Salut

Certificat digital per divendres

El conseller de Salut defensa que és una bona eina tot i el col·lapse

S’haurà d’ensenyar el passaport a partir dels 13 anys

Dues persones, en observació a l’aeroport del Prat per analitzar si tenen la variant òmicron

La mascareta és “cabdal” i també mantenir els espais ventilats

Amb una setmana de retard entrarà en vigor l’obligatorietat d’ensenyar el passaport Covid per accedir a l’interior dels restaurants, els gimnasos i les residències de gent gran. La comissió delegada del govern per a la pandèmia ho va decidir ahir a la tarda i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en donava els detalls després de reconèixer “l’allau” de descàrregues que divendres va deixar inoperatiu el sistema de La Meva Salut. Argimon defensava que el “trànsit elevadíssim” –que també es va veure bloquejat per adreces IP “sospitoses”– va respondre amb 360.000 certificats en un sol dia.

Pel conseller de Salut, l’eina, que permet 6.000 entrades per minut, no ha de donar informació sobre la traçabilitat dels contagis però pot servir per “controlar la pandèmia” i, en cas que no es pugui fer una verificació perquè el sistema no es carrega, fer-ne una “inspecció visual”.

L’entrada en vigor del nou ús del certificat introdueix un petit canvi, perquè serà obligatori a partir dels 13 anys i no dels 12, per donar temps a la vacunació als qui acabin de complir-los. El conseller Argimon va puntualitzar que en queden exclosos els menjadors laborals, universitaris i escolars. Segons va explicar, des de l’administració es portarà a terme una campanya de comunicació per “mostrar” com s’ha de guardar el codi QR per tenir-lo a l’abast per si cal viatjar o entrar als restaurants. “El que segurament passava era que la gent se’l descarregava, no el guardava i no el trobava”, deia Argimon, insistint als ciutadans que vagin als CAP per aconseguir els certificats i que es demani ajuda a familiars i amics. Segons va explicar, Catalunya és la comunitat autònoma on s’han fet més descàrregues. Dilluns passat, abans de l’ampliació de l’ús obligatori del passaport, s’havien emès en total 9 milions de certificats.

L’obligatorietat de mostrar la pauta completa ha portat, els últims dies, a registrar 20.000 noves vacunacions. “Hi ha un milió de persones que no ho han fet, però tampoc s’ha posat per estimular-la, no és la finalitat, ni vol ser una mesura coercitiva”, assegurava el responsable de Salut, que insistia en la “responsabilitat individual” de cadascú per mostrar el passaport i no la voluntat d’obligar ningú a “fer de policia”. “Estem en un moment d’assaig i error en què no hi ha evidències”, afegia Argimon, després de comparar la situació amb la d’altres països com Dinamarca, on en vista de l’augment dels contagis han tornat a imposar mascaretes i el certificat digital, que s’havien retirat.

Més enllà de la mesura del certificat que serà vigent com a mínim fins al 10 de desembre, el govern no estudia per ara ampliar-ne l’obligatorietat en altres espais.

Dos casos en estudi

Argimon va anunciar també que hi havia dues persones positives en observació a l’aeroport del Prat per comprovar si estaven infectades per la nova variant òmicron. Els resultats de les proves de cribratge i seqüenciació es coneixeran avui i els afectats hauran de seguir els protocols i fer les quarantenes. En cas de confirmar-se, aquests dos casos se sumarien al que es va detectar a l’hospital Gregorio Marañón de Madrid, el primer cas registrat a l’Estat. “Encara no sabem quin pot ser l’abast d’aquesta variant”, va assenyalar el conseller, que demanava “calma i paciència” davant una nova variant que s’està estenent des de Sud-àfrica. “No hi ha evidències fefaents que aquesta variant sigui més transmissible”, va dir, i va remarcar que l’augment del nombre d’ingressos a Sud-àfrica encara no se sap si és perquè la variant és més “greu i severa” o perquè simplement hi ha més casos.

El conseller va insistir que “no cal buscar solucions màgiques” i que la mascareta és “cabdal” per prevenir aquesta i qualsevol altra variant del virus, així com la ventilació dels espais. Per Argimon, “tancar fronteres és una mesura lògica, i fer les PCR. Això fa retardar però no evitar la propagació de la variant”, va assegurar. El conseller de Salut donava per fet ahir que les properes dues setmanes es continuarà notant un augment pel que fa als contagis. Sí que va remarcar que “l’element positiu” enmig de la situació actual és que s’ha pogut reduir el nombre d’ingressats que acaben a les UCI, un 24% respecte al 34% de l’última onada.

La sisena onada avança

Els hospitals catalans tenen ara el doble d’ingressos amb Covid que fa quinze dies i els indicadors epidemiològics segueixen empitjorant. Segons les dades actualitzades per Salut, ahir hi havia 656 persones hospitalitzades, de les quals 143 eren en una UCI.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui d’1,34, és a dir que 100 infectats contagien una mitjana de 134 persones.

Salut va començar divendres la inoculació de terceres dosis a persones majors de 60 anys i anirà baixant l’edat. El 75% de la població catalana té la pauta completa i ja s’han inoculat 585.148 terceres dosis als col·lectius prioritzats: població de més de 60 anys, personal mèdic, usuaris de residències i malalts amb immunosupressió. Un cop l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat la vacuna de Pfizer per als menors de 5 a 11 anys, la ponència de vacunes estatal haurà de decidir com es portarà a terme.

Argimon reconeixia ahir al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio que ha mantingut converses amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sobre les vacunes que tocarien a Catalunya. “No hi haurà vacuna per a tota la canalla”, deia el conseller, deixant temps als experts per acabar de prendre una decisió al respecte.

Tancar fronteres és una mesura lògica, i fer PCR. Això pot fer retardar però no evitar la propagació de la variant
El certificat digital pot ajudar a controlar la pandèmia però no és la solució. Si no es pot verificar, es pot fer una inspecció visual
Hi ha 20.000 noves vacunacions i un milió que no se l’han fet. No s’ha fet com a mesura coercitiva
Josep Maria Argimon
conseller de salut

Un col·lectiu “traït, menyspreat i explotat”

Hi ha malestar entre el personal sanitari, que no descarta emprendre noves mobilitzacions si la situació no millora. El sindicat Metges de Catalunya va lliurar un escrit al Departament de Salut per denunciar l’incompliment dels acords que van contribuir a acabar la vaga del 2018. El col·lectiu se sent “traït, menyspreat i explotat” i, en la carta dirigida al conseller de Salut i exdirector de l’ICS, Josep Maria Argimon, denuncien “l’abandó i el menyspreu reiterat de l’administració cap al personal facultatiu, i l’esgotament físic i emocional que ha suposat l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, amb unes plantilles mèdiques esquelètiques”. El sindicat acusa Salut d’incrementar la cartera de serveis sanitaris sense augmentar la plantilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona