Salut

La vacuna d’Hipra, efectiva per l’òmicron, a la primavera

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ho anuncia durant una visita a la farmacèutica catalana i també avança que la vacuna contra la covid-19 és efectiva també per a la variant òmicron

“Si tot funciona bé, l’empresa ha previst que ja en el segon trimestre de l’any podríem tenir vacuna espanyola. Seria una vacuna que milloraria les vacunes existents, per tant, és una molt bona vacuna, el país té moltes esperances posades en aquesta vacuna, Europa té moltes esperances posades en aquesta vacuna” que, segons Morant, “si surt, serà la millor que existeixi”. D’aquesta manera la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, anunciava ahir que la vacuna d’Hipra pot ser una realitat la propera primavera. Morant feia aquest anunci després de visitar la seu d’Hipra a Amer, on també avançava que la vacuna presenta bons resultats per fer front a la variant òmicron, de la mateixa manera que ho ha comprovat amb les altres variants. “Els resultats i la resistència que presenta enfront de la nova variant, òmicron, és bona”, va dir Morant, recordant que el fet que el vaccí d’Hipra es basi en una recombinació de proteïnes li permeten una “bona resistència” i adaptació a les variants que sorgeixin. Segons Morant, aquesta vacuna podria funcionar com les que s’administren anualment contra la grip i que es van adaptant a les mutacions del virus. A més, va recordar que entre els avantatges que ofereix és que es conserva entre 2 i 8 graus, fet que facilita la distribució i logística.

Actualment, la farmacèutica d’Amer està acabant la fase 2b i espera que aquest mateix gener l’Agència Espanyola del Medicament autoritzi iniciar la tercera fase, que comptarà amb 3.000 voluntaris i la participació de quinze hospitals de l’Estat i de fora. Es preveu que la vacuna d’Hipra s’apliqui com a vaccí de reforç per a les altres als països on ja hi ha una alta vacunació, però també que actuï com a primera vacuna en països on els nivells són més baixos. De fet, Hipra ja ha signat un acord per al subministrament de 50 milions de dosis de la vacuna contra la covid-19 al Vietnam amb l’objectiu de fer front a la pandèmia.

Segons va avançar la ministra, Hipra té actualment produïdes uns dos milions de dosis, i que per aquest any té capacitat per fer-ne 600 milions. “Però ja ens han dit que podrien doblar la xifra l’any que ve”, va afegir Morant, que en la seva intervenció es va mostrar molt esperançada en aquest any 2022.

“Aquest és un any d’esperança” i “m’agradaria també que fos l’any d’Hipra”, va dir la ministra després d’insistir en la importància de la col·laboració publicoprivada, sobretot durant aquest temps de pandèmia i recordant que el govern espanyol ha donat suport a deu projectes d’investigació per a una vacuna i que és el d’Hipra el que està en una fase més avançada. “Hipra ha estat acompanyada des del primer moment pel govern”, va dir Diana Morant. Concretament va dir “a través de l’assessorament científic, l’aportació dels espais com hospitals per fer els assajos i l’assessorament en matèria de normativa”. A això, va dir la ministra, s’hi ha sumat el finançament amb una primera ajuda per a la investigació i, posteriorment, 15 milions més que han ajudat l’empresa a tenir capacitat de producció.

Hipra és una multinacional nascuda a Amer amb més de 2.000 treballadors i filials a 39 països. Ocupa el sisè lloc en el rànquing mundial en vacunes per a la salut animal i és el laboratori que més vacunes innovadores i tecnològiques ha llançat en els últims deu anys, amb un total de 22.

LES FRASES

Si tot funciona bé, l’empresa ha previst que ja en el segon trimestre de l’any podríem tenir vacuna espanyola

LA XIFRA

Els resultats i la resistència que presenta enfront de la nova variant òmicron és bona
Diana Morant
ministra de ciència i innovació
2
milions
de dosis de la vacuna ja té Hipra produïdes, i té capacitat per fer-ne 600 milions més aquest any.

Ajut per a una vacuna contra la bronquiolitis

La ministra de Ciència i Innovació va aprofitar la visita per anunciar també que Hipra serà una de les empreses beneficiàries dels ajuts del programa Misiones, del CDTI, dotat amb 120 milions d’euros. Concretament, la farmacèutica d’Amer rebrà 2 milions per investigar en teràpia avançada en la cura d’un virus que provoca bronquiolitis i pneumònia en la població en general, però especialment en infants. Si aquest projecte tira endavant, seria la segona vacuna en humans que desenvoluparia Hipra, després de la de la covid-19.

Hipra, empresa farmacèutica dedicada fins ara al món animal, va decidir fer el pas a la salut humana arran de la pandèmia aprofitant el seu coneixement adquirit al llarg dels anys. De fet, l’esclat de la pandèmia va fer que Hipra fos de les primeres empreses a facilitar els seus equipaments als hospitals per poder analitzar les mostres de PCR. A partir de llavors, l’empresa d’Amer ha iniciat aquest camí cap a la investigació de vacunes per als humans, que podria culminar a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona