les de gent gran, ja que es tracta de la població més vulnerable a la Covid, i les de discapacitats en quedaran al marge. La mesura s’aplicarà únicament als visitants, no als treballadors, però no serà una barrera per impedir que els no vacunats accedeixin a aquests espais: sempre hi haurà la possibilitat que se’ls faci un test d’antígens ràpid abans d’accedir-hi.

La mesura tindrà una vigència de quinze dies, però és possible que n’acabin sent més si la situació es complica, com apunten les previsions. Això suposaria aplicar també el passaport a altres sectors, com el cinema, els teatres i altres activitats a l’interior, abans d’aplicar noves mesures, que ara mateix no es plantegen.

No caldrà la tercera dosi

Les persones de més de 70 anys que encara no tinguin la tercera dosi inoculada podran fer servir igualment el passaport Covid si acrediten que en tenen dues, segons aclarien ahir fonts de Salut. Almenys, de moment. Grècia, per exemple, ha decidit fer caducar els salconduits de les persones de més de 60 anys si no s’han posat la dosi de reforç i demana a la resta d’estats europeus que facin el mateix.

LES XIFRES

4
comarques
encara no han assolit el risc de rebrot alt: l’Alt Camp, el Moianès, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran.
95
casos
per cada 100.000 persones és la incidència acumulada al país durant els darrers set dies.
2.999
visites més
van atendre els CAP del país aquest dilluns en comparació amb el mateix dia de la setmana passada.

Una primera barrera per a una situació delicada

El certificat de vacunació ja és vigent a Catalunya des del 7 d’octubre, quan el TSJC en va avalar l’ús per entrar a l’oci nocturn en interiors. A principis d’aquest mes, el Procicat va ampliar-ne l’aplicació, a petició del govern, a banquets i celebracions en hotels i restaurants amb pista de ball interior. Amb l’ampliació anunciada ahir, s’obre la porta a continuar exigint aquest document per a altres activitats, com ara en la cultura i els espectacles, sempre que la justícia no hi posi traves i que la situació dels contagis continuï empitjorant, com apunten els models predictius que té Salut damunt la taula.

El govern té clar que la tendència a l’alça de la pandèmia és “preocupant” i que l’increment de casos s’està notant en el sistema sanitari, amb un augment de les visites a l’atenció primària (dilluns n’hi va haver 3.000 més que dilluns de la setmana passada) i també dels ingressos als hospitals.

La incidència és “molt alta” en els infants, el grup d’edat que no es pot vacunar, i també s’està enfilant en el grup d’entre 30 i 49 anys. Catalunya va tornar a registrar més de 1.000 contagis nous diaris de Covid, un fet que no passava des de la setmana del 21 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona