Salut

L’epidèmia farà la transició a endèmia, però no serà uniforme arreu del món

Un informe de l’ISGlobal considera que el SARS-CoV-2 es convertirà “en un virus endèmic estacional”

Els experts remarquen que les vacunes, per si soles, no seran suficients per acabar amb la pandèmia

L’epidèmia de SARS-CoV-2 es convertirà en endèmia, però no ho farà al mateix temps als diferents països del món, la qual cosa retardarà la fi de la pandèmia a una data que els experts encara no s’atreveixen a pronosticar, malgrat que està més propera després de dos anys, més de 300 milions d’infectats i 5,5 milions de morts oficials.

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, ha elaborat l’informe Quan i com acabarà l’epidèmia?, en el qual conclou que “cada país o regió probablement farà la seva transició a una fase endèmica en un moment diferent i d’una forma diferent, però la pandèmia no serà endèmica fins que tots els països hagin arribat a aquesta fase”.

Sense posar una data concreta per a la fi de la pandèmia, l’informe, redactat per l’epidemiòloga Adelaida Sarukhan, el director del Grup de Recerca en Sistemes de Salut de l’ISglobal, Jeffrey V.Lazarus, el director del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic, Jose Muñoz, i la metgessa de Salut Pública del Clínic i de l’ISGlobal Clara Marín, estima que la xifra real de morts de l’epidèmia arreu del món ascendeix a 17 milions.

L’informe assegura que únicament les vacunes no acabaran amb l’epidèmia i recorda que ara hi ha 10 vacunes “segures i efectives” aprovades per l’OMS, i que arribaran noves vacunes de segona generació i nous medicaments retrovirals.

“Encara és aviat per saber què succeirà amb la variant òmicron, però les primeres dades indiquen que presenta un avantatge de creixement respecte a delta, que es deu en part a una major capacitat d’evadir la immunitat adquirida mitjançant la vacunació o mitjançant infeccions prèvies, juntament amb el declivi de la immunitat proporcionada per les vacunes”, reconeixen els autors de l’informe.

“Sigui com sigui, -afegeix el text- l’aparició i propagació d’òmicron és un exemple d’allò al que podem haver d’enfrontar-nos en el futur”.

Segons els autors, “l’única forma de reduir aquest risc i accelerar la sortida de la pandèmia consisteix a mantenir certes intervencions no farmacèutiques en vigor i garantir un accés veritablement global a vacunes i tractaments”.

“Les principals amenaces per a la salut d’aquesta pandèmia arribaran al final, com ha succeït amb totes les pandèmies anteriors. La qüestió és quan, com i després de quantes morts. El quan arribarà probablement en diferents moments a diferents parts del món”, auguren.

En aquest sentit, l’informe avisa que “la pandèmia no desapareixerà com per art de màgia, sinó com una transició cap a un estat endèmic” i que “fer aquesta transició correctament no serà fàcil”.

Els experts consideren que el SARS-CoV-2 “serà extremadament difícil d’eliminar de la població humana” perquè, entre d’altres coses, “el virus té reservoris animals, i per tant no pot ser eradicat del planeta. El seu reservori principal és, molt probablement, el ratpenat de ferradura, però el virus té la capacitat d’infectar d’altres espècies no humanes”.

Així, auguren que el SARS-CoV-2 seguirà circulant entre humans “almenys en un futur previsible” perquè té una elevada capacitat de transmissió, i perquè les vacunes actuals, molt efectives en la prevenció de la malaltia, són menys efectives a prevenir la infecció, especialment de variants més transmissibles, afegit a una cobertura de vacunació desigual.

Per això, consideren que “probablement es convertirà en un virus endèmic estacional” i la humanitat haurà de conviure amb ell “com fem amb els altres quatre coronavirus humans que causen els refredats comuns”.

Conclouen que “la Covid-19 es comportarà com una infecció estacional, de forma molt similar a la grip, i provocarà pics endèmics durant els mesos de fred, quan es passa més temps en interiors i es ventila menys”.

“L’accés a intervencions farmacèutiques (vacunes, tractaments antivirals i test ràpids) i no farmacèutiques (mascaretes i ventilació) seran fonamentals. Les vacunes, per si soles, no seran suficients per acabar amb la pandèmia”, assegura l’informe de l’ISGlobal.

Els autors afirmen que “és probable que cada país tingui el seu propi ’nivell endèmic acceptable’, però és urgent que existeixi una estratègia coordinada global basada en objectius i criteris comuns pel que fa a transmissió, hospitalització i morts”.

En aquest sentit assenyalen que “la recopilació constant de dades epidemiològiques i virològiques d’alta qualitat és fonamental per monitoritzar els indicadors i adoptar mesures addicionals de salut pública en cas necessari”.

També avisen que “la Covid-19 encara podrà causar pics epidèmics durant l’hivern i, juntament amb la grip estacional, pot tenir un impacte en els serveis sanitaris i en la productivitat”.

En les seves conclusions, els autors recomanen a autoritats i empreses que estableixin un pla a llarg termini sostenible per mitigar l’impacte sanitari i socioeconòmic dels virus respiratoris, com reforçar la vacunació contra la grip i la Covid-19, fomentar el teletreball especialment durant l’hivern, garantir el pagament de la baixa per malaltia i millorar la ventilació i filtració de l’aire als edificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona