Salut

Toc de queda, oci nocturn tancat i trobades de fins a deu persones

El govern també planteja recuperar a partir de divendres la reducció d’aforaments: 50% en la restauració i 70% a la resta d’espais

Salut calcula que s’estan registrant més contagis de covid que en cap altra onada, uns 12.000 al dia

La sisena onada s’ha desfermat i el govern va anunciar ahir a la nit un nou paquet de mesures per mirar de rebaixar el volum de contagis, que han assolit una magnitud mai vista fins ara en aquesta pandèmia. Es vol recuperar el toc de queda, tancar l’oci nocturn i limitar els aforaments, especialment en l’àmbit de la restauració. A les portes de Nadal, també hi ha la intenció de restringir les trobades fins a un màxim de deu persones, per bé que les cavalcades de Reis se salvarien. La intenció és que el TSJC aprovi les mesures dijous i entrin en vigor divendres a les 0 hores.

“Ara estem pitjor que l’any passat en aquesta època”, va expressar la portaveu del govern, Patrícia Plaja, per anunciar les noves mesures de contenció del virus. En cas de rebre l’aval judicial, el toc de queda estaria vigent entre la una i les sis de la matinada, mentre que l’oci nocturn ja no podria obrir la nit de dijous a divendres. “Sabem que són mesures dures per al sector i que ens diran que no hem avisat, però el virus tampoc ho ha fet. El nombre de contagis s’ha doblat en una setmana”, justificava el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Segons va explicar, fins a les 20.30 h d’ahir s’havien registrat 6.300 positius només amb TAR, de manera que, afegint-hi les PCR, s’esperava assolir un rècord de contagis històric: “En tindrem uns 12.000 en un sol dia, quan el màxim eren 10.000 i escaig aquest estiu passat.”

Argimon va remarcar que s’ha decidit no anul·lar les cavalcades perquè “ja es van escapçar l’any passat; la infància és una etapa que dura pocs anys i els Reis només generen aglomeracions a Barcelona”. Les escoles també queden al marge de les noves restriccions, així com les residències de gent gran, “perquè són espais molt protegits i, si no, ens morirem de tristor”.

Coordinació amb l’Estat

Pel que fa a la reducció d’aforaments, la Generalitat rebaixa la capacitat de la restauració al 50%, i al 70% en el cas del comerç, la cultura i l’esport, també el professional. Amb tot, Argimon va expressar que seria convenient que de la trobada de presidents amb Pedro Sánchez, prevista per demà, sorgissin mesures consensuades a escala estatal. “Ara ens calen mesures que siguin seguides socialment i sembla lògic que la coordinació entre tots els territoris hi ajudaria”, va comentar sense detallar quina seria la proposta catalana.

Al matí, Salut ja havia avançat que a partir de dijous els contactes d’un positiu hauran de fer quarantena encara que estiguin vacunats. Els sanitaris quedaran al marge d’aquesta mesura, perquè seran necessaris.

LES FRASES

És imprescindible reduir la interacció perquè estem pitjor que l’any passat en aquesta època
Patrícia Plaja
Portaveu del govern
Creixem un 100% i podem tenir 12.000 contagis en un dia. Ho hem d’aturar i cal fer un pas enrere
Josep Maria Argimon
Conseller de Salut

Saturació sanitària, un cop més

La sanitat catalana ha arribat, de nou, a un punt de saturació. L’alta demanda generada per la sisena onada, ara ja amb 310 llits d’UCI ocupats i la previsió de superar els 500 a principis del 2022, ha comportat la desprogramació de cirurgies i procediments no urgents a la majoria de centres hospitalaris del país. La primària també està sotmesa a un gran volum de feina, amb més de 28.000 visites diàries per covid, amb la detecció d’uns 6.700 casos al dia i amb la gestió dels contactes. Tot això, mentre les infermeres continuen doblant torns per vacunar, ara ja nens i terceres dosis, i amb la previsió que la variant òmicron, que ara ja suposa més del 30% dels casos, sigui majoritària en qüestió de dies.

“Som en una situació similar a la d’onades anteriors, molt tensa i difícil, però amb la diferència que ara no tenim el marc legal per aplicar mesures de reforç com ara contractar estudiants d’últim curs”, admet la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

Tant és així, que alguns centres han hagut de moure dies de festa del personal d’infermeria per garantir la continuïtat del servei. Representants sindicals de l’hospital del Mar a Barcelona i del Moisès Broggi de Sant Joan Despí han lamentat la suspensió de drets del personal. Segons Craywinckel, es tracta de situacions puntuals i imprescindibles i ha defensat la necessitat de descans dels sanitaris. És per això que Salut està estudiant fórmules per poder ampliar la plantilla amb estudiants de darrer curs d’infermeria o medicina encara que no hi hagi l’empara de l’estat d’alarma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia