Salut

Declivi progressiu

El 2020 es van diagnosticar 329 nous casos de VIH, un 31% menys que l’any anterior

La implantació de la PrEP i un tractament cada cop més precoç frenen els contagis

El govern aprova un pla per combatre l’estigma

L’any passat es van registrar 329 noves infeccions del virus d’immunodeficiència humana (VIH) a Catalunya, un 31,2% menys que el 2019, amb una incidència de 4,2 casos per 100.000 habitants, fet que confirma la tendència clarament descendent de la pandèmia els últims anys. Tot i així, encara hi ha 33.340 persones que conviuen amb la infecció i, malgrat els avenços biomèdics, encara són víctimes de discriminació.

En vista d’aquesta realitat i coincidint amb la commemoració, avui, del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya va aprovar ahir un nou pla d’acció contra la sida i altres infeccions de transmissió sexual 2021-2030. L’objectiu, segons un comunicat fet públic ahir al vespre pel Departament de Salut, és reduir la incidència amb més cribratges i impulsar el pacte social que tant reclamen les entitats per lluitar contra l’estigma i la discriminació.

El nou pla arriba quan es compleixen 40 anys del primer diagnòstic de sida a Catalunya, que va ser també el primer cas de l’Estat espanyol. En els últims anys la reducció del nombre de casos ha estat progressiva, en part “perquè cada cop es tracten més ràpid els pacients que s’infecten i per la implantació de la PrEP, el fàrmac preventiu que pren la població de risc”, explica el doctor Josep Mallolas, cap de la unitat de VIH-sida de l’Hospital Clínic de Barcelona. A Catalunya hi ha actualment 21 dispositius sanitaris que dispensen la PrEP a 4.500 persones, en total. El Clínic té més de 700 usuaris en aquest programa i BCN Checkpoint, que és el centre que més en dispensa, en té més de 2.000. Tot i així, la demanda és encara major, com prova el fet que a BCN Checkpoint tinguin més d’un miler de persones en llista d’espera.

Mallolas admet que hi ha conductes de risc noves, com el sexe químic (chemsex, utilització de drogues per practicar sexe durant hores i dies), però recorda que fa deu anys s’infectaven 1,5 milions de persones al món i ara se n’infecten la meitat. “Si mirem el gràfic de Catalunya, veiem que no hi ha pujades i baixades. La tendència és molt bona, fins i tot pel que fa a la mortalitat, que està ja al nivell del de la població general”, subratlla l’expert.

95-95-95

L’objectiu de l’OMS per a l’any 2030 és haver aconseguit identificar el 95% dels casos, haver tractat el 95% dels infectats i que el 95% tinguin una càrrega viral indetectable. Catalunya, segons Mallolas, “és un dels llocs del món on estem més a prop d’aconseguir aquests percentatges”. De fet, segons el comunicat fet públic ahir, el 91% de les persones infectades pel VIH ho saben, el 91% estan en tractament i el 92% d’aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable. “Hem de treballar en la detecció perquè encara hi ha un 9% de les persones infectades que no ho saben”, assegura Mallolas.

El Clínic treballa en una vacuna preventiva i està previst que comenci l’assaig clínic amb humans al febrer. “Tenim molta esperança. La vacuna donaria un nou impuls a la lluita contra l’epidèmia”, comenta Mallolas. No és fàcil. No és un tema de pressupost. “De vacunes no se’n tenen les que es volen sinó les que es poden; la de la covid s’ha aconseguit en un temps rècord, però hi ha algunes, com la de la malària, la tuberculosi o la sida, grans xacres, que costen més.” Actualment també hi ha dos casos de remissió total del virus al món, però “no aplicable a la població en general”, precisa Mallolas.

LES XIFRES

329
noves infeccions
del VIH es van notificar l’any 2020, un 31,2% més de les registrades l’any anterior.

LES FRASES

33.340
persones
conviuen amb la infecció a Catalunya. Reclamen més accions per posar fi a l’estigma.
Menys en detecció, Catalunya és un dels llocs de món que està més a prop del 95-95-95 de l’ONU
Josep Mallolas
cap VIH-Sida de l’Hospital Clínic
L’èxit ve de la detecció precoç, un millor seguiment i fàrmacs més ben tolerats i fàcils de prendre
l

Programa de detecció a urgències

Els experts asseguren que cada detecció precoç pot evitar entre 2 i 4 contagis i, per tant, incrementar els canals per fer-ho possible és un dels reptes del sistema. Des del mes de juliol, 10 serveis d’urgències d’hospitals catalans (Clínic, Bellvitge, Mar, Sant Pau, Esperit Sant, Taulí, Althaia, Trueta, Arnau de Vilanova i Santa Tecla) formen part del programa Urgències VIHgila, que persegueix diagnosticar pacients infectats pel VIH però que no en tenen cap sospita.

Liderat per la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències, el programa s’aplica a usuaris que van a urgències per simptomatologia d’infecció sexual, pràctica de chemsex o bé per demanar un tractament profilàctic després d’una situació de risc de transmissió de VIH, o que són diagnosticats d’herpes zòster, pneumònia o síndrome mononucleòsica. En totes aquestes circumstàncies, se’ls demana autorització per fer una serologia.

Des del mes de juliol se n’han fet als hospitals esmentats més de 1.700 proves, de les quals 11 (un 0,6%) han donat positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona